Πέμπτη 22 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΕΝΓΕ
Να αποσυρθεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο για το χρόνο εργασίας

Συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Ανδ. Ξανθό, είχε η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας

Από παλιότερη κινητοποίηση των γιατρών
Από παλιότερη κινητοποίηση των γιατρών
Να συσκοτίσει, με προκλητικό τρόπο, τον αντιδραστικό πυρήνα του νομοσχεδίου για την «οργάνωση του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών» επιχείρησε ο υπουργός Υγείας, Ανδ. Ξανθός, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε την περασμένη Δευτέρα με την Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Ισχυρίστηκε ότι δεν τεκμηριώνεται η κριτική της ΟΕΝΓΕ για αντεργατικό νομοθέτημα, όταν: Ενσωματώνει όλες τις αντιδραστικές ευρωενωσιακές κατευθύνσεις που καταργούν το σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας και όχι μόνο τη συγκεκριμένη Οδηγία 88/ΕΚ/2003, την οποία επικαλείται. Με «ατομική συναίνεση» του γιατρού, ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας θα μπορεί να αυξηθεί από 48 σε 60 ώρες. Με δεδομένες τις τραγικές ελλείψεις σε γιατρούς, αυτό θα αποτελεί τον κανόνα.

Ο γιατρός θα πρέπει να εργάζεται 60 ώρες τη βδομάδα για να εξακολουθήσει να παίρνει ακόμα και αυτές τις απαράδεκτα χαμηλές, πετσοκομμένες τα προηγούμενα χρόνια, εφημεριακές αμοιβές. Το ομολογεί, άλλωστε, το υπουργείο, όταν γράφει στο νομοσχέδιο ότι «η ρήτρα opt out εισάγεται για να μην επηρεαστούν τα σημερινά εισοδήματα των γιατρών». Δηλαδή, και επιδείνωση των όρων δουλειάς και καθήλωση των εισοδημάτων.

Ο ελάχιστος προβλεπόμενος εβδομαδιαίος χρόνος ανάπαυσης που προβλέπει το σχέδιο νόμου είναι υπό αίρεση. Η εφημερία ετοιμότητας θεωρείται «περίοδος ανάπαυσης» και δεν συμπεριλαμβάνεται στο μέγιστο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας. Αυξάνεται πολύ ο αριθμός των ημερών του μήνα στις οποίες ο κάθε γιατρός θα έχει εφημεριακή υποχρέωση. Δίνεται επίσης η ευχέρεια στους διοικητές των νοσοκομείων να περικόπτουν και να τεμαχίζουν τις κανονικές ετήσιες άδειες των γιατρών κατά το δοκούν.

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας δήλωσαν ότι οι εργαζόμενοι μένουν αμετακίνητοι από τη θέση τους για άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και για νέα κλαδική συμφωνία που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες γιατρών και ασθενών, ενώ το επόμενο διάστημα η ΟΕΝΓΕ θα συνεδριάσει εκ νέου για να καθορίσει την παραπέρα δράση της.

Η Ομοσπονδία απαιτεί: Σταθερό ημερήσιο 6ωρο - 5θήμερο - 30ωρο τακτικό πρωινό ωράριο, με μία εφημερία τη βδομάδα, με ρεπό την επόμενη μέρα και επαρκή χρόνο ανάπαυσης κατά τη διάρκεια της εφημερίας. Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της υγείας των γιατρών από την πρόσθετη επιβάρυνση που οφείλεται στην υπερωριακή απασχόληση. Ενταξη των γιατρών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και άλλων μόνιμων υγειονομικών και υποστηρικτικού προσωπικού. Κατάργηση όλων των ελαστικών και προσωρινών εργασιακών σχέσεων. Αποκατάσταση του ιατρικού μισθολογίου στα επίπεδα προ μνημονίων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ