Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Θα ηγηθούμε ενός νικηφόρου παγκόσμιου πολέμου»!

Την ίδια ώρα, το Κογκρέσο «ξεχνά» τις αντιπαραθέσεις Δημοκρατικών - Ρεπουμπλικανών, παραδίδοντας εν λευκώ τις όποιες εξουσίες του στο επιτελείο της κυβέρνησης και στα «γεράκια» του Πενταγώνου, με σκοπό την εξαπόλυση «αντιτρομοκρατικών ενεργειών»...

Associated Press

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

«Η Αμερική θα οδηγήσει τον κόσμο σε νίκη κατά της τρομοκρατίας. Αυτός είναι ο πρώτος πόλεμος του 21ου αιώνα». Ηταν μία ακόμη χαρακτηριστική δήλωση που έκανε χτες ο Πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους και η οποία αν μη τι άλλο αντανακλά τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να συστρατεύσει ει δυνατόν τους πάντες (συμμάχους και μέχρι πρότινος οιωνοί αντιπάλους) σε μία διεθνή σταυροφορία πάταξης ενός άγνωστου και αόρατου εχθρού...

Και ο Πρόεδρος που ανακήρυξε τη σημερινή ημέρα Ημέρα Πένθους μα και Μνήμης για τις συγκλονιστικές παράλληλες επιθέσεις σε Ουάσιγκτον - Νέα Υόρκη, προχώρησε λίγο πιο πέρα. Πριν την επίσκεψή του και στο βομβαρδισμένο τοπίο του Γουόρλντ Τρέιντ Σέντερ, ο Μπους είπε στον κυβερνήτη της Ν. Υόρκης πώς νιώθει το κοινό δημόσιο αίσθημα στη χώρα του: «Υπάρχει μία σιωπηλή οργή στην Αμερική»... Η «οργή» όπως φαίνεται όμως δεν είναι διόλου σιωπηλή καθώς θερμοκέφαλοι Αμερικανοί «πατριώτες» και μέλη ακροδεξιών οργανώσεων βρίσκουν το περιβάλλον γενικής αναστάτωσης και σύγχυσης ως το καταλληλότερο για την εξαπόλυση ρατσιστικών επιθέσεων, οι οποίες εκδηλώνονται όχι μόνον σε Ν. Υόρκη, Ουάσιγκτον, αλλά και Σικάγο...

Τα πράγματα είναι όμως ακόμη πιο ανησυχητικά σε επίπεδο αμερικανικών ομοσπονδιακών θεσμών! Μετά την ομόφωνη απόφαση της Γερουσίας (αργά προχτές βράδυ) να εξουσιοδοτήσει εν λευκώ τον Πρόεδρο Μπους στις όποιες ενέργειες και μέτρα λάβει για να πατάξει τους δράστες των επιθέσεων «χειρουργικής ακριβείας», που τσαλάκωσαν το γόητρο της οικονομικής και στρατιωτικής ισχύος της μονοκράτειρας, έπονται και άλλα... Στους διαδρόμους του Κογκρέσου υπάρχει πολλή κινητικότητα και έντονη φημολογία για ενεργοποίηση του Νόμου περί Εξουσιών Πολέμου, ακόμη και σενάρια που φέρουν ορισμένους γερουσιαστές και μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων να θέλουν την επίσημη κήρυξη της χώρας σε κατάσταση πολέμου! Το τι θα σημάνουν τέτοιες εξελίξεις για τις πολιτικές ελευθερίες.... μάλλον περιττεύει, εάν τελικώς επικρατήσουν οι θερμοκέφαλοι ιέρακες του Πενταγώνου και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και εάν το Κογκρέσο παραδώσει συνολικά και εν λευκώ τις όποιες εξουσίες έχει στο επιτελείο του Προέδρου Τζορτζ Ουόκερ Μπους... Αλλωστε, το Κογκρέσο έχει βάλει μπρος μία τεράστια αντλία που χορηγεί δισεκατομμύρια δολάρια στην πλειάδα των αμήχανων και βουβών αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Ερχεται «παγκόσμιος νικηφόρος πόλεμος»...


Associated Press

«Κλαίω και θρηνώ μαζί με όλη την Αμερική» έλεγε χτες στο Λευκό Οίκο ο Πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους, όταν οι συνεργάτες του είπαν πως τελικώς ο αριθμός των θυμάτων σε Πεντάγωνο και Ν. Υόρκη θα ξεπεράσει τις πολλές χιλιάδες νεκρούς.

Λίγο μετά, ο Πρόεδρος Μπους εμφανίστηκε με πρησμένα και κόκκινα μάτια, δίνοντας την πρώτη συνέντευξη Τύπου σε δημοσιογράφους. Εκεί συμπύκνωσε το στίγμα της τακτικής που ακολουθεί το επιτελείο της κυβέρνησής του στις ακόλουθες χαρακτηριστικές φράσεις: «Είδαμε μόλις τον πρώτο πόλεμο του 21ου αιώνα. Τώρα που μας κήρυξαν τον πόλεμο θα οδηγήσουμε τον κόσμο σε νίκη. Σε νίκη!.. Η αποφασιστικότητά μου είναι σταθερή και ισχυρή για το ότι θα νικήσουμε αυτόν τον πόλεμο που κηρύχτηκε στην Αμερική. Είναι ένα νέο είδος πολέμου. Η κυβέρνηση αυτή θα προσαρμοστεί και θα καλέσει τις άλλες κυβερνήσεις να συνεργαστούν με εμάς. Ηδη συναντάμε παγκόσμια υποστήριξη...». Και ο Μπους έκλεισε την «ενημέρωση» των εκπροσώπων του Τύπου με την εξής φράση:. «Μέσα από τα δάκρυα και τη λύπη βλέπω μια ευκαιρία. Μη γελιέστε, το κράτος μας είναι λυπημένο... Τώρα όμως υπάρχει αυτή η ευκαιρία να κάνουμε ένα δώρο στις επόμενες γενιές με το να έρθουμε πιο κοντά ο ένας στον άλλο και να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία, να την καταποντίσουμε».

Ωρες πριν, ο Πρόεδρος Μπους επισκεπτόταν το «μεταβομβαρδισμένο» τοπίο του Πενταγώνου, συνοδεία του υπουργού Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ.

«Είμαι συντετριμμένος από την καταστροφή. Ερχόμενος εδώ από τη μια πλευρά αισθάνομαι θλίψη. Επίσης αισθάνομαι θυμό», είπε ο Μπους, ενώ στον αέρα ήταν έντονη η μυρωδιά από τον καπνό και τη σκόνη μία ημέρα μετά την επίθεση στην οποία σκοτώθηκε άγνωστος μέχρι στιγμής αριθμός ατόμων.

Εννοείται πως συναντήθηκε με τους επικεφαλής και μέλη σωστικών συνεργείων, πως τους ευχαρίστησε και πως επανέλαβε την υπόσχεση ότι οι ΗΠΑ «δε θα πτοηθούν από τους τρομοκράτες». «Είμαστε ένα μεγάλο έθνος και οι άνθρωποι που εργάζονται σκληρά εδώ το έχουν αποδείξει» ψέλλισε κάποια στιγμή ο Πρόεδρος... Λίγα λεπτά αργότερα, εκτυλίχτηκαν στο Πεντάγωνο απίστευτες σκηνές αμερικανικής «πατριωτικής» ταινίας. Μέλη σωστικών συνεργείων ξεδίπλωσαν μία τεράστια αστερόεσσα, σκεπάζοντας μέρος των συντριμμιών. Οι εργαζόμενοι στο Πεντάγωνο ξέσπασαν σε χειροκροτήματα τραγουδώντας... το «Ο Θεός Ευλογεί την Αμερική».

Οταν μετά ο Πρόεδρος εισήλθε σε ένα τμήμα του κτιρίου που έχει μείνει άθικτο από την καταστροφή για να ενημερωθεί σχετικά με τις ζημιές από τους αρχηγούς του γενικού επιτελείου, άκουσε τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέτσερ, να του λέει: «Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε ποια τμήματα του Πενταγώνου είναι δυνατόν να ξαναχρησιμοποιηθούν... Ακόμη τα συνεργεία προσπαθούν να διαπιστώσουν αν υπάρχει κανείς ζωντανός»...

Κατά πάσα, πιθανότητα, σήμερα, ανάλογες σκηνές θα εκτυλιχτούν και στο μεταβομβαρδισμένο τοπίο του Μανχάταν, όπου αναμένεται ο Πρόεδρος Μπους...

Το Κογκρέσο παραδίδεται αμαχητί στον Πρόεδρο!

Την ώρα που ο Μπους έδινε χτες το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου στο Λευκό Οίκο, στο Καπιτώλιο επικρατούσε μία άνευ προηγουμένου κινητικότητα και δραστηριότητα. Διά μιας, οι όποιες (μικρές είναι η αλήθεια) διαφορές υπήρχαν ανάμεσα στα στρατόπεδα Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών γερουσιαστών και μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων φάνηκε να «εξατμίζονται» μπροστά στο μένος και την οργή της αμερικανικής κοινωνίας, που μολονότι αισθάνεται προδομένη και καταρρακωμένη από την ψευδαίσθηση της «ασφαλούς» υπερδύναμης, ζητεί εκδίκηση και την εξαπόλυση άμεσων αντιποίνων...

Αργά προχτές βράδυ η Γερουσία ομόφωνα ψήφισε απόφαση με την οποία εξέφρασε την υποστήριξή της στην κυβέρνηση Μπους και εξουσιοδότησε εν λευκώ τον Πρόεδρο να προβεί στη λήψη μέτρων αντιμετώπισης της κατάστασης.

Χτες, το Κογκρέσο έσπευδε να εγκρίνει ένα τεράστιο κονδύλι ύψους 20 δισ. δολαρίων προκειμένου να χρηματοδοτηθούν - γενικώς και αορίστως...- αφ' ενός «ενέργειες και μέτρα αντιτρομοκρατικά», αφ' ετέρου να ενισχυθούν οικονομικά τα συνεργεία διάσωσης σε Ουάσιγκτον - Νέα Υόρκη. Μόλις προχτές, το Κογκρέσο είχε εγκρίνει κονδύλι ύψους 30 δισ. δολαρίων στις μυστικές υπηρεσίες και το Πεντάγωνο.

Πιο ανησυχητική εικόνα διαγραφόταν εντός των διαδρόμων, αλλά και των εδράνων του Κογκρέσου σε σχέση με έναν αριθμό νομοσχεδίων, προτάσεων και ψηφισμάτων που θα εξουσιοδοτούν την κυβέρνηση (ή καλύτερα τα «γεράκια» του Πενταγώνου...) εν λευκώ, προκειμένου να εξαπολύσουν μία στρατιωτική απάντηση ως αντίποινα για τις επιθέσεις σε Ν. Υόρκη και Ουάσιγκτον. Μέσα στις προτάσεις και ψηφίσματα συγκαταλεγόταν η ενεργοποίηση του Νόμου Περί Εξουσιών Πολέμου (!), ενώ καταγράφονταν οι σκέψεις μερικών γερουσιαστών και βουλευτών για επίσημη κήρυξη της χώρας σε κατάσταση πολέμου! Ολα αυτά μολονότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι (όπως έλεγε χαρακτηριστικά διαπιστευμένος συντάκτης του «Ασοσιέιτεντ Πρες» στο Λευκό Οίκο) «έχουν καταστήσει σαφή την πεποίθησή τους πως ο Πρόεδρος έχει ήδη όλη την εξουσία που χρειάζεται»!

«Πρόκειται για εθνική κρίση» έλεγε χαρακτηριστικά ο ηγέτης της μειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων Ρίτσαρντ Γκέρχαρντ. Ο ίδιος σημείωσε πως όλα τα μέλη του Κογκρέσου, ανεξαρτήτως παράταξης, «είναι ενωμένα» και «αποφασισμένα»... Στο πρωινό πρόγραμμα του τηλεοπτικού δικτύου ABC «Καλημέρα Αμερική», ο Γκέρχαρντ κατέληγε λέγοντας: «Θα δώσουμε στον Πρόεδρο Μπους ό,τι χρειάζεται για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα»!

Πράγματι, αυτή η αίσθηση «εθνικής ομοψυχίας» διαφαίνεται από το περασμένο 48ωρο διάχυτη σε κάθε αίθουσα του Κογκρέσου. Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί γερουσιαστές ανακοίνωναν (προχτές αργά βράδυ) ότι θα παραμερίσουν τις διαφορές τους όσον αφορά το σχεδιαζόμενο σύστημα εθνικής αντιπυραυλικής άμυνας και θα εγκρίνουν γρήγορα περισσότερα κεφάλαια για στρατιωτικές και αντιτρομοκρατικές δραστηριότητες, μετά τις επιθέσεις στο Γουόρλντ Τρέιντ Σέντερ και στο Πεντάγωνο.

Εγκαταλείποντας τη συνήθη κομματική αντιπαλότητά τους, οι γερουσιαστές υποστήριξαν ότι υπό το φως των επιθέσεων, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να υποστούν μια μακρά διαμάχη στο θέμα της αμυντικής πολιτικής, περιλαμβανομένου και του σχεδίου αντιπυραυλικής άμυνας. Αντί να προετοιμαστούν για «μάχη» όσον αφορά το συγκεκριμένο σχέδιο - που αποτελεί προτεραιότητα του Προέδρου Τζορτζ Μπους στον αμυντικό τομέα - τα μέλη του Κογκρέσου συσπειρώθηκαν γύρω από τον Πρόεδρο και δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν σημαντικά κονδύλια για το Πεντάγωνο. «Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να είμαστε διχασμένοι για κανένα θέμα» δήλωσε ο Καρλ Λέβιν, «Δημοκρατικός» από το Μίσιγκαν, που προεδρεύει της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων!

Το νομοσχέδιο περί αμυντικών δαπανών, στο οποίο περιλαμβάνεται το σχέδιο αντιπυραυλικής άμυνας, έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί από το Σώμα την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά ο Καρλ Λέβιν είπε ότι θα προσπαθήσει να επιτύχει κάποια συμφωνία με τους Ρεπουμπλικάνους και θα αναβάλει την εξέτασή του αν δεν το καταφέρει. Δεν ήταν ο μόνος... Ο (ρεπουμπλικάνος) γερουσιαστής Τζον Γουόερνερ από τη Βιρτζίνια και επικεφαλής της παράταξής του στην ίδια επιτροπή συμφώνησε, επαυξάνοντας: «Πρέπει να χτίσουμε μια γέφυρα (στο θέμα) της αντιπυραυλικής άμυνας»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ