Σάββατο 10 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σύντομα η προκήρυξη για τον ΔΕΣΦΑ

Σε λίγες μέρες αναμένεται να προκηρυχθεί ο νέος διαγωνισμός για την πώληση του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, δήλωσε χτες από το βήμα του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Πετρελαίου ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Σ. Νίκας, επιβεβαιώνοντας μια εξέλιξη που είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ είπε πως ο διαγωνισμός που είχε προκηρύξει η προηγούμενη κυβέρνηση «ήταν εκτός των αναγκών της χώρας και της ΕΕ», σημειώνοντας πως ο νέος διαγωνισμός απευθύνεται «μόνο σε διαχειριστές δικτύου».

Οπως έχουν σημειώσει επανειλημμένα όλο το προηγούμενο διάστημα στελέχη της κυβέρνησης, μετά το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων με την αζέρικη «Socar» και τις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που οδήγησαν στο «ναυάγιο» της ιδιωτικοποίησης, η προκήρυξη του νέου διαγωνισμού θα απευθύνεται μόνο σε ευρωπαϊκούς διαχειριστές δικτύου, ακριβώς για να αποτραπούν φαινόμενα εμπλοκής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ο Σ. Νίκας επιβεβαίωσε ακόμη ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «το τίμημα θα είναι μεγαλύτερο από το προηγούμενο». Μεταξύ των ονομάτων που διαρρέεται ότι θα συμμετάσχουν στη διεκδίκηση του ΔΕΣΦΑ, είναι η ιταλική «Snam», η ισπανική «Enagas», η βελγική «Fluxys», η ολλανδική «Gasunie», η ρουμανική «Transgaz» κ.ά.

Ο διευθύνων του ΔΕΣΦΑ μίλησε για τα επενδυτικά σχέδια της επιχείρησης, σημειώνοντας ότι περί τα μέσα του επόμενου μήνα θα υπάρξει υπογραφή της συμφωνίας για τον λεγόμενο «κάθετο διάδρομο» φυσικού αερίου - θα συνδέει τον ΤΑΡ με τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης - ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται μελέτη βιωσιμότητας άλλου αγωγού που θα κατευθύνεται προς τα Σκόπια. Αναφέρθηκε επίσης και στα έργα αναβάθμισης του σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα, τα οποία την καθιστούν από «παραδοσιακό σταθμό LNG σε πολυμορφικό κόμβο», ο οποίος εντάσσεται λειτουργικά στα σχέδια τροφοδοσίας του «κάθετου διαδρόμου», για την τροφοδοσία της FYROM, της Βουλγαρίας και αργότερα και σε άλλες χώρες βορειότερα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ