Σάββατο 10 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι τοποθετήσεις των αστικών κομμάτων

Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προωθήσει τα ζητούμενα του κεφαλαίου για την ενίσχυση της καπιταλιστικής κερδοφορίας, σε συνδυασμό με την καλλιέργεια αυταπατών στο λαό ότι «κάτι καλό» θα βγει από αυτό, προκειμένου να εξασφαλίσει την όσο γίνεται μεγαλύτερη ανοχή του στη διαρκή σφαγή του, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά των όσων είπαν τόσο ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, όσο και η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, στις τοποθετήσεις τους χτες στη Βουλή.

Ο υπουργός ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, ότι «εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι το χρέος είναι βιώσιμο» και σε ό,τι αφορά το επικείμενο Γιούρογκρουπ, «όλα παίζονται». Ενώ, εμπαίζοντας απροκάλυπτα το λαό, ανέφερε ότι «η ανάπτυξη» που «θέλει η κυβέρνηση είναι δίκαιη», «θα έχει σεβασμό για όλους τους πολίτες», «θα κρατήσουμε τα νοσοκομεία δημόσια και θα είναι για να επενδύει ο ιδιωτικός τομέας όπως θέλει η ΝΔ» και άλλα παρόμοια. Η δε υπουργός Εργασίας αποφάνθηκε ότι τα επιπλέον 250 εκατ. που κόβονται από τις συντάξεις, σύμφωνα με όσα προβλέπει η δική της τροπολογία, «είναι πάγωμα των συντάξεων» και «όχι περικοπή»! Πρόσθεσε πως πρόκειται για μέτρο που έρχεται λόγω της αναγκαιότητας να υπάρξει πλεόνασμα 3,5% έως και το 2022, ενώ αποτυπώνοντας τη σφαγή που έχει υποστεί ο λαός, ανέφερε προκλητικά: «Η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της και έκανε περισσότερα από ό,τι έπρεπε για να μην θέσει σε κίνδυνο την οικονομία της χώρας», προσθέτοντας ότι «τώρα είναι η σειρά των εταίρων να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις».

Από την πλευρά τους, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα, παρά τις καταγγελίες σε βάρος της κυβέρνησης, η κριτική που άσκησαν ήταν καθαρά διαχειριστική, ενώ με την παρουσία τους νομιμοποίησαν τις άθλιες διαδικασίες. Χαρακτηριστικά, η κριτική που άσκησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, πέρα από τη διαδικασία ψήφισης των νέων μέτρων, ήταν για την «καθυστέρηση της κυβέρνησης» όσον αφορά «το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης». Πρόσθεσε ότι «δεν έχετε πάρει καμία συμφωνία για το χρέος, παίρνετε ό,τι σας δίνουν και κάνετε ό,τι σας ζητούν». Κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση γιατί λόγω της ανικανότητάς της, απομακρύνεται και «ο στόχος της ποσοτικής χαλάρωσης», ο οποίος θα είχε υλοποιηθεί «από το πρώτο 6μηνο του 2015 και θα είχε συμβεί αυτό αν δεν είχε μεσολαβήσει η δική σας κυβέρνηση».

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) Φ. Γεννηματά μίλησε για «ταπείνωση» της κυβέρνησης με την ψήφιση των νέων μέτρων, χαρακτηρίζοντάς τα «διατάξεις της ντροπής». Κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αρνείται τη «συναίνεση», ζήτησε «εθνική συνεννόηση» και «κυβέρνηση ευρείας λαϊκής στήριξης και ισχυρής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας», για να προωθήσει «μεταρρυθμίσεις» και να «διαπραγματευτεί αποτελεσματικά με τους εταίρους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ