Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αναμένοντας τις βόμβες

Ξένοι εργαζόμενοι που αναχωρούν από την Καμπούλ

Associated Press

Ξένοι εργαζόμενοι που αναχωρούν από την Καμπούλ
ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Εγκαταλείπουν, μαζικά, οι πολίτες αραβικών χωρών την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, καθώς η εξαπόλυση μιας δριμύας στρατιωτικής αμερικανικής απάντησης στα τρομοκρατικά πλήγματα της Τρίτης, μοιάζει να πλησιάζει ολοένα και περισσότερο. Παρά την απαγόρευση των τηλεοράσεων, οι κάτοικοι του Αφγανιστάν έχουν πληροφορηθεί, μέσα από μικρά ραδιόφωνα, τα τεκταινόμενα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αλλά και τη «στοχοπροσήλωση» όλων σχεδόν των υπονοιών και των υποψιών στο πρόσωπο του Σαουδάραβα πολυεκατομμυριούχου, Οσάμα μπιν Λάντεν, που εκτιμάται ότι έχει βρει καταφύγιο στη χώρα. Μοιάζουν, μάλιστα, να γνωρίζουν πολύ καλά ότι δε θα χρειαστούν, απαραίτητα, αποδείξεις για να υποδειχτεί ο ένοχος και στη συνέχεια να τιμωρηθεί, όχι απαραίτητα αυτός αλλά ο οποιοσδήποτε βρίσκεται, πιθανόν, γύρω του.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, καραβάνια σχηματίζουν τα αυτοκίνητα των Αράβων κατοίκων της Καμπούλ που άρχισαν, από χτες νωρίς το πρωί, να εγκαταλείπουν τη χώρα. Σε μαζική έξοδο από το Αφγανιστάν, φαίνεται ότι έχουν επιδοθεί και οι «Αραβες - Αφγανοί», δηλαδή οι μη - Αφγανοί μουσουλμάνοι Αραβες, οι πάλαι ποτέ, δηλαδή, στενοί συνεργάτες των ΗΠΑ, στον πόλεμο κατά των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν. Η πλειοψηφία αυτών των ισλαμιστών μαχητών είχε παραμείνει στο Αφγανιστάν μετά τη σοβιετική αποχώρηση και πανηγύρισε, από κοινού, με την Ουάσιγκτον τη νίκη. Οπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, οι περιοχές που κατοικούσαν οι Αφγανοί - Αραβες, υπό την προστασία του καθεστώτος των Ταλιμπάν, είχαν, σχεδόν ερημώσει μέχρι το μεσημέρι.

Οι ίδιοι οι Αφγανοί, από την άλλη, έμοιαζαν να περιμένουν από στιγμή σε στιγμή τους αμερικανικούς πυραύλους πάνω από τα κεφάλια τους. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές είχαν αρχίσει να στήνονται οδοφράγματα, καταφύγια και να φτιάχνονται χαρακώματα, κυρίως, στην περίμετρο της πρωτεύουσας. Παρ' όλα αυτά, η ζωή φαινόταν να κυλά σε κανονικούς ρυθμούς καθώς τα καταστήματα και οι υπαίθριες αγορές λειτουργούσαν, χτες, κανονικά. Την «πολεμική ατμόσφαιρα» ενέτεινε η είδηση ότι το γειτονικό Πακιστάν, σε αντίθεση με το 1998 που είχε απαγορεύσει τη διέλευση αμερικανικών αεροσκαφών από τον εναέριο χώρο του για πραγματοποίηση επιθέσεων στο Αφγανιστάν, δεσμεύτηκε να «παράσχει στήριξη» σε πιθανό πλήγμα εναντίον του μπιν Λάντεν.

«Να μην επιλέξει η Δύση την εύκολη λύση» κάλεσε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, ο ηγέτης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, Μουλάς Μοχάμαντ Ομάρ. Με ανακοίνωσή του, ο Ομάρ καλεί τις ΗΠΑ «να ερευνήσουν σε βάθος τα στοιχεία που έχουν πριν κατηγορήσουν για την τραγωδία τον Οσάμα μπιν Λάντεν» ενώ εκτιμούσε ότι «το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης των τρομοκρατών και η υψηλή τεχνολογία που χρησιμοποίησαν δείχνει ότι ο Λάντεν δεν έχει ανάμειξη». Ο ηγέτης των Ταλιμπάν διέψευσε δημοσίευμα της αραβικής εφημερίδας «Ασακρ αλ Αουσάτ», που εκδίδεται στο Λονδίνο, σύμφωνα με το οποίο ένας ανώνυμος Αφγανός πιλότος της πολιτικής αεροπορίας παραδέχεται ότι έχει ο ίδιος εκπαιδεύσει 14 φανατικούς ισλαμιστές, χωρίς να γνωρίζει αν είναι αναμεμειγμένοι στις επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ. «Στο Αφγανιστάν δεν εκπαιδεύουμε πιλότους υπό την επίβλεψη της κυβέρνησής μας» δήλωσε κατηγορηματικά ο Ομάρ.

Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι του καθεστώτος των Ταλιμπάν επαναλάμβαναν ότι δε γνωρίζουν αν ο μπιν Λάντεν παραμένει εντός του αφγανικού εδάφους, αφού, όπως επιβεβαίωναν και οι πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες που συνεργάζονται με το Αφγανιστάν, αλλάζει, ούτως ή άλλως, κατοικίες και κρησφύγετα σε μικρά χρονικά διαστήματα. Οι Αφγανοί αξιωματούχοι, μάλιστα, κατέληγαν ότι «ακόμη και αν βρίσκεται κάπου στο Αφγανιστάν δεν είχε τη δυνατότητα να συντονίσει μια τέτοια επίθεση, καθώς του έχουν απαγορευτεί οι τηλεφωνικές και ηλεκτρονικές επικοινωνίες».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ