Σάββατο 10 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Απαραίτητη η ενίσχυση της πάλης ενάντια στα ιμπεριαλιστικά πολεμικά σχέδια

Αποσπάσματα από τη χτεσινή ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην Ξάνθη

Προσκλητήριο αγώνα για την ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος και του πολιτικού του προσωπικού, με όποια ταμπέλα και αν εμφανίζεται, απηύθυνε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, χτες βράδυ, από την Ξάνθη, όπου μίλησε σε μαζική ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση του Κόμματος, στο πλαίσιο της τριήμερης περιοδείας που πραγματοποιεί στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη.

Παράλληλα, σημείωσε την ανάγκη να δυναμώσει η εργατική - λαϊκή πάλη ενάντια στα ιμπεριαλιστικά πολεμικά σχέδια, στα σενάρια αλλαγής συνόρων και σε κάθε εμπλοκή της χώρας.

Στη συγκέντρωση, στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης, έδωσαν το «παρών» εργάτες και υπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες, γυναίκες και νέοι, τόσο της πλειονότητας, όσο και της μειονότητας. Με μαχητική προσυγκέντρωση και πορεία έφτασαν στο χώρο τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, με το πανό να δείχνει το δρόμο: «Ανατρέπουμε το παλιό, παλεύουμε για το νέο κόσμο το σοσιαλισμό, χωρίς κρίσεις, πολέμους, εκμετάλλευση».

Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, οι φίλοι του ΚΚΕ, όσοι πλησιάζουν το Κόμμα για να ακούσουν την πρόταση που καταθέτει στο λαό και συμμετείχαν στη συγκέντρωση, με μια φωνή διαδήλωσαν: «Εχθροί μας δεν είναι οι γείτονες λαοί, είναι οι βάσεις και οι ΝΑΤΟικοί». Με το σύνθημα «Φτώχεια, πόλεμος, αυταρχισμός, αυτός είναι ο καπιταλισμός» έδειξαν τον κοινό εχθρό που τσακίζει δικαιώματα και κατακτήσεις του εργαζόμενου λαού, τον οδηγεί στη φτώχεια, τον σέρνει να θυσιαστεί στα σφαγεία των ιμπεριαλιστικών πολέμων.


Εκτενής ήταν η αναφορά του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στα νέα μέτρα που την ίδια ώρα ψηφίζονταν στη Βουλή από την κυβερνητική πλειοψηφία. Αναφερόμενος στην προπαγάνδα που περιβάλλει την κυβερνητική πολιτική γύρω από τα παζάρια για τη διαχείριση του χρέους, σημείωσε ότι αυτό δημιουργήθηκε για τη στήριξη του κεφαλαίου. Οπως είπε, ούτε ένα ευρώ από την πιθανή «ελάφρυνση» δεν πρόκειται να μετατραπεί σε αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, κονδύλια για την Υγεία και τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, ενώ την ώρα που η διευθέτηση του χρέους παρουσιάζεται πιο κοντά από ποτέ, η κυβέρνηση κόβει συντάξεις, διατηρεί τους μισθούς στα άθλια επίπεδα του κατώτερου, πετσοκόβει δαπάνες για την Υγεία και τα εναπομείναντα προνοιακά επιδόματα και ομολογεί κυνικά ότι αυτά είναι «προαπαιτούμενα» της συμφωνίας για το χρέος. Αντίστροφα, μελετά νέα μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, νέες επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις για το κεφάλαιο.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κάλεσε το λαό της περιοχής σε ετοιμότητα, υπογραμμίζοντας ότι στους ανταγωνισμούς ανάμεσα σε αστικές τάξεις «αξιοποιούνται υπαρκτά ή και ανύπαρκτα μειονοτικά προβλήματα για να διαιρέσουν λαούς, να διαμελίσουν χώρες, έτσι ώστε να υλοποιηθούν καλύτερα οι σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστών».

«Ο λαός μας πρέπει να βρίσκεται σε ετοιμότητα, να απαιτήσει καμιά συμμετοχή, καμία εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Πρέπει να παλέψουμε για αποδέσμευση της χώρας από διάφορες ιμπεριαλιστικές ενώσεις, κάτι το οποίο μπορεί να εγγυηθεί μόνο ο λαός όταν έρθει στην εξουσία (...) Να μην μπει ο λαός "κάτω από ξένη σημαία", να μη χύσει το αίμα του για ξένα συμφέροντα (...) Στις σημερινές συνθήκες, λοιπόν, είναι απαραίτητο να δυναμώσει η εργατική - λαϊκή πάλη ενάντια σε οποιαδήποτε ιμπεριαλιστικά πολεμικά σχέδια, στα σενάρια αλλαγής συνόρων, σε κάθε εμπλοκή της χώρας σε τέτοια σχέδια», κατέληξε.

  • Εκτενή αποσπάσματα από τη χτεσινή ομιλία του Δ. Κουτσούμπα θα δημοσιευθούν στον αυριανό «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη»
Το πρόγραμμα της περιοδείας σήμερα και αύριο

Η περιοδεία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη συνεχίζεται σήμερα και αύριο ως εξής:

Σήμερα, Σάββατο

-- Στις 10 π.μ. θα συναντηθεί με την δήμαρχο Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, και στις 11 π.μ. με τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Θόδωρο Μαρκόπουλο. Οι συναντήσεις θα γίνουν στο δημαρχείο Καβάλας και το κτίριο της Περιφερειακής Διοίκησης Καβάλας.

-- Στις 12 μ. θα έχει συνάντηση με τον Αγροτικό Σύλλογο «Ενωση Αγροτών Γιαλοχωρίων».

-- Στις 8 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση που διοργανώνει η ΤΟ Καβάλας του ΚΚΕ, στο πάρκο Φαλήρου, όπου και θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

Αύριο, Κυριακή

-- Στις 10 π.μ. θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο για τους σφαγιασθέντες της Χωριστής Δράμας από τους Βούλγαρους φασίστες, το Σεπτέμβρη του 1941.

-- Στις 10.30 π.μ. θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Δράμας, Χριστόδουλο Μαμσάκο, στη Χωριστή, και στις 11 π.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση που διοργανώνει η ΤΟ Δράμας, στη Χωριστή.

-- Στις 7.30 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση που διοργανώνει η ΤΟ Εβρου, στην Αλεξανδρούπολη, στην πλατεία Φάρου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ