Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Τα γνωστά πλήγματα «δεν είναι είδηση»

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Αμερικανο-βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν, σύμφωνα με το ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων ΙΝΑ, άλλη μια «επιδρομή» στο νότιο Ιράκ, στην οριζόμενη από τους ίδιους ως «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων». Το ιρακινό πρακτορείο υποστηρίζει ότι η επιδρομή έγινε χθες το πρωί στην επαρχία Γουασίτ, 187 χλμ. νοτίως της Βαγδάτης, και προκάλεσε εκτενείς υλικές ζημιές σε σπίτια και κατοικημένες περιοχές, αλλά δεν αναφέρονται ανθρώπινες απώλειες. «Οι επιθέσεις αυτές αποδεικνύουν τη σκληρότητα των βρετανικών και αμερικανικών ηγεσιών», σχολίαζε το ΙΝΑ.

Από την άλλη πλευρά, το βρετανικό υπουργείο Αμυνας διέψευδε, χθες το μεσημέρι, την είδηση της επιδρομής, υπογραμμίζοντας ότι τις τελευταίες 24 ώρες δεν έχουν πραγματοποιηθεί καθόλου πτήσεις, αλλά ούτε και περιπολίες στις «ζώνες απαγόρευσης πτήσεων».

Η είδηση που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το ΙΝΑ, προκάλεσε την άμεση αντίδραση των διεθνών ΜΜΕ, που φαίνεται ότι έχουν θέσει σε εγρήγορση τα αντανακλαστικά τους, «περιμένοντας τα σκληρά αντίποινα των ΗΠΑ και γενικώς της διεθνούς κοινότητας απέναντι...» σε ποιον, δεν έχει διευκρινιστεί. Οι τόνοι ανέβηκαν αμέσως και όλοι άρχισαν να σχολιάζουν κιόλας τα αντίποινα. Η ατμόσφαιρα, όμως, αντιστράφηκε, πλήρως, όταν κατέστη σαφές ότι δεν πρόκειται για αντίποινα, αλλά για μια καθημερινότητα στο νότιο και στο βόρειο Ιράκ. Το θέμα πετάχτηκε αμέσως το καλάθι των αχρήστων και δε δόθηκε καμία περαιτέρω σημασία.

Κι όμως, είναι ενδεικτικό της πολιτικής των ΗΠΑ και των συμμάχων τους προς τις χώρες και τους λαούς, που, σήμερα, προσπαθούν να δαιμονοποιήσουν και πάση θυσία να ενοχοποιήσουν για τα τραγικά πλήγματα στη Νέα Υόρκη και στις ΗΠΑ. Από τα «πλήγματα αυτοάμυνας» των αμερικανο-βρετανικών αεροσκαφών έχουν χάσει τη ζωή τους, από το 1998 έως σήμερα, περισσότεροι από 385 άνθρωποι. Είναι γνωστό, όμως, ότι αυτό δεν αποτελεί, πλέον, είδηση για τα περισσότερα ΜΜΕ. Οπως ούτε και το δράμα του ιρακινού λαού, που λιμοκτονεί και μαστίζεται ανήμπορος από τις αρρώστιες υπό το βάρος των κυρώσεων είναι πλέον συγκλονιστική ανατριχιαστική είδηση. Αλλωστε, δεν είναι καν είδηση, είναι απλώς αναμενόμενο...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ