Πέμπτη 22 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Σήμερα η απεργία για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά

Στις 10 π.μ. στην Ομόνοια η προσυγκέντρωση στην Αθήνα

Καταλήψεις σε αμαξοστάσια, συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποίησαν τις προηγούμενες μέρες οι εργαζόμενοι στους δήμους (φωτ. από την Πετρούπολη)
Καταλήψεις σε αμαξοστάσια, συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποίησαν τις προηγούμενες μέρες οι εργαζόμενοι στους δήμους (φωτ. από την Πετρούπολη)
Με το αίτημα της μόνιμης και σταθερής δουλειάς κατεβαίνουν, σήμερα Πέμπτη, οι εργαζόμενοι στους δήμους σε πανελλαδική 24ωρη απεργία, κλιμακώνοντας τον αγώνα τους ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης που πετά χιλιάδες συμβασιούχους στο δρόμο, αποδυναμώνοντας παραπέρα τις υπηρεσίες των δήμων, δημιουργώντας τους όρους για την ιδιωτικοποίησή τους, σύμφωνα και με Οδηγία της ΕΕ.

Στην Αθήνα, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής καλεί σε μαζική συμμετοχή στη σημερινή απεργία και στην προσυγκέντρωσή του στις 10 π.μ. στην Ομόνοια.

Στη Θεσσαλονίκη, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Στη συγκέντρωση καλεί και το Συντονιστικό Μακεδονίας - Θράκης των Συμβασιούχων.

Η σημερινή απεργία αποτελεί κλιμάκωση της πολύμορφης αγωνιστικής δράσης όλων των προηγούμενων ημερών: Από το περασμένο Σάββατο, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε αντισυνταγματική την παράταση των συμβάσεων έως το τέλος του 2017, ταξικά συνδικάτα, κλαδικά και σωματεία δήμων, οι Επιτροπές Αγώνα Συμβασιούχων, ανέλαβαν δράση για να δοθεί άμεση αγωνιστική απάντηση.

Από τη Δευτέρα πραγματοποιούν πολύμορφες κινητοποιήσεις και αγωνιστικές δράσεις, με συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, καταλήψεις στα αμαξοστάσια της πλειοψηφίας των δήμων.

Συνεχείς κινητοποιήσεις και από τους εργαζόμενους στο δήμο Αμαρουσίου
Συνεχείς κινητοποιήσεις και από τους εργαζόμενους στο δήμο Αμαρουσίου
Η προχτεσινή εξέλιξη, οπότε ο αρμόδιος υπουργός επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δρομολογεί την απόλυση χιλιάδων συμβασιούχων, ήρθε να ξεσκεπάσει ακόμα περισσότερο τις αυταπάτες που ακόμα και σήμερα επιχειρεί να καλλιεργήσει η κυβερνητική προπαγάνδα, κάνοντας λόγο για αναζήτηση της... «βέλτιστης λύσης».

Απάντηση σε αυτήν την πολιτική μπορεί να δώσει η σημερινή μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία και τις συγκεντρώσεις, το αποφασιστικό τους μήνυμα ότι δεν πρόκειται να δεχτούν ούτε μια απόλυση.

Πολύμορφη αγωνιστική δράση σε όλη τη χώρα

Χτες Τετάρτη, στην Αττική συνεχίστηκαν οι καταλήψεις αμαξοστασίων. Επιπλέον στην Ηλιούπολη, στο Βύρωνα, στη Φυλή, στους Αγίους Αναργύρους και αλλού, έγιναν πορείες και εξορμήσεις σε μαγαζιά. Ακόμα, έγιναν συμβολικές καταλήψεις στη Νέα Ιωνία στα γραφεία της Επιτρόπου και στο Μαρούσι στη λεωφόρο Κηφισίας. Στο Περιστέρι, οι συμβασιούχοι του δήμου και η Σωματειακή Επιτροπή Εργαζομένων δήμου Περιστερίου του Συνδικάτου ΟΤΑ, με κοινή τους ανακοίνωση, καταγγέλλουν τη στάση της διοίκησης του δήμου, που «με το που ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις μας, προσπάθησε να υπονομεύσει τον αγώνα μας με κάθε τρόπο». Στην Πετρούπολη, το Σωματείο Εργαζομένων του δήμου πραγματοποίησε την Τρίτη Γενική Συνέλευση και μετέπειτα πορεία στους δρόμους της πόλης.

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Πάτρα, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Πάτρα, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση
Στη Θεσσαλονίκη, οι συμβασιούχοι συνέχισαν και χτες τις κινητοποιήσεις τους, με καταλήψεις των αμαξοστασίων και των εποπτειών καθαριότητας. Σήμερα ετοιμάζονται για την απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου, όπου θα συμμετέχουν συνάδελφοί τους και από άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης.

Καταλήψεις βρίσκονται σε εξέλιξη από χτες τα ξημερώματα στο αμαξοστάσιο του δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη και στο δήμο Θεσσαλονίκης σε αμαξοστάσιο, ΣΜΑ, κέντρο ανακύκλωσης στο Λιμάνι και όλες τις εποπτείες καθαριότητας. Οι εργαζόμενοι επέτρεψαν την έξοδο οχημάτων και προσωπικού μόνο για την αποκομιδή νοσοκομειακών αποβλήτων, σκουπιδιών γύρω από παιδικούς σταθμούς, καθώς και των οχημάτων για τη μεταφορά ΑμΕΑ. Συνεχίστηκαν επίσης οι καταλήψεις στα αμαξοστάσια των δήμων Κορδελιού - Ευόσμου, Δέλτα, Παύλου Μελά, Νεάπολης - Συκεών, Καλαμαριάς, Θερμαϊκού. Σε κατάληψη έχουν προχωρήσει και οι συμβασιούχοι του δήμου Αλεξάνδρειας στην Ημαθία. Οι συμβασιούχοι του Λιτοχώρου έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του ΧΥΤΑ.

Στην Πάτρα, έγινε χτες συμβολική κατάληψη των γραφείων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδας από το Συνδικάτο ΟΤΑ, το Σωματείο Καθαριότητας, το Σωματείο Οδηγών - Χειριστών και τις Επιτροπές Αγώνα Συμβασιούχων. Παράλληλα, έκλεισαν την Εθνική οδό μπροστά από το κτίριο της Διοίκησης στο ρεύμα προς Αθήνα. Η σημερινή απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ., μπροστά στο Δημαρχείο.

Στην Καλαμάτα, παρότι η διοίκηση του σωματείου στο δήμο παρότρυνε τους συμβασιούχους να μην κάνουν τίποτα, οι συμβασιούχοι μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑ προχώρησαν σε κατάληψη του αμαξοστασίου.

Στη Λάρισα, οι συμβασιούχοι συνέχισαν την κατάληψη των αμαξοστασίων και τις παρεμβάσεις σε όλα τα Δημοτικά Συμβούλια του νομού.

Στη Φλώρινα, οι συμβασιούχοι στους τομείς καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και κοιμητηρίων συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Σήμερα έχουν προγραμματίσει να προχωρήσουν σε κατάληψη του χώρου του αμαξοστασίου του δήμου και μετά θα κατευθυνθούν προς το κτίριο του Δημαρχείου.

Στη Σκόπελο, σε συμβολική κατάληψη - αποκλεισμό του Δημαρχείου προχώρησαν την Τρίτη συμβασιούχοι από την Υπηρεσία Καθαριότητας, το «Βοήθεια στο Σπίτι» και μόνιμοι υπάλληλοι, με τη συμπαράσταση της Επιτροπής Αγώνα του ΠΑΜΕ. Οι συμβασιούχοι έφτασαν στο Δημαρχείο με μικρή μηχανοκίνητη πορεία, ενώ μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στις υπόλοιπες δημοτικές υπηρεσίες.

Απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιείται σήμερα και στην Ικαρία, στις 12 το μεσημέρι, στο Δημαρχείο του Ευδήλου.

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία από τη ΔΑΣ ΟΤΑ

Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία καλεί η ΔΑΣ ΟΤΑ, υπογραμμίζοντας ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δείξουν καμιά ανοχή, να μη δεχτούν ούτε μία απόλυση.

«Η κυβέρνηση», σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της, «έχει την ευθύνη και τον τρόπο να λύσει το θέμα, ώστε να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά όλοι οι συμβασιούχοι. Να καλυφθούν τώρα τα χιλιάδες κενά σε καθαριότητα, φύλαξη, πράσινο και αλλού με μόνιμες προσλήψεις.

Δεν θα περάσει η κοροϊδία της κυβέρνησης, ότι δήθεν δεν μπορεί να νομοθετήσει για τη μονιμοποίηση των συναδέλφων. Αν ήθελε, μπορούσε να νομοθετήσει την κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας με ταυτόχρονη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις! Δεν είναι τυχαίο ότι έχει αφήσει ανέγγιχτη τη νομοθεσία που δίνει το δικαίωμα στους δημάρχους να ιδιωτικοποιούν αυτές τις υπηρεσίες με πρόσχημα την έλλειψη προσωπικού.

Απευθύνουμε σαφή προειδοποίηση στην κυβέρνηση να σταματήσει να παίζει ένα στημένο παιχνίδι μαζί με τους δημάρχους, εξαπάτησης, παγίδευσης και διάσπασης των εργαζομένων (...).

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ γνωρίζει πολύ καλά ότι η απόλυση των χιλιάδων συναδέλφων θα οδηγήσει τις υπηρεσίες της καθαριότητας, του ηλεκτροφωτισμού, του πρασίνου, των κοιμητηρίων σε πλήρη αδιέξοδο, σε αδυναμία λειτουργίας, βορά στα χέρια των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».

Η ΔΑΣ προβάλλει τις διεκδικήσεις: Καμία απόλυση συμβασιούχου. Να φέρει τώρα η κυβέρνηση στη Βουλή τη νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσαν οι Επιτροπές Αγώνα Συμβασιούχων απ' όλη την Ελλάδα για άμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαζικές συνελεύσεις και κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη (20/6/2017)
Σήμερα απεργούν (3/12/2009)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org