Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
Να μη γίνει η τραγωδία δικαιολογία επεμβάσεων

Παρέμβαση του Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα, για τη δήλωση του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με την τραγωδία στις ΗΠΑ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Κατά τη συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (12.9.2001) σχετικά με την τραγωδία στις ΗΠΑ, προτάθηκε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Elmar Brok κείμενο δήλωσης, το οποίο, εκτός από την καταδίκη του φοβερού αυτού πλήγματος και την εκδήλωση συμπαράστασης προς τον αμερικανικό λαό, περιείχε δύο παραγράφους με το εξής περιεχόμενο:

«Συμπαρατασσόμαστε με τις ΗΠΑ στον αγώνα εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει όλες οι Δημοκρατίες να αναπτύξουμε κοινή πολιτική εναντίον οποιουδήποτε κράτους κρύβει ή υποστηρίζει την τρομοκρατία και να θέσουμε σαν στόχο την από κοινού αντιμετώπιση των πιο κρίσιμων συγκρούσεων στον κόσμο».

Παίρνοντας το λόγο ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Επιτροπής, Στρατής Κόρακας, είπε τα ακόλουθα:

«Θα ήθελα κατ' αρχήν να εκφράσω τη λύπη μου και τη συμπάθειά μου στις οικογένειες των -δυστυχώς πάρα πολλών- θυμάτων. Θέλω συγχρόνως να τονίσω ότι δεν πρέπει να βιαστούμε στον εντοπισμό των αυτουργών, ηθικών και φυσικών, αυτού του αποτρόπαιου εγκλήματος. Το τονίζω αυτό γιατί η ιστορία έχει πολλά παραδείγματα παρόμοιων εγκλημάτων των οποίων οι αυτουργοί, όπως εκ των υστέρων αποκαλύφθηκε, ήταν εντελώς άλλοι από εκείνους που αρχικά θεωρήθηκαν ύποπτοι.

Επίσης, θα ήθελα να υπογραμμίσω την ανάγκη να αντιταχθούμε σε οποιαδήποτε προσπάθεια αξιοποίησης αυτής της τραγωδίας για την ενίσχυση των επεμβάσεων -και στρατιωτικών- εναντίον χωρών, καθώς και πολύμορφων κατασταλτικών μηχανισμών στις ίδιες τις χώρες μας. Οι μηχανισμοί αυτοί είναι αντιδημοκρατικοί και αγωνιζόμαστε για την καταστροφή τους.

Τέλος, θέλω να σημειώσω τη διαφωνία μου με την προτελευταία παράγραφο της Δήλωσης, η οποία ανοίγει κυριολεκτικά το δρόμο για τη δαιμονοποίηση ολόκληρων κρατών και λαών, με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, και μάλιστα από κράτη που βασική κατεύθυνση της πολιτικής τους είναι η κρατική τρομοκρατία. Ακριβώς για τον ίδιο λόγο, δε συμφωνώ και με την προηγούμενη παράγραφο που δηλώνει συμπαράταξη με τις ΗΠΑ στον αγώνα ενάντια στη διεθνή τρομοκρατία. Γι' αυτό, δεν μπορώ να ψηφίσω την προτεινόμενη δήλωση, αλλά θα απόσχω από την ψηφοφορία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ