Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι ψύλλοι και τα άχυρα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Γράφουν τα ΝΕΑ: Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, στον «Σκάι», κληθείς να σχολιάσει τη θέση της Αλέκας Παπαρήγα ότι πιθανόν να πρόκειται για προβοκάτσια είπε: «Σ' αυτό το σκοτεινό σκηνικό κανείς δεν μπορεί να πηγαίνει με τον φακό ψάχνοντας ψύλλους στα άχυρα».

Δε θα σταθούμε στην ανακρίβεια που βάζουν στο στόμα της Αλέκας Παπαρήγα, η οποία ούτε μίλησε για προβοκάτσια, ούτε χρησιμοποίησε καν αυτή τη λέξη (όπως άλλωστε προκύπτει και από το δελτίο Τύπου που μοίρασε ο ίδιος ο «Σκάι»).

Το ερώτημα προκύπτει από αυτή καθ' αυτή την απάντηση του προέδρου του ΣΥΝ, ακόμα και αν είχε χρησιμοποιηθεί η συγκεκριμένη λέξη. Κι έχει σημασία για έναν πολιτικό και μάλιστα «της Αριστεράς και της προόδου», να θεωρεί «ψύλλους στα άχυρα» τα όποια στοιχεία ή εκτιμήσεις για τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν στη μητρόπολη του ιμπεριαλισμού!

Ψύλλος στ' άχυρα, λοιπόν, κατά τον Ν. Κωνσταντόπουλο, η όποια απάντηση στο ερώτημα για το ποιος έχει το συμφέρον, το κίνητρο να πράξει κάτι τέτοιο; Ψύλλος στ' άχυρα και οι ευθύνες του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, των μυστικών του υπηρεσιών, του ΝΑΤΟ, του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος, της ιμπεριαλιστικής τρομοκρατίας που γεννά τέτοιες ενέργειες, που οπλίζει η ίδια τρομοκράτες, κλπ. κλπ;

Εμ πώς να μην ξεσαλώσουν τα «αμερικανάκια» του Συνασπισμού, στιλ Κουναλάκη; Πήραν γραμμή από τον αρχηγό τους...

Η Νέμεσις

«Πριν τρία χρόνια», γράφει ο Στάθης στον χθεσινό του «Ναυτίλο» στην «Ελευθεροτυπία», «οι Αμερικανοί έριχναν "έξυπνες" βόμβες στο Βελιγράδι. Μάλλον δεν ήταν και τόσο "έξυπνες"... Οσο κι αν αισθάνομαι φρίκη, αγωνία και πόνο, για τους σκοτωμένους Αμερικανούς (το ίδιο ακριβώς που αισθανόμουν και για τους σκοτωμένους Σέρβους, Κοσσοβίτες και Ιρακινούς) δεν μπορώ να μη δω, ότι τώρα πλέον η Αμερική μπαίνει σε πόλεμο με τα ίδια της τα έργα!

Επί μακρόν η Δύναμη αυτή αδικεί, ληστεύει, τυραννεύει. Ουδ' επ' ελάχιστον όλα αυτά τα χρόνια, με εξαίρεση τα επίχειρα του Βιετ-Ναμ, πλήρωσε το όποιον τίμημα για αυτήν της την εγκληματικότητα! Κι όταν δεν αποδίδεται έστω κατά μέρος Δικαιοσύνη, επέρχεται η Νέμεσις! Και η Νέμεσις δεν είναι δίκαιη, είναι φρικτή. Είναι σαν το έγκλημα που την προκάλεσε -κι εν προκειμένω είναι σαν τα έργα των ΗΠΑ που τώρα πέφτουν πάνω στο κεφάλι τους...

Η Κάθαρση είναι ακόμη μακριά. Η μάνα της Νέμεσης, η Νύχτα προηγείται. Κι επέρχεται...»

Μικροενέσεις...

Η υπόθεση με τις χρηματιστηριακές συναλλαγές της ΔΕΚΑ, όπως προβλήθηκε και αξιοποιήθηκε από τη ΝΔ είναι βέβαιο ότι συμβάλλει στη συσκότιση του χρηματιστηριακού τζόγου και των επιπτώσεών του στους ανυποψίαστους πολίτες. Λογικό, οι Νεοδημοκράτες να διαγκωνίζονται με τους ΠΑΣΟΚους σε όρκους αυθεντικής εκπροσώπησης του «θεσμού». Αλλά και οι απαντήσεις που έδωσε η κυβέρνηση για τις κατηγορίες που διατυπώνει ο αρμόδιος εισαγγελέας, είναι σκέτο περιβόλι, αποκαλύπτοντας ότι οι αρμόδιοι έχουν «τη φωλιά τους λερωμένη».

Λέει, λοιπόν, το εισαγγελικό κείμενο ότι η ΔΕΚΑ, με τις μαζικές αγορές μετοχών προεκλογικά, συνέβαλε στην τεχνητή διαμόρφωση των τιμών στο ΧΑΑ, κάτι που συνιστά «χρηματιστηριακή απάτη». Και επειδή αυτοί που έσπρωξαν τον κοσμάκη στην οδό Σοφοκλέους κι έχασε τις οικονομίες του δεν μπορούν να το διαψεύσουν, σκαρφίστηκαν την εξής απίθανη διατύπωση για απάντηση: «Οι αγορές μετοχών από τη ΔΕΚΑ ήταν ουσιαστικά μικροενέσεις αμυντικού χαρακτήρα». Αλλά οι άθλιοι δεν εξηγούν γιατί αυτές οι «ενέσεις» έγιναν μόνο την προεκλογική περίοδο και σταμάτησαν αμέσως μετά τις εκλογές, με αποτέλεσμα οι απώλειες για τους «μικροεπενδυτές» να μετατραπούν σε πλήρη καταστροφή.

«Βολικό» τρομοκρατικό χτύπημα

Περιμένοντας με «αγωνία» και «φόβο» την «απάντηση» των ΗΠΑ οι διάφοροι εγχώριοι απολογητές του ατλαντισμού καλλιεργούν το έδαφος για την άνευ όρων υποταγή στους κυρίαρχους της «νέας τάξης». Στην κατεύθυνση αυτή παρουσιάζουν το «σκηνικό της επόμενης ημέρας», όπως ακριβώς θα επιθυμούσαν οι «ισχυροί φίλοι» τους. Ποιες είναι λοιπόν, σύμφωνα τους παραπάνω αναλυτές, οι παράμετροι της «νέας πολιτικής των ΗΠΑ»; Πρώτον, ότι «η δημιουργία αντιπυραυλικής ασπίδας για την οποία είχαν "αντιρρήσεις" οι Ευρωπαίοι εταίροι των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να θεωρείται πλέον ως η μείζων προτεραιότητα της Ατλαντικής Συμμαχίας». Δεύτερον, «ο απόλυτος συντονισμός των υπηρεσιών πληροφοριακής δράσης όλων των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ και των άλλων συμμάχων των ΗΠΑ». Τρίτον, «η κοινή δράση εναντίον ομάδων και ατόμων, περί των οποίων θα υπάρχουν ενδείξεις(!) ότι μπορεί να ενέχονται σε τρομοκρατικές ενέργειες ή να πρόσκεινται με συμπάθεια σε αναρχικές ή τρομοκρατικές οργανώσεις». Τέταρτον, «μία νέα μετάλλαξη του ΝΑΤΟ σε μηχανισμό συντονισμού για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας». Πέμπτον, «για την πραγματοποίηση των παραπάνω στόχων θα απαιτηθούν σημαντικότατα κονδύλια, τα οποία θα διατεθούν από τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους εταίρους». Μήπως, λέμε μήπως, μετά τα παραπάνω, το φονικό χτύπημα βόλεψε εξαιρετικά κάποιους στην Ουάσιγκτον;

Τα πολεμικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΝΑΡΩΤΗΘΗΚΑΤΕ, αλήθεια, αγαπητοί αναγνώστες, τι σημαίνει η βαρυσήμαντη δήλωση του Αμερικανού Προέδρου, πως οι ΗΠΑ βρίσκονται σε πόλεμο; Τι σημαίνει, επίσης, οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το άρθρο 5 της λυκοσυμμαχίας, τάσσονται πλήρως αλληλέγγυες προς τη μεγάλη «σύμμαχο» και βρίσκονται κι αυτές σε πόλεμο, αφού η τελευταία - καθώς ισχυρίζεται - δέχτηκε πολεμική επίθεση από εξωτερικό εχθρό;

Σίγουρα θα αναρωτηθήκατε. Κι εμείς το ίδιο κάναμε και θεωρήσαμε σκόπιμο να σας μεταφέρουμε ορισμένες σκέψεις μας.

Εχουμε και λέμε, λοιπόν. Κατάσταση πολέμου -έστω και ...ιδιόμορφη, σαν τη συγκεκριμένη - σημαίνει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Και αυτό, το τελευταίο, μπορεί να δικαιολογήσει ή να σημάνει πολλά και διάφορα. Ολα μπορούν να γίνουν, όταν έχεις κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Πάνω απ' όλα, όμως, κατάσταση έκτακτης ανάγκης σημαίνει ότι οι κυβερνώντες «αποφασίζουν και διατάσσουν», χωρίς πολλά «πάρε - δώσε» και κουβέντες. Εχεις, με άλλα λόγια, δηλαδή, μια κατάσταση που θυμίζει λίγο - πολύ δικτατορία. Απολύτως αναγκαία και απαραίτητη, βέβαια, λόγω των κρίσιμων περιστάσεων και συνθηκών. Αυτό σημαίνει, πρώτα και κύρια, κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Δεύτερον, πόλεμος σημαίνει ότι έχεις ξεκάθαρο ποιος είναι ο εχθρός. Ποιος, αλήθεια, είναι ο εχθρός μας στην προκειμένη περίπτωση; Η διεθνής τρομοκρατία; Μα, ποια είναι αυτή; Πάντως, η ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ και των εταίρων τους, της οποίας τα θύματα σωριάζονται καθημερινά ανά τον κόσμο, δεν είναι.

Τότε ποια είναι; Ποιος είναι ο εχθρός, που θα πολεμήσουμε; Ο Μπιν Λάντεν και οι όποιοι οπαδοί του; Και χρειάζεται ολόκληρη πολεμική κινητοποίηση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της Ρωσίας και δεν ξέρουμε ποιων άλλων χωρών, για να κάνουν καλά τον πρώην πράκτορα της ΣΙΑ; Σαν πολύ, δεν του πέφτει;..


Γρηγοριάδης Κώστας

Δεν υποτιμούμε κανέναν, αλλά, σίγουρα, κάτι άλλο έχουν στο μυαλό τους...

Ποιον βλάπτει ο αντιαμερικανισμός;

Οι «διαμορφωτές της κοινής γνώμης» αμέσως μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ έπιασαν δουλιά και ξεκινώντας από τη βαρύγδουπη διαπίστωση ότι μετά την περασμένη Τρίτη «ο κόσμος αλλάζει, μπήκε σε μια νέα εποχή», προσδιορίζουν τα βασικά χαρακτηριστικά της, στο εξής ένα: Ανευ όρων υποταγή στις επιθυμίες της Ουάσιγκτον. Φυσικά, αυτό εξειδικεύεται. Θέλουν οι ΗΠΑ «αντιπυραυλική ασπίδα»; Ασφαλώς και πρέπει να την υποστηρίξουν αναντίρρητα οι «Ευρωπαίοι εταίροι» και ο κόσμος όλος. Επιθυμεί το «μεγάλο αφεντικό» της «νέας τάξης» να οδηγήσει τη «σταυροφορία κατά της τρομοκρατίας»; Και, βέβαια, πρέπει να στοιχηθούν χωρίς φασαρία πίσω τους άπαντες, αφήνοντας στην άκρη «ενδοιασμούς» περί «δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων», «ελευθεριών» και άλλες τέτοιες λεπτομέρειες... Θέλουν να κτυπήσουν στο ...Αφγανιστάν ή οπουδήποτε αλλού τον «αόρατο εχθρό» και τους «τρομοκράτες»; Και, βέβαια, η ΝΑΤΟική μηχανή του πολέμου είναι στη διάθεσή τους.

Μέσα σε αυτό το καλλιεργούμενο κλίμα εμβάθυνσης της υποτέλειας και του ραγιαδισμού, ανάμεικτο με τις μικροϊμπεριαλιστικές αυταπάτες, τα οποία, βέβαια, συνοδεύονται από έμπρακτες αποδείξεις ηγετών και κυβερνήσεων της ΕΕ, αλλά και άλλων κρατών, είναι αναπόφευκτο να μπει στο στόχαστρο και να επιχειρηθεί να εξοβελιστεί στο πυρ τον εξώτερον ο «αποδεδειγμένος» αντιαμερικανισμός του ελληνικού λαού. Με απλά λόγια, τίθεται σε διωγμό το δικαίωμά του να αμφισβητεί και να αντιστέκεται στις αμερικανοΝΑΤΟικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που ματοκυλούν τους λαούς. Ανομολόγητος στόχος είναι να υπονομευτεί και κτυπηθεί το αγωνιστικό και ελεύθερο φρόνημά του ενάντια στους κυρίαρχους της «νέας τάξης». Εκμεταλλευόμενοι το κλίμα φόβου και ανασφάλειας, που έντεχνα υποδαυλίζεται μετά το τρομοκρατικό χτύπημα σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον, οι εγχώριοι υποτακτικοί της «νέας τάξης» επιχειρούν να ενσταλάξουν στη συνείδηση του ελληνικού λαού την ιδέα ότι «θα πρέπει να λουφάξει», προκειμένου να μην προκαλέσει «τη δίκαιη οργή των Αμερικανών»! Δε βλέπετε - λένε ορισμένοι από αυτούς - ποιο είναι το νέο αμερικανικό δόγμα, που παρουσιάζουν γερουσιαστές και αναλυτές στο CNN: «Οποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας»; Αρα, συνεχίζουν ακάθεκτοι, δεν πρέπει να δίνουμε πατήματα και να προκαλούμε, γιατί μπορεί να γίνουμε στόχος των αντιποίνων!

Δε σταματούν εδώ. Επιστρατεύουν το βαρύ πυροβολικό: «Ο αντιαμερικανισμός βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα»! Πρόκειται για το ίδιο επιχείρημα, που εκτόξευαν και κατά τη διάρκεια των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών, όταν επιχειρούσαν να δικαιολογήσουν τη συμμετοχή τους στις δολοφονικές επιθέσεις κατά του γιουγκοσλαβικού λαού. Το «εθνικό συμφέρον», εξάλλου, υπηρετείται με τη συμμετοχή στα ΝΑΤΟικά στρατεύματα κατοχής στα Σκόπια, στο Κόσσοβο, κ.α. Καμία έκπληξη, λοιπόν. Η εγχώρια άρχουσα τάξη και τα φερέφωνά τους πάντα έβαζαν τα συμφέροντα της «συμμαχίας» πάνω από τα εθνικά συμφέροντα. Η εφευρετικότητά τους, όμως, είναι ανεξάντλητη. Ο αντιαμερικανισμός, λένε, κάνει ζημιά, γιατί στη «νέα εποχή» η θέση της Τουρκίας αναβαθμίζεται ως ανάχωμα του ισλαμισμού. Δεν είναι, λοιπόν, φρόνιμο να δημιουργούμε προβλήματα στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, γιατί αυτό δίνει πλεονεκτήματα στην Αγκυρα. Το λένε αυτό, όταν την ίδια στιγμή έχουν γίνει «ένα σώμα» με το καθεστώς της Τουρκίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και, μάλιστα, επιδιώκουν να «επιλύσουν» από κοινού τις «διαφορές στο Αιγαίο» και το Κυπριακό...

Ο αντιαμερικανισμός του ελληνικού λαού έχει «ριζώσει» για συγκεκριμένους γνωστούς ιστορικούς λόγους και έχει συγκεκριμένο αντιιμπεριαλιστικό πατριωτικό περιεχόμενο και στόχους. Ο ελληνικός λαός θέλει ισότιμες και αμοιβαία επωφελείς σχέσεις με όλους τους λαούς του κόσμου και όχι σχέσεις υποτέλειας και εξάρτησης, που έχει πληρώσει πανάκριβα. Ο αντιαμερικανισμός υπηρετεί τα πραγματικά συμφέροντα του λαού και του τόπου.


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Ας τα σκεφθούν...

Γρηγοριάδης Κώστας

Δέκα εκατομμύρια παιδιά, κάτω των 10 ετών, πεθαίνουν κάθε χρόνο, από αιτίες που μπορεί να προληφθούν. Εκατό πενήντα εκατ. παιδιά υποσιτίζονται. Εκατό εκατομμύρια δεν πηγαίνουν σχολείο, ενώ εκατομμύρια άλλα δουλεύουν σε ανείπωτες συνθήκες σκλαβιάς και άλλα, επίσης εκατομμύρια, πέφτουν θύματα κάθε χρόνο της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και των διάφορων πολέμων. Τα στοιχεία περιέχονται στη φετινή έκθεση της «Γιούνισεφ», που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Κι όπως καταλαβαίνετε, το βάρος των φρικτών αυτών στοιχείων - και ό,τι αυτά σημαίνουν - δεν το σηκώνουν ισομερώς όλες οι χώρες. Ούτε όλες οι κοινωνικές τάξεις και ομάδες μέσα στην κάθε χώρα, ακόμη και στις καπιταλιστικά ανεπτυγμένες. Το μεγάλο μέρος πέφτει στις πλάτες των χωρών του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου, στις πλάτες των φτωχών και των κατατρεγμένων όλου του πλανήτη, ενώ, την ίδια στιγμή, μια ελάχιστη μειοψηφία κεφαλαιοκρατών και κάθε λογής παρατρεχάμενοί τους συσσωρεύουν τεράστια και αμύθητα πλούτη και δύναμη.

Ας τα σκεφθούν όλ' αυτά όσοι δε βλέπουν πως η ιμπεριαλιστική πολιτική και οι φορείς της είναι οι μέγιστοι τρομοκράτες, εγκληματίες και δολοφόνοι σ' αυτόν τον πλανήτη. Οσοι δε βλέπουν ότι, σ' αυτήν την πολιτική και τις τεράστιες ανισότητες, στην ανείπωτη μαζική φτώχεια, αμέτρητο πόνο και θλίψη, που δημιουργεί καθημερινά, βρίσκονται οι αιτίες και οι ρίζες των διάφορων πολέμων, ακόμη και των όποιων τυχοδιωκτικών αντιδράσεων, που τις ονομάζουν «τρομοκρατικές».

Οι αυταπάτες

«"Η τρομοκρατία θα αντιμετωπιστεί αποφασιστικά, εάν αποφασιστικά αλλάξουν οι συνθήκες μέσα στις οποίες επωάζονται τα αυγά του φιδιού", τόνισε από τη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου», έγραφε η χθεσινή «Αυγή» και μεις μείναμε με την απορία, τι ακριβώς εννοεί ο πρόεδρος του ΣΥΝ, με τη λέξη «συνθήκες». Πάντως, απ' όσα άλλα διαβάσαμε, καταλάβαμε ότι δεν εννοεί τον ιμπεριαλισμό. Αντίθετα, θεωρεί δυνατό και εφικτό - εάν, βέβαια, δυναμώσουν και ισχυροποιηθούν τα λαϊκά κινήματα και μεγαλώσει το πολιτικό βάρος του ΣΥΝ και όσων άλλων πολιτικών δυνάμεων ανά τον κόσμο πρεσβεύουν τις ίδιες αντιλήψεις... - να πραγματοποιηθεί ο ...εξανθρωπισμός του ιμπεριαλισμού. Να έχουμε μονοπώλια και πολυεθνικές, αλλά και να επιλυθούν τα μεγάλα διεθνή και περιφερειακά προβλήματα, προς όφελος των λαών. Να έχουμε ΝΑΤΟ, ΕΕ, κλπ., αλλά και να οικοδομηθεί ένα πλαίσιο ασφάλειας, σταθερότητας και συνεργασίας. Να ορκιζόμαστε πίστη στους «νόμους της αγοράς», στον «ανταγωνισμό», κλπ., κλπ., αλλά και να ενισχυθεί «η νέα συνείδηση, για την επιτακτική ανάγκη εκδημοκρατισμού των διεθνών σχέσεων και την εξασφάλιση ειρήνης και σταθερότητας».

Προφανώς, ο Ν. Κωνσταντόπουλος δε θέλει να εξανθρωπίσει τον ιμπεριαλισμό μόνο, αλλά μάλλον θέλει να κάνει και το κεφάλαιο φιλεργατικό και το ΝΑΤΟ ειρηνόφιλο... Και μπορεί, βέβαια, να μην τα έχει καλά με τη μαρξιστική ανάλυση και θεώρηση των πραγμάτων - αν και αρκεί η απλή πολιτική εμπειρία και μόνο, για να οδηγηθεί κανείς στα ίδια συμπεράσματα - τόσες και τόσες σχετικές λαϊκές παροιμίες, γιατί δεν τις παίρνει υπόψη του;

«Μπιγκ Μπράδερ» παντού;

Σε «Μπιγκ Μπράδερ» κινδυνεύει να γίνει η καθημερινότητα των πολιτών και των εργαζομένων ακόμη και σε χώρους δουλιάς ΜΜΕ. Το «μάτι» του Μεγάλου Αδελφού, όπως φαίνεται, δε φιλοδοξεί να παρακολουθεί μόνο τους «έγκλειστους» στο σπίτι της Παιανίας, αλλά θέλει να εισβάλει ολοκληρωτικά και στη ζωή μας. Κάμερες εδώ, κάμερες εκεί, και το κάθε βήμα, η κάθε κίνηση καταγράφεται. Σε... σπίτι του «Μπιγκ Μπράδερ», επιχειρήθηκε προχτές να μετατραπούν και οι εγκαταστάσεις του «Ελεύθερου Τύπου». Οι υπεύθυνοι κάλεσαν εκτάκτως τους εργαζόμενους σε σύσκεψη για να τους ενημερώσουν ότι για οικονομικούς και λόγους ασφαλείας, η εταιρία σεκιούριτι θα τοποθετήσει σε όλους τους χώρους κάμερες. «Μάτια» που θα παραμονεύουν και θα καταγράφουν όλες τις κινήσεις των εργαζομένων. Κάτω από τις έντονες αντιδράσεις των τελευταίων, το «μέτρο» - με το οποίο συμφώνησε το ΔΣ τους Ιδρύματος Βουδούρη - προς τον παρόν δε θα ισχύσει. Οσο για αύριο... ίδωμεν. Αλλωστε, όπως είχε γράψει με το «Θάρρος της γνώμης» του ο διευθυντής του «Ελεύθερου Τύπου» Γ. Κύρτσος, αναφερόμενος στο «Μεγάλο Αδελφό», «το πρόβλημα δε βρίσκεται μόνο σε μία εκπομπή ή σ' ένα κανάλι - αλλά στον τρόπο λειτουργίας του συστήματος»!

Ο σύγχρονος ιμπεριαλισμός

Χτεσινή μέρα, ώρα 2.15 μεσημέρι και το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερ» μεταδίδει, ότι αμερικανικά και βρετανικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν το Ιράκ, ως αντίποινα για τη φονική επίθεση στις ΗΠΑ. Επακολουθούν, αμέσως, ανοδικές τάσεις στα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης και στις 2.30, άλλο διεθνές πρακτορείο, οικονομικού κυρίως προσανατολισμού τη φορά αυτή, μεταδίδει τη χρηματιστηριακή είδηση της ανόδου, αποδίδοντάς την ευθέως στους βομβαρδισμούς του Ιράκ. Ενα-δυο λεπτά πριν, εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης είχε διαψεύσει, ότι βρετανικά αεροσκάφη πραγματοποιούν βομβαρδισμούς στο Ιράκ...

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Οι αιτίες

Είναι φανερό, παρά τα όσα λέγονται, ότι το σοβαρό και κρίσιμο ερώτημα, ποιοι συγκεκριμένα σχεδίασαν, οργάνωσαν και εκτέλεσαν τα φονικά και απίστευτα χτυπήματα στις ΗΠΑ, θα μείνει για πολλά χρόνια αναπάντητο και, ίσως, να μην πάρει ποτέ μια ξεκάθαρη, πλήρως στοιχειοθετημένη και πέρα κάθε αμφισβήτησης απάντηση. Πέρα, όμως, από τους συγκεκριμένους αυτουργούς της επίθεσης, πολλοί παραδέχονται σήμερα, ότι η φονική επίθεση αποτελεί ουσιαστικά την απότοκο της γενικότερης διεθνούς κατάστασης. Για παράδειγμα, αρκετοί ισχυρίζονται ότι οι βαθύτερες αιτίες βρίσκονται στην αυξανόμενη βία, που αγκαλιάζει όλο και περισσότερο τον πλανήτη. Αλλοι θεωρούν, ότι οι αιτίες βρίσκονται στα αυξανόμενα φαινόμενα θρησκευτικού φανατισμού, κλπ. Και μπορεί, οι αναλύσεις αυτές να φαίνονται λογικές και βάσιμες, στην πραγματικότητα, όμως, στοχεύουν στην απόκρυψη των βαθύτερων αιτιών.

Πώς να το κάνουμε. Τα αλλεπάλληλα χτυπήματα στις ΗΠΑ δεν έχουν ουσιαστικά καμία σχέση με την αυξανόμενη βία και εγκληματικότητα, που γνωρίζουμε σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες. Ούτε αποτελούν τη φυσική συνέπεια των υπαρκτών φαινομένων θρησκευτικού φανατισμού. Είναι απότοκος της τρομοκρατικής πολιτικής που ασκεί σε όλο τον κόσμο ο αμερικανικός, πρώτα και κύρια, ιμπεριαλισμός. Της ιμπεριαλιστικής, πολύμορφης βίας, που ασκείται ενάντια στους λαούς και τα δικαιώματά τους και όχι της βίας γενικά και αόριστα.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το άρθρο 5 και η Ελλάδα

Η υπογραφή που έβαλε προχτές το βράδυ η κυβέρνηση κάτω από την απόφαση των Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ για την ενεργοποίηση του άρθρου 5 της ιδρυτικής συνθήκης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ανοίγει την πόρτα της Ελλάδας στον όλεθρο! Το άρθρο 5 είναι σαφές: Τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ είναι υποχρεωμένα να «συνδράμουν» με όλα τα μέσα, εκείνο το κράτος - μέλος, στην προκειμένη περίπτωση τις ΗΠΑ, που ισχυρίζονται ότι δέχτηκαν έξωθεν επίθεση, «περιλαμβανομένης της χρήσης ενόπλου βίας...». Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Οτι εφόσον οι Αμερικανοί επιλέξουν «στόχο», οι Ελληνες στρατιώτες, τα ελληνικά αεροπλάνα και πλοία είναι υποχρεωμένα να πολεμήσουν, να βομβαρδίσουν, να τορπιλίσουν, να σκοτώσουν και να σκοτωθούν!

Η τελευταία υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί το επιστέγασμα μιας μακράς πορείας υποτέλειας, αλλά και μικροϊμπεριαλιστικής επιθετικότητας, εκ μέρους της άρχουσας τάξης της χώρας. Το κουβάρι αυτής της πολιτικής το είδαμε να ξετυλίγεται καθ' όλη την προηγούμενη δεκαετία με τη συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο του Περσικού, επαναβεβαιώθηκε με τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης στο βομβαρδισμό του Σεράγεβο και επικυρώθηκε με τραγικό τρόπο μέσω της ελληνικής υπογραφής κάτω από το έγκλημα κατά της Γιουγκοσλαβίας και τη συνεχιζόμενη δολοφονική παρουσία του ιμπεριαλισμού στα Βαλκάνια. Τώρα, με αυτή τη νέα απόφαση, που συνιστά την - με μαθηματική ακρίβεια - κατάληξη ως συνέπεια κάποιων άλλων υπογραφών (σ.σ.: αυτές κάτω από τη «νέα δομή» και το «νέο δόγμα» του ΝΑΤΟ), η Ελλάδα διακηρύσσει ότι αποτελεί τμήμα της διεθνούς ιμπεριαλιστικής σταυροφορίας κατά του «εχθρού» αόρατου και δηλώνει πλήρη διαθεσιμότητα να ενεργήσει σαν εξάρτημα για την ανύψωση του «γοήτρου» των ΗΠΑ!

Θα έλεγε κανείς ότι η ενεργοποίηση του άρθρου 5, πέρα από το γεγονός ότι θέτει τη χώρα μας στη δίνη ενός φονικού κυκλώνα και απειλεί άμεσα τις ζωές των στρατευμένων παιδιών, συνιστά ειδικά για την Ελλάδα μια τραγική ειρωνεία. Και τούτο γιατί όλοι γνωρίζουν ότι το άρθρο 5, που με τόση προθυμία δέχτηκε να υπηρετήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ισχύει για τους πάντες εντός του ΝΑΤΟ, αλλά όχι όμως για την Ελλάδα! Η Ελλάδα ζητά για δεκαετίες την ενεργοποίηση του άρθρου 5 για την αντιμετώπιση της απειλής από την Τουρκία, αλλά οι «σύμμαχοι» και «φίλοι», ως γνωστόν, το αρνούνται. Οπως έχουν αποφασίσει, το άρθρο 5 δεν ενεργοποιείται και δε θα ενεργοποιηθεί όταν μια χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ επιτεθεί σε άλλη χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ...

Η εξέλιξη αυτή, ως πρώτη ορατή συνέπεια του χτυπήματος που υπήρξε στις ΗΠΑ, δηλώνει ποιο είναι το βαθύτερο νόημα όλης της συντονισμένης επιχείρησης που από την περασμένη Τρίτη πασχίζει να «νομιμοποιήσει» στις συνειδήσεις των λαών την πλήρη στοίχιση πίσω από τις όποιες κινήσεις των Αμερικανών. Απέναντι σε αυτού του είδους τη «νομιμότητα», η μόνη συνεπής και ελπιδοφόρα στάση έναντι της τρομοκρατίας είναι η απειθαρχία. Ο ελληνικός λαός δεν έχει καμία υποχρέωση να πειθαρχήσει στο άρθρο 5 του ΝΑΤΟ. Δεν έχει κανένα συμφέρον να «συνδράμει» τα επιθετικά σχέδια του ιμπεριαλισμού, που για να τα φέρουν σε πέρας οι Αμερικανοί δεν έχουν πρόβλημα να «αξιοποιήσουν» σαν άλλοθι διαρκείας ακόμα και το αίμα του αμερικανικού λαού. Αν μέχρι χτες, αν στην υπόθεση του Κοσσυφοπεδίου, των Σκοπίων, της Βοσνίας, της Αλβανίας, ίσχυε για μια φορά ότι κανένας Ελληνας φαντάρος δεν πρέπει να βρίσκεται έξω από τα ελληνικά σύνορα, τώρα το «κανένας Ελληνας φαντάρος έξω από την Ελλάδα» ισχύει 100 φορές!

Το χτύπημα

Ο Γολιάθ χτυπήθηκε

από σφεντόνας

πέτρα,

θώρακα είχε

τρίδιπλο, ασπίδα

κι άλλα μέτρα,

αλλά δεν

τον προστάτευσε

το τόσο του ατσάλι

ένας Δαβίδ

του άνοιξε

στα δύο το κεφάλι!

* * *

Ο Γολιάθ πληγώθηκε,

μοιάζει σαν να 'ναι

ψέμα,

χίλιους αθώους

σκότωσε και, δες,

το τόσο αίμα,

πληγές στον ίδιο

έφερε

και σπαραγμό

κι οδύνη,

ο ίδιος είναι αίτιος

για ό,τι έχει γίνει!


Ο οίστρος



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ