Πέμπτη 22 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Με απεργία στις 20 Ιούλη απαντούν στα «ρεκόρ» της εκμετάλλευσης και των αντεργατικών ανατροπών

Eurokinissi

Με 24ωρη απεργία απαντούν την Πέμπτη 20 Ιούλη οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό - Επισιτισμό στις συνθήκες δουλειάς που τσακίζουν τη ζωή τους για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Η απόφαση για απεργία πάρθηκε ομόφωνα στη χτεσινή συνεδρίαση της ολομέλειας της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΠΟΕΕ - ΥΤΕ), μετά από πρόταση των ταξικών δυνάμεων και το σχετικό κάλεσμα κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων από όλη τη χώρα.

Η Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ απευθύνεται σε κάθε εργαζόμενο του κλάδου, ανεξάρτητα από ειδικότητα. Μάγειρες, σερβιτόροι, καμαριέρες, καθαρίστριες, λαντζέρηδες, μπουφετζήδες, διανομείς, υπάλληλοι υποδοχής και τουριστικών γραφείων, όπως εξηγεί, έχουν κοινούς λόγους να πουν «φτάνει πια», να ενώσουν τη φωνή τους με τα σωματεία του κλάδου που ήδη προετοιμάζουν την απεργιακή κινητοποίηση.

«Για τους εργοδότες κέρδη και χλιδή και για μας μίζερη ζωή - Φτάνει πια». Κάτω από αυτό το σύνθημα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ προετοιμάζουν την απεργία.

Τις επόμενες μέρες η σκυτάλη περνά στις Γενικές Συνελεύσεις, μέσα από τις οποίες τα σωματεία καλούν τους εργαζόμενους να συζητήσουν για την απεργία, να οργανώσουν την προετοιμασία και την επιτυχία της κινητοποίησης. Δίπλα στις αποφάσεις επιχειρησιακών και κλαδικών σωματείων, θα επιδιώξουν να υπάρχουν και ανακοινώσεις στήριξης της κινητοποίησης από συνδικάτα άλλων κλάδων, από μαζικούς φορείς και ενώσεις αυτοαπασχολούμενων.

Απεργιακή απάντηση στα «παραμύθια» κυβέρνησης και εργοδοτών

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση και οι μεγαλοεργοδότες του κλάδου πανηγυρίζουν για τα «ρεκόρ» του τουρισμού, για τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, τη «ναυαρχίδα της ανάπτυξης», η πλειοψηφία των εργαζομένων του κλάδου δουλεύουν χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις, ανασφάλιστοι και απλήρωτοι, με ατελείωτα ωράρια, σε συνθήκες εντατικοποίησης. Στο φόντο αυτό, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έχουν επισημάνει την ανάγκη η απεργιακή κινητοποίηση να δώσει απάντηση στο παραμύθι κυβέρνησης και εργοδοτών ότι οι εργαζόμενοι του κλάδου ωφελούνται τάχα από τα κέρδη του κεφαλαίου.

«Να μην περνά το ξεδιάντροπο ψέμα τους ότι έχουμε δουλειά, ότι καλοπληρωνόμαστε, ότι εργαζόμαστε σε ανθρώπινες συνθήκες. Γιατί οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό - Επισιτισμό και άνεργοι είμαστε, και μισοαπασχολούμενοι, και κακοπληρωμένοι - αν όχι απλήρωτοι - και τσακίζουν την υγεία μας στα πολυτελή σύγχρονα κάτεργα, που τα ονομάζουν πεντάστερα ξενοδοχεία. Ακόμη χειρότερα βιώνουμε την εκμετάλλευση στις αλυσίδες εστίασης, όπου μας αλλάζουν σαν τα πουκάμισα, όταν δεν μας σακατεύουν από την υπερεντατικοποίηση», αναφέρει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή της.

«Δεν θέλουμε να σωπάσουμε υπομένοντας να τελειώσει το μαρτύριο που περνάμε καθημερινά, είτε ψάχνοντας μια δουλειά των 400 ευρώ, είτε δουλεύοντας τελικά για πολύ λιγότερα», προσθέτει.

Παράλληλα, ένα επιπλέον κριτήριο για τους κερδισμένους και τους χαμένους από τα «ρεκόρ» του τουρισμού, είναι το γεγονός ότι ακόμα και οι ολιγοήμερες διακοπές έχουν γίνει άπιαστο όνειρο για την πλειοψηφία των εργαζομένων και των οικογενειών τους: «Στην Ελλάδα της πρωτόγνωρης τουριστικής ανάπτυξης, με έσοδα που ξεπερνούν κάθε χρόνο τα 15 δισ. ευρώ τα οποία βγαίνουν από τη δουλειά μας, η συντριπτική πλειοψηφία από μας που παράγουμε αυτόν τον τεράστιο πλούτο, δεν μπορεί να επιβιώσει. Στην Ελλάδα των 30 εκατ. τουριστών, των 10.000 ξενοδοχείων, των δεκάδων χιλιάδων επισιτιστικών καταστημάτων, ελάχιστοι συμπολίτες μας μπορούν να κάνουν διακοπές και αναψυχή. Αυτός είναι ο τουρισμός που επιβάλλουν και που καταστρέφει κάθε μικρομάγαζο, κάθε επαγγελματία που έχει να ανταγωνιστεί τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτήν την ανάπτυξη θέλουν να φέρουν παντού, σε όλους τους κλάδους», υπογραμμίζει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Να πάρουν οι εργαζόμενοι την κατάσταση στα χέρια τους

Εποχική απασχόληση, με το «ξεζούμισμα» της σεζόν να διαδέχεται την ανεργία των υπόλοιπων μηνών, αφήνοντας τους εργαζόμενους να επιβιώσουν με 4.000 ευρώ το χρόνο. Καθημερινή δουλειά χωρίς ρεπό, με βάρδιες που φτάνουν ή και ξεπερνούν τις δέκα ώρες. Ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, ενοικιαζόμενη εργασία, συμβάσεις μιας μέρας, «έξτρα» εργαζόμενοι. Νέοι που με το πρόσχημα της «μαθητείας» και της «απόκτησης εργασιακής εμπειρίας» δουλεύουν για ψίχουλα που δεν φτάνουν ούτε για να καλύψουν τα έξοδα της καθημερινής τους μετακίνησης στη δουλειά.

Ολα τα παραπάνω σκιαγραφούν το τοπίο για τους εργαζόμενους του κλάδου, πίσω από τη χλιδή και την πολυτέλεια των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων. «Ο μάγειρος κι ο σερβιτόρος που ταΐζουν πάνω από 300 άτομα τη φορά, αμείβονται με λιγότερα από 30 ευρώ τη μέρα. Η καμαριέρα που τακτοποιεί πάνω από 25 δωμάτια, πότε στο 8ωρο, πότε στο 10ωρο, πότε στο 12ωρο, αμείβεται στην καλύτερη περίπτωση με 20 ευρώ, ενώ το δωμάτιο οι ξενοδόχοι το νοικιάζουν τουλάχιστον 100 ευρώ τη μέρα», αναφέρει η ανακοίνωση της Γραμματείας.

«Δεν αντέχουμε άλλο. Δεν πάει άλλο», είναι το μήνυμα που στέλνουν τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους:«Να δυναμώσει η φωνή μας, να βάλουμε τον πήχη εκεί που μας αξίζει. Να δυναμώσει η αντίσταση, η διεκδίκηση από σωματεία που θα νοιάζονται για τους εργαζόμενους και τις ανάγκες τους. Να πάρουμε μέχρι τότε πρωτοβουλίες, για να ενημερωθούν όλοι οι εργαζόμενοι για τα αιτήματα και να αποκαλύψουμε τη μεγάλη κλοπή και τη βαθιά εκμετάλλευση των εργοδοτών. Να απαντήσουμε στην ανάπτυξή τους που περνά πάνω από τη ζωή μας για τα κέρδη τους, διεκδικώντας τη δική μας ανάπτυξη, που θα στοχεύει στην αξιοπρεπή ζωή μας, στη ζωή με δικαιώματα για τις οικογένειές μας, για όλο το λαό. Για να γίνουν οι διακοπές, ο πολιτισμός, η αναψυχή δικαίωμα όλων κι όχι πανάκριβο εμπόρευμα που το στερείται η μεγάλη πλειοψηφία».

Στις 3 Ιούλη η συνέλευση του κλαδικού Συνδικάτου στην Αττική

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής προχωρά σε Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 3 Ιούλη, στις 5 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Royal Olympic».

Στην Αττική έχει ήδη συνεδριάσει το συντονιστικό των σωματείων στον κλάδο, το οποίο διαμόρφωσε πλαίσιο διεκδικήσεων απευθύνοντας κάλεσμα για απεργία. Εκπρόσωποι δέκα σωματείων αλλά και εκλεγμένοι συνδικαλιστές από μια σειρά χώρους δουλειάς συζήτησαν για τους στόχους που θέτουν μπροστά στην απεργία. Μεταξύ άλλων, επιδιώκουν η απεργία του κλάδου να δώσει απάντηση στα «ρεκόρ» των εργασιακών και ασφαλιστικών ανατροπών. Να γίνει βήμα κλιμάκωσης στην αντιπαράθεση με το τουριστικό κεφάλαιο, με τις εργοδοτικές ενώσεις και την κυβέρνηση. Να γίνει η προετοιμασία της απεργίας αφορμή προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργία των σωματείων, να οργανωθούν μαζικές διαδικασίες, αλλά και για να δυναμώσει η κοινή δράση με τους μικρούς επαγγελματίες στον κλάδο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα η πανελλαδική απεργιακή μάχη του κλάδου (20/7/2017)
Απεργούν στις 20 Ιούλη, κόντρα στη γαλέρα που κρύβεται πίσω από τη βιτρίνα (7/7/2017)
Απεργούν ενάντια στις συνθήκες γαλέρας, παλεύουν για τις ανάγκες τους (6/7/2017)
Με συνελεύσεις στα ξενοδοχεία προετοιμάζουν την απεργία (1/7/2017)
Προετοιμάζουν την απεργιακή κινητοποίηση στις 20 Ιούλη (27/6/2017)
Ανοιχτή συνεδρίαση Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού (31/3/2015)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org