Πέμπτη 15 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Κινητοποίηση για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με βάση τις λαϊκές ανάγκες

Με στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, οι υγειονομικοί απαίτησαν να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος

Από την κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Υγείας
Από την κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Υγείας
Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος (επικουρικός, μέσω ΟΑΕΔ, ΚΕΕΛΠΝΟ, με «μπλοκάκι», εργολαβικός) και να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού απαίτησαν, μεταξύ άλλων, χτες, με κινητοποίησή τους στο υπουργείο Υγείας, τα Σωματεία Εργαζομένων των νοσοκομείων «Ευαγγελισμός», «Θριάσιο», «Αττικόν», «Αγ. Σάββας», «Τζάνειο», «Λαϊκό», Γ. Ν. Νίκαιας και του μαιευτηρίου «Ελενα».

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης η ΟΕΝΓΕ και η ΕΙΝΑΠ, που είχαν προκηρύξει στάση εργασίας από τις 11 π.μ. μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

Διαιώνιση της εργασιακής ομηρίας για χιλιάδες εργαζόμενους

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων με τον υπουργό Υγείας, Ανδ. Ξανθό, και τον αναπληρωτή υπουργό Π. Πολάκη, οι απαντήσεις που δόθηκαν εκ μέρους της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν ότι θα συνεχίσει να υλοποιεί την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, κρατώντας σε εργασιακή ομηρία χιλιάδες εργαζόμενους. Συγκεκριμένα:

-- Σχετικά με τη θητεία των επικουρικών εργαζομένων (ιατρικού και λοιπού προσωπικού) που λήγει στις 30 Σεπτέμβρη, κάτω από την πίεση των συγκεντρωμένων ο Ανδ. Ξανθός ανέφερε ότι θα δοθεί παράταση για τουλάχιστον ένα χρόνο «κατόπιν τελικής συνεννόησης με την κυβέρνηση». Οπως ειπώθηκε, έως το τέλος του μήνα θα υπάρχει σχετική νομοθετική ρύθμιση, ενώ εξετάζεται να συμπεριληφθούν σε αυτήν και 585 επικουρικοί (μη γιατροί) που προσελήφθησαν μετά τις 30/9/16.

-- Για τους εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί μέσω ΟΑΕΔ, το υπουργείο δεν έδωσε απάντηση στο ερώτημα για την ανανέωση των συμβάσεών τους, ενώ δήλωσε «άγνοια» για τα σχεδόν ανύπαρκτα εργασιακά τους δικαιώματα (όπως π.χ. ότι δεν δικαιούνται αναρρωτική άδεια το πρώτο εξάμηνο). Για τις καταγγελίες εργαζομένων που είναι μέχρι και 4 μήνες απλήρωτοι (μισθό ή/και υπερωρίες), η ηγεσία του υπουργείου πέταξε το μπαλάκι στις διοικήσεις των νοσοκομείων.

-- Για το μόνιμο ιατρικό προσωπικό, λέχθηκε ότι προκηρύχθηκαν 157 θέσεις πριν ένα μήνα και 100 θα προκηρυχθούν τις επόμενες μέρες. Προβλέπονται ακόμη 250 για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας το επόμενο διάστημα, 400 για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και 400 για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας το φθινόπωρο και άλλες 500 - 600 θέσεις επιλεκτικά (ανά ειδικότητα ή ανά νοσοκομείο). Ολα αυτά, σύμφωνα με το υπουργείο, θα γίνουν έως το τέλος του έτους. Να σημειωθεί βέβαια ότι από την προκήρυξη 760 θέσεων μόνιμων γιατρών το Μάη του 2016, ένα χρόνο μετά έχουν διοριστεί μόνο οι 160.

Σχετικά, τέλος, με το θέμα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας των γιατρών, ορίστηκε συνάντηση της ΟΕΝΓΕ με την ηγεσία του υπουργείου τη Δευτέρα 19/6, στις 2.30 μ.μ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ