Πέμπτη 22 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Απεργιακές μάχες για δουλειά με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια, απέναντι στην επίθεση του κεφαλαίου
  • Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στους δήμους και στη Ναυπηγοεπισκευή
  • Απεργία και για τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό - Τουρισμό στις 20 Ιούλη

Απέναντι στο κάλπικο κλίμα ευφορίας που επιχειρεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση στους εργαζόμενους και το λαό, για το κλείσιμο της «αξιολόγησης», τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ, το «παράθυρο ευκαιρίας» που ανοίγεται για την οικονομία, εργαζόμενοι από μια σειρά κλάδους που βιώνουν στην πράξη τη... «μετάφραση» όλης αυτής της πολιτικής για λογαριασμό του κεφαλαίου, βγαίνουν μπροστά, απαντούν με απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις στην ένταση της εκμετάλλευσης, στην πολιτική που τσακίζει τη ζωή τους για τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.

Σήμερα απεργούν οι εργαζόμενοι στους δήμους, οι οποίοι πριν καλά - καλά κοπάσουν τα «πανηγύρια» των κυβερνητικών και των άλλων αστικών επιτελείων για το Γιούρογκρουπ, είδαν την κυβέρνηση, επικαλούμενη την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, να επιβεβαιώνει πως δρομολογεί την απόλυση χιλιάδων συμβασιούχων.

Απεργούν, επίσης, οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευή, συνεχίζοντας τη μάχη τους για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με ανάκτηση των τεράστιων απωλειών τους, την ώρα που οι μεγαλοεργοδότες του κλάδου - εν μέσω ευρύτερης κινητικότητας και επενδυτικών σχεδιασμών του κεφαλαίου για τη Ναυπηγοεπισκευή - επιμένουν ότι βάση της όποιας συζήτησης πρέπει να είναι τα ψίχουλα του κατώτατου μισθού και όχι η τελευταία υποχρεωτική Σύμβαση (2009 και 2010).

Σειρά παίρνουν οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό, με την προκήρυξη της κλαδικής απεργίας για τις 20 Ιούλη, στην καρδιά της τουριστικής σεζόν, απέναντι στις συνθήκες δουλειάς που τους τσακίζουν τη ζωή για να αβγατίζουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται και άλλοι κλάδοι, όπως οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο, μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους, απέναντι στην εφαρμογή της ουσιαστικής κατάργησης της κυριακάτικης αργίας που ψήφισε η κυβέρνηση με το πρόσφατο 4ο μνημόνιο.

Απέναντι στην κυβερνητική προπαγάνδα ότι τάχα «ο λαός δεν αντιδρά», απέναντι στα κελεύσματα όλων των επιτελείων του κεφαλαίου για «συναίνεση» και στοίχιση πίσω από τους «εθνικούς στόχους» του κεφαλαίου, αυτές οι εστίες αγώνα, όπως και άλλες που αναπτύσσονται σε χώρους και κλάδους απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας, της κυβέρνησης και των «εταίρων» του εγχώριου κεφαλαίου, έχουν ιδιαίτερη αξία, στέλνουν μήνυμα ενάντια στο συμβιβασμό με τους μισθούς - ψίχουλα, με τις απολύσεις, με τη δουλειά - λάστιχο.

Με την καθημερινή τους παρέμβαση, οι κομμουνιστές, τα συνδικάτα και οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, δίνουν όλες τους τις δυνάμεις για να αναπτύσσονται, να ενισχύονται και να συντονίζονται αυτές οι εστίες αγώνα. Δίνουν μάχη για να γίνονται οι αγώνες αυτοί υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων, με μαζικές συλλογικές διαδικασίες, για να ανεβαίνει το επίπεδο οργάνωσης της εργατικής τάξης και της ταξικής αλληλεγγύης.

Σε έναν αγώνα διαρκείας, απέναντι στην ενιαία επίθεση του κεφαλαίου, η δράση που αναπτύσσουν οι ταξικές δυνάμεις θέτει στο επίκεντρο τη σημασία της πάλης για την ανάκτηση των απωλειών, για την κατάργηση όλων των αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων και την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, για να συνειδητοποιείται όλο και πιο πλατιά ότι αυτή η προοπτική περνά μέσα από την πάλη για την οριστική ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου.

Σε ενίσχυση της ταξικής αλληλεγγύης καλεί το ΠΑΜΕ

Μπροστά στις σημερινές απεργιακές μάχες, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο με ανακοίνωσή του εκφράζει τη στήριξή του στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι σε όλους τους δήμους της χώρας για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, καθώς και οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευή για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Το ΠΑΜΕ στηρίζει τις απεργιακές μάχες που δίνουν οι εργαζόμενοι στους δήμους και στη Ναυπηγοεπισκευή. Να δυναμώσει τώρα η ταξική αλληλεγγύη σε κλάδους, σωματεία και εργαζόμενους που βγαίνουν μπροστά και αγωνίζονται για τη ζωή τους, το μεροκάματο, τη δουλειά τους, απέναντι στην ενιαία επίθεση του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προχωρά στην απόλυση χιλιάδων συμβασιούχων. Την ίδια στιγμή, τα ήδη τεράστια κενά καταρχήν στις υπηρεσίες καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης θα μεγαλώσουν δραματικά (όπως και σε πράσινο, ηλεκτροφωτισμό, κοιμητήρια), δίνοντας στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίησή τους, σύμφωνα και με Οδηγία της ΕΕ. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει αφήσει αναλλοίωτη τη νομοθεσία που δίνει το δικαίωμα στους δημάρχους να ιδιωτικοποιούν αυτές τις υπηρεσίες λόγω της έλλειψης προσωπικού.

Η κυβέρνηση να μην κρύβει τις ευθύνες της, να μην τις μεταθέτει αλλού. Να κατοχυρώσει τη μόνιμη και σταθερή δουλειά στους εργαζόμενους που εργάζονται για χρόνια στις υπηρεσίες και σε μία νύχτα βρέθηκαν ξαφνικά στις λίστες της ανεργίας. Να καλυφθούν τώρα τα χιλιάδες κενά σε καθαριότητα, φύλαξη, πράσινο και αλλού με μόνιμες προσλήψεις.

Αντίστοιχα, η μάχη που δίνουν το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας (παραρτήματα Πειραιά και Σαλαμίνας) και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που θα επαναφέρει σε ισχύ την τελευταία υποχρεωτική Σύμβαση (2009 και 2010) στη Ναυπηγοεπισκευή, είναι μάχη που πρέπει να απλωθεί σε κάθε κλάδο. Να σπάσει η τρομοκρατία των αφεντικών, η καθήλωση των μισθών σε κάθε κλάδο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ