Σάββατο 10 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ ΚΚΕ - ΚΝΕ ΣΕ ΚΕΝΤΡΑ ΝΕΟΣΥΛΛΕΚΤΩΝ
«Καλή θητεία με ψηλά το κεφάλι!»

Δεν πέρασαν οι πρωτοφανείς προσπάθειες παρεμπόδισης της εξόρμησης σε Μεγάλο Πεύκο και Σπάρτη, για τις οποίες η κυβέρνηση φέρει βαριές ευθύνες. Ανακοινώσεις - καταγγελίες των ΚΟ Αττικής και της ΤΕ Λακωνίας του ΚΚΕ

Από τη χτεσινή εξόρμηση στο ΚΕΝ στον Αυλώνα
Από τη χτεσινή εξόρμηση στο ΚΕΝ στον Αυλώνα
Με αυτό το σύνθημα και την ανακοίνωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ προς τους νεοσύλλεκτους, δυνάμεις του Κόμματος και της ΚΝΕ, γονείς και νεολαίοι, εξόρμησαν χτες σε Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων σε Αυλώνα, Μεγάλο Πεύκο, Θήβα, Ναύπλιο, Καλαμάτα, Σπάρτη, Τρίπολη, Ρέθυμνο, Μεσολόγγι, Αρτα, Λαμία, θυμίζοντας στους νεοσύλλεκτους ότι τα δικαιώματά τους δεν σταματάνε στις πύλες των στρατοπέδων και καλώντας τους και κατά τη διάρκεια της θητείας τους, όπως και στην υπόλοιπη ζωή τους, να διεκδικήσουν συλλογικά και ατομικά ό,τι δικαιούνται.

Η ανταπόκριση από τους φαντάρους και τους γονείς τους ήταν παραπάνω από θετική: Χιλιάδες πήραν την ανακοίνωση, ενώ πολλοί ήταν και εκείνοι που διαβάζοντάς την γύριζαν πίσω για να συζητήσουν με τους κομμουνιστές για όσα η ανακοίνωση περιέχει: Για τα δικαιώματά τους μέσα στο στρατό, για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων (με τη βαριά ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή. Ενδεικτικό είναι ότι παρά τη «σιγή ασυρμάτου» κυβέρνησης - αστικών κομμάτων και πολλών ΜΜΕ, πολλοί νεοσύλλεκτοι γνώριζαν και σχολίαζαν θετικά τις επιστολές που τις μέρες αυτές στέλνουν φαντάροι που υπηρετούν ήδη τη θητεία τους ενάντια στη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στη ΝΑΤΟική άσκηση «Noble Jump».

Απαράδεκτη προσπάθεια παρεμπόδισης στο Μεγάλο Πεύκο

Το κάλεσμα αυτό του ΚΚΕ, όπως και η θετική ανταπόκριση νεοσύλλεκτων και οικογενειών, φαίνεται ότι ενόχλησε αρκετούς.

Με μια πρωτοφανή κίνηση, για την οποία φέρει βαρύτατες ευθύνες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αστυνομία και διοίκηση του Κέντρου Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων στο Μεγάλο Πεύκο επιχείρησαν να βάλουν εμπόδια στη διακίνηση της ανακοίνωσης του ΚΚΕ στους φαντάρους, φτάνοντας ακόμα και στο σημείο να παρατάξουν στρατιώτες εκτός στρατοπέδου (!) για να κρατήσουν σε απόσταση τους νέους που μοίραζαν την ανακοίνωση! Στο περιστατικό μάλιστα πρωταγωνιστούσε αρχιλοχίας - του οποίου τα στοιχεία είναι στη διάθεση της εφημερίδας μας - που επιχειρούσε να τρομοκρατήσει όσους έπαιρναν την ανακοίνωση και να δημιουργήσει, χωρίς επιτυχία, «κλίμα» ενάντια στους κομμουνιστές.

Οι έντονες διαμαρτυρίες των παρευρισκόμενων, του κόσμου, των γονιών και των νέων που πήγαιναν να καταταχτούν, μαζί με την αποφασιστική στάση των κομμουνιστών, αλλά και την άμεση διαμαρτυρία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Θ. Παφίλη στους αρμόδιους υπουργούς, ανάγκασε τους εμπνευστές αυτής της άθλιας προσπάθειας να υπαναχωρήσουν, χωρίς φυσικά αυτό σε τίποτα να αλλάζει τις βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης.

Σε ανακοίνωση - καταγγελία της για το γεγονός, η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ σημειώνει:

«Σήμερα, έξω από στρατόπεδα σ' όλη την Ελλάδα, νέοι της ΚΝΕ και γονείς πραγματοποίησαν εξόρμηση, μοιράζοντας ενημερωτικό φυλλάδιο προς τους νεοσύλλεκτους και τις οικογένειές τους, με τίτλο "Καλή θητεία με ψηλά το κεφάλι".

Στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων στο Μεγάλο Πεύκο, έγινε προσπάθεια απ' την αστυνομία να παρεμποδιστεί αυτή η εξόρμηση, ενώ η διοίκηση του Στρατοπέδου προχώρησε στην απαράδεκτη και προκλητική κίνηση να παρατάξει στρατιώτες, με σκοπό να κρατήσει σε απόσταση όσους μοίραζαν την ανακοίνωση.

Καταγγέλλουμε το απαράδεκτο αυτό γεγονός, για το οποίο υπήρξε άμεση διαμαρτυρία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη, προς τον αν. υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα και αν. υπουργό Εθνικής Αμυνας Δ. Βίτσα, μετά από την οποία αποχώρησαν οι στρατιώτες και η αστυνομία.

Η κυβέρνηση έχει βαρύτατες ευθύνες για όλα τα παραπάνω. Ξεπερνά κάθε όριο προκλητικότητας η παρεμπόδιση φαντάρων να ενημερώνονται και μάλιστα έξω από τα στρατόπεδα. Οι φαντάροι περνώντας την πύλη δεν χάνουν τα δικαιώματά τους. Εχουν αναφαίρετο δικαίωμα να διαβάζουν εφημερίδες και μέσα στα στρατόπεδα και έξω κατά τη διάρκεια της θητείας τους».

Και στη Σπάρτη έπεσε στο κενό η προσπάθεια τρομοκράτησης

Αντίστοιχη προσπάθεια τρομοκράτησης, που επίσης έπεσε στο κενό, καταγγέλλει και η ΤΕ Λακωνίας του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της στην οποία σημειώνει:

«Κλιμάκιο της ΤΕ Λακωνίας του ΚΚΕ, με αφορμή την ορκωμοσία των νεοσυλλέκτων φαντάρων, πραγματοποίησε σήμερα (σ.σ. χτες) εξόρμηση έξω από το στρατόπεδο της Σπάρτης, μοιράζοντας ενημερωτικό φυλλάδιο στους νεοσύλλεκτους και τους γονείς τους με τίτλο "Καλή θητεία με ψηλά το κεφάλι". Αντίστοιχες εξορμήσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα.

Καταγγέλλουμε τη διοίκηση του Κέντρου Εκπαίδευσης Εφοδιασμού - Μεταφορών στη Σπάρτη, που διέταξε να σταματήσει η διανομή του συγκεκριμένου φυλλαδίου, απειλώντας πως "όσοι μοιράζουν έντυπο υλικό" θα απωθηθούν από ομάδα φαντάρων. Ταυτόχρονα, στελέχη του στρατοπέδου, επίμονα και με προκλητικό τρόπο, απαιτούσαν τα ονόματα όσων μοίραζαν το φυλλάδιο και διέταξαν φαντάρους να φωτογραφίσουν τα πρόσωπα και να σημειώσουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων των μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, για "να συνταχθεί αναφορά".

Η ενημερωτική εξόρμηση, παρά τις απειλές, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία. Οι ευθύνες, όμως, για όλα τα παραπάνω βαραίνουν και την κυβέρνηση. Οι φαντάροι είναι νέοι άνθρωποι και έχουν δικαιώματα. Ενα από αυτά είναι το δικαίωμα να ενημερώνονται, να διαβάζουν εφημερίδες και μέσα στα στρατόπεδα και έξω κατά τη διάρκεια της θητείας τους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ