Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Ανοιχτός εκβιασμός προς το Κοινοβούλιο

Associated Press

ΣΚΟΠΙΑ.-

Η δεύτερη φάση της επιχείρησης «Απαραίτητη Συγκομιδή» του ΝΑΤΟ για την υποτιθέμενη «παράδοση των όπλων» του «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού» των Αλβανών ολοκληρώθηκε χτες, με 2.200 να έχουν παραδοθεί, σύμφωνα με τις δηλώσεις του στρατηγού Γκούναρ Λάνγκε, επικεφαλής της αποστολής του ΝΑΤΟ, μεταφέροντας και πάλι το επίκεντρο της προσοχής σε άλλα σημεία: Κατ' αρχάς στο Κοινοβούλιο στα Σκόπια, το οποίο συνεδριάζει και πάλι την επόμενη βδομάδα για να επικυρώσει το «πακέτο μεταρρυθμίσεων». Ο Στόγιαν Αντοφ επιβεβαίωσε την επανέναρξη των συνομιλιών, οι οποίες πάντως «θα πρέπει» να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 20 του Σεπτέμβρη.

Δυτικοί διπλωμάτες εξέφραζαν την «ανησυχία» τους για το ενδεχόμενο η Βουλή να τροποποιήσει το περιεχόμενο της συμφωνίας ή να καθυστερήσει την κύρωσή της, πράγμα που ίσως επαναφέρει «εντάσεις» και τελικά ακυρώσει την «ειρηνευτική διαδικασία». Μια απόφαση που θα ζητεί δημοψήφισμα - αν και δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες για κάτι τέτοιο - αποτελεί για τους Δυτικούς «επίφοβο» ενδεχόμενο... Με αυτήν την άποψη ταυτίζεται ο Αρμπεν Τζαφέρι, ηγέτης του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος και συμμετέχων στην κυβέρνηση: «Πρόκειται για ένα επικίνδυνο παιγνίδι... Θα πρόκειται για μια δικτατορία αν μια εθνική ομάδα αποφάσιζε για τα δικαιώματα μιας άλλης», δήλωσε - σε μια αμφιλεγόμενη δήλωση που θέτει υπό αμφισβήτηση έννοιες όπως η δημοκρατία... Οι Δυτικοί, πάντως, εμφανίζονται έτοιμοι ακόμη και να επιβάλουν οικονομικό αποκλεισμό (!) αν η κοινοβουλευτική διαδικασία αλλάξει ή τα «συμφωνηθέντα» τροποποιηθούν...

Την ίδια ώρα στη Βόρεια ΠΓΔΜ τα ένοπλα επεισόδια επαναλήφθηκαν. Περίπου 15 άνδρες του «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού» άνοιξαν πυρ εναντίον φυλακίου στο Μαλ Ταπάν, και οι φρουροί απάντησαν, αλλά δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Το δεύτερο σημείο ενδιαφέροντος είναι η αποστολή νέας δύναμης «χωρών του ΝΑΤΟ και άλλων» σε ρόλο προστασίας των πολιτικών παρατηρητών, που πρότεινε το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, με επικεφαλής τον Γιόσκα Φίσερ, αλλά ακόμη δεν έχει εγκριθεί από το ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ