Πέμπτη 15 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΚΛΑΔΟΙ - ΧΩΡΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Σημαντικές εστίες αγώνα ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου

Από τις κινητοποιήσεις για τους συμβασιούχους στους δήμους
Από τις κινητοποιήσεις για τους συμβασιούχους στους δήμους
Με την καθημερινή τους παρέμβαση, τα συνδικάτα και οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ δίνουν τη μάχη για την ανάπτυξη και την ενίσχυση εστιών αγώνα σε κλάδους και χώρους δουλειάς, για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργάτες και οι εργάτριες από την επίθεση του κεφαλαίου.

Ενα μήνα μετά την πανελλαδική πανεργατική απεργία, στις 17/5, οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις δίνουν μάχη για την ανάπτυξη, την ενίσχυση και τον συντονισμό τέτοιων εστιών αντίστασης, παλεύουν για να γίνουν οι εστίες αυτές μέρος του συνολικότερου αγώνα για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και το δυνάμωμα της Κοινωνικής Συμμαχίας. Μέσα από μαζικές συλλογικές διαδικασίες σε κλάδους και χώρους δουλειάς, να ανεβαίνει το επίπεδο οργάνωσης της εργατικής τάξης, να μπαίνουν νέες δυνάμεις στη μάχη.

Με ενίσχυση του ταξικού προσανατολισμού, να αναδεικνύεται η σημασία της πάλης για την ανάκτηση των απωλειών και τη δημιουργία όρων για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, να συνειδητοποιείται η ανάγκη η πάλη να βάζει στο στόχαστρο την οριστική ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου.

Το τελευταίο διάστημα ξεδιπλώνεται αγωνιστική δράση σε μια σειρά από κλάδους: Στη ναυπηγοεπισκευή οι εργαζόμενοι παλεύουν για τις Συλλογικές Συμβάσεις και μετρούν ήδη αποτελέσματα. Οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Κώστας Γεωργίου ΑΕ» με πολυήμερο απεργιακό αγώνα αγωνίζονται για τους όρους αμοιβής τους και για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς. Στην Τοπική Διοίκηση, οι συμβασιούχοι μαζί με τα ταξικά συνδικάτα διεκδικούν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Στον επισιτισμό - τουρισμό, κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία ετοιμάζονται για κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους μέσα στην τουριστική περίοδο. Στο εργοτάξιο του «Αστέρα» Βουλιαγμένης οι οικοδόμοι μαζί με την Επιτροπή τους και το Συνδικάτο Αθήνας μετρούν μια ακόμα νίκη ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία και τρομοκρατία. Νέες μεγάλες συγκεντρώσεις εξάλλου οργανώνουν και οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις.

Ναυπηγοεπισκευή: Πολύπλευρος αγώνας για ΣΣΕ

Καθημερινές οι συνελεύσεις των εργαζομένων της «Κώστας Γεωργίου» έξω από το εργοστάσιο
Καθημερινές οι συνελεύσεις των εργαζομένων της «Κώστας Γεωργίου» έξω από το εργοστάσιο
Οι εργαζόμενοι στη ναυπηγοεπισκευή πραγματοποιούν 24ωρη απεργία στις 22 Ιούνη, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) που θα επαναφέρει σε ισχύ την τελευταία υποχρεωτική Σύμβαση (2009 και 2010). Την κινητοποίηση έχουν προκηρύξει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας (παραρτήματα Πειραιά και Σαλαμίνας) και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών.

Μέχρι τώρα ο αγώνας τους έχει πάρει πολλές μορφές, ενώ μετρά ήδη αποτελέσματα. Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν με προειδοποιητικές στάσεις εργασίας, στις οποίες συμμετείχαν καθολικά οι εργαζόμενοι. Συνεχίστηκαν με εξίσου επιτυχημένες απεργιακές κινητοποιήσεις. Ακολούθησε η απόφαση των εργαζομένων να μετατρέψουν σε αιχμή της δράσης τους το 7ωρο, ωράριο που προβλεπόταν στις τελευταίες Συλλογικές Συμβάσεις αλλά καταστρατηγήθηκε τα τελευταία χρόνια. Ετσι, επόμενο βήμα ήταν η καθημερινή παύση εργασιών μετά το 7ωρο. Σήμερα, ενώ η παύση εργασιών συνεχίζεται, το 7ωρο εφαρμόζεται πλέον στο 95% των επιχειρήσεων του κλάδου. Επιπλέον, σε δεκάδες επιχειρήσεις έχουν υπογραφτεί Συμβάσεις στο ύψος του 2009, σε διμερές επίπεδο μεταξύ εργοδοσίας και Συνδικάτου.

Οι εργαζόμενοι έβαλαν τη σφραγίδα τους με τη συμμετοχή τους σε όλη την παραπάνω δραστηριότητα. Η προσπάθεια συνεχίζεται για να ενισχυθούν οι υπάρχουσες Σωματειακές Επιτροπές και να φτιαχτούν ακόμα περισσότερες σε χώρους και ειδικότητες. Οργανώνονται συγκεντρώσεις, Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις, προκειμένου οι εργαζόμενοι να συζητούν, να αποφασίζουν, να κλιμακώνουν την πίεση την οποία ασκούν στους εργοδότες.

Παράλληλα, το Συνδικάτο έχει ανοιχτό μέτωπο ενάντια στα τσιράκια των εργοδοτών, τους φασίστες της Χρυσής Αυγής, που επιστρατεύονται ως απεργοσπαστικοί μηχανισμοί ενάντια στις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Μέχρι στιγμής, οι εργαζόμενοι τους έχουν απομονώσει, ενώ το Συνδικάτο τονίζει σε κάθε ευκαιρία την ανάγκη επαγρύπνησης.

Εργαζόμενοι στην «Κώστας Γεωργίου ΑΕ»: Πάλη για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς

Σε πολυήμερη απεργία βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Κώστας Γεωργίου ΑΕ», η οποία παράγει χάρτινες και πλαστικές σακούλες και βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή του Αυλώνα. Στο πλευρό τους βρίσκεται το σωματείο τους, η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Αττικής. Τη συμπαράστασή τους εκφράζουν συνδικαλιστικοί και μαζικοί φορείς από Αττική, Εύβοια και Βοιωτία, με ανακοινώσεις και την παρουσία τους έξω από το εργοστάσιο.

Καθημερινά οι εργαζόμενοι προχωρούν σε Γενική Συνέλευση, συζητούν και αποφασίζουν για τα επόμενα βήματά τους. Παράλληλα, έχουν δημιουργήσει Σωματειακή Επιτροπή για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα τους.

Οι εργάτες του εργοστασίου, στην πλειοψηφία τους μετανάστες από το Πακιστάν, ξεκίνησαν τον αγώνα τους μια μέρα μετά την επίθεση που καταγγέλλουν ότι εξαπέλυσε η εργοδοσία ενάντια σε απολυμένο συνάδελφό τους. Το παραπάνω περιστατικό πυροδότησε την αντίδρασή τους. Το πλαίσιό τους, εκτός από την ανάκληση της απόλυσης του συναδέλφου τους, περιλαμβάνει μια σειρά από αιτήματα, όπως για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς τους.

Μεταξύ άλλων καταγγέλλουν ότι στο χώρο του εργοστασίου δεν υπάρχουν κανονικές τουαλέτες, δεν υπάρχει ένας κατάλληλος χώρος για να τρώνε, το διάλειμμά τους αναπληρώνεται από αντίστοιχη παράταση του ωραρίου, δεκάδες κάμερες τους παρακολουθούν συνεχώς, ενώ από την καθημερινότητά τους δεν λείπουν και τα εργατικά «ατυχήματα», ιδιαίτερα στις κοπτικές μηχανές.

Το κλαδικό Σωματείο και η Σωματειακή Επιτροπή έχουν καταγγείλει στην Επιθεώρηση Εργασίας όλα τα παραπάνω, καθώς και την πρακτική του εργοδότη να προσλαμβάνει εργαζόμενους κατά τη διάρκεια της απεργίας, κάτι που απαγορεύεται, με στόχο να λειτουργήσει το εργοστάσιο με απεργοσπαστικό μηχανισμό.

Συμβασιούχοι στους δήμους: Αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους

Στους δήμους, ταξικά συνδικάτα μπήκαν μπροστά από τα μέσα Μάη στην οργάνωση των συμβασιούχων, βάζοντας στο επίκεντρο το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, ενάντια στην πολιτική εξασφάλισης ακόμα πιο φτηνού εργατικού δυναμικού, που θα προσαρμόζεται ακόμα πιο «ευέλικτα» στις εκάστοτε ανάγκες του κεφαλαίου και του αστικού κράτους.

Με την πάλη τους οι συμβασιούχοι δίνουν απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης, που προσπαθεί με ελιγμούς να εκτονώσει τη δίκαιη αγανάκτηση για την επικείμενη απόλυση χιλιάδων εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίες ανανεώθηκαν μόνο για το 2017 και τώρα αμφισβητούνται από απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Μέχρι σήμερα έχουν συγκροτηθεί Επιτροπές Αγώνα Συμβασιούχων σε δεκάδες δήμους, έχει συγκροτηθεί Παναττική Συντονιστική Επιτροπή, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί μια σειρά από κινητοποιήσεις, πανελλαδικές και κατά τόπους, απαιτώντας την άμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Η μάχη δίνεται όχι μόνο απέναντι στην κυβέρνηση αλλά και στην πλειοψηφία των δημάρχων, που πρωταγωνιστούν στο πέρασμα των αντιλαϊκών πολιτικών στους δήμους. Δίνουν ακόμα τη μάχη απέναντι στις δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, που πλειοψηφούν στη διοίκηση της ΠΟΕ ΟΤΑ και κάνουν ό,τι μπορούν για να υπονομεύσουν τις κινητοποιήσεις, να διασπάσουν τους εργαζόμενους, να προβάλουν αποπροσανατολιστικά αιτήματα.

Στη φάση αυτή τα ταξικά συνδικάτα, οι Επιτροπές Αγώνα, οι συμβασιούχοι βρίσκονται σε αγωνιστική επιφυλακή, έχοντας πάρει απόφαση πως με τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα κλείσουν όλα τα γκαράζ και θα προκηρυχθεί 24ωρη απεργία, από πρωτοβάθμια και κλαδικά σωματεία όλης της Ελλάδας. Μέχρι τότε οι Επιτροπές Αγώνα Συμβασιούχων με εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς δίνουν μάχη για την ενημέρωση και την καλύτερη οργάνωση των εργαζομένων.

Επισιτισμός - Τουρισμός: Κλιμάκωση με στόχο απεργία μέσα στον Ιούλη

Στον Επισιτισμό - Τουρισμό, το Συντονιστικό των Σωματείων στην Αττική, που συνεδρίασε την περασμένη βδομάδα, με τη συμμετοχή του κλαδικού Συνδικάτου Αττικής και πολλών επιχειρησιακών σωματείων, καλεί τα σωματεία όλης της χώρας να συντονιστούν σε ένα νέο κύκλο αγώνων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς. Στο πλαίσιο αυτό απαιτούν να συνεδριάσει η διοίκηση της κλαδικής Ομοσπονδίας και να προκηρύξει απεργιακή κινητοποίηση το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιούλη. Την απαίτηση αυτή υιοθετούν μέρα με τη μέρα επιχειρησιακά σωματεία από όλη τη χώρα.

Στην απόφασή του, το Συντονιστικό των Σωματείων, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Τα σωματεία σε όλη τη χώρα να πάρουμε επάνω μας τον αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας (...) Μέσα από την προετοιμασία της απεργίας, να βελτιωθεί η λειτουργία των σωματείων, να αναβαθμίσουμε τις μαζικές διαδικασίες και το περιεχόμενό τους. Να δυναμώσουμε τη συμμαχία στον κλάδο, την ενότητα των εργαζομένων, την Κοινωνική Συμμαχία με τους μικρούς επαγγελματίες. Να αναπτύξουμε σε κάθε περιοχή και χώρο δουλειάς τα αιτήματά μας, ώστε να αποτελέσουν εργαλεία συσπείρωσης, δράσης και συμμετοχής στην απεργία».

Στην κατεύθυνση αυτή, κάθε σωματείο θα οργανώσει το επόμενο διάστημα συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο, Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις και συζητήσεις στους χώρους δουλειάς.

Τέλος, αποφασίστηκε η Γενική Συνέλευση του κλαδικού Συνδικάτου να γίνει στις 3 Ιούλη.

«Αστέρας» Βουλιαγμένης: Σημαντική πείρα από τον αγώνα των οικοδόμων

Στις αρχές Μάη, με παρέμβαση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση στους οικοδόμους στα έργα ανακαίνισης του «Αστέρα» Βουλιαγμένης. Το αποτέλεσμα ήταν η συγκρότηση Εργοταξιακής Επιτροπής και η απόφαση για επίσχεση εργασίας με την οποία πέτυχαν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα δύο μηνών.

Η σημασία της συγκρότησης της Επιτροπής και της συνολικότερης παρέμβασης του Συνδικάτου επιβεβαιώθηκε ξανά προχτές, όταν με επιτυχία αντιμετώπισαν την προσπάθεια της εργοδοσίας να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, μια μέρα πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση για ζητήματα που έχουν να κάνουν με αυξήσεις στα μεροκάματα και άλλες διεκδικήσεις. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία DEMCON, υπεργολάβος της εταιρείας ΑΚΤΩΡ στο έργο, επιδίωξε να προχωρήσει σε 5 απολύσεις εργαζομένων, ένας εκ των οποίων είναι μέλος της Εργοταξιακής Επιτροπής. Επειτα από την άμεση και αποφασιστική παρέμβαση του Συνδικάτου αλλά και την αποφασιστικότητα που επέδειξαν όλοι οι εργαζόμενοι στο έργο, η εργοδοσία αναγκάστηκε να πάρει πίσω τις απολύσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ