Πέμπτη 8 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Κάλπες εγκλωβισμού στα αστικά διλήμματα σε φόντο τρομοφοβίας

Η Μέι σε μια από τις τελευταίες προεκλογικές συγκεντρώσεις
Η Μέι σε μια από τις τελευταίες προεκλογικές συγκεντρώσεις
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Οι Βρετανοί καλούνται σήμερα στις κάλπες από τις 7 το πρωί έως τις 10 μ.μ. (τοπική ώρα) με φόντο τα «διλήμματα» που προβάλλουν τα κόμματα της αστικής τάξης για «τρομοκρατία», αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit) και αύξηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων, με φόντο το κουρέλιασμα των εργασιακών σχέσεων και την καταπάτηση βασικών δικαιωμάτων της εργατικής τάξης για αξιοπρεπή δουλειά, ζωή, μόρφωση, ποιοτική Υγεία.

Εως την ύστατη στιγμή, η Συντηρητική πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, και ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, πάσχιζαν να εγκλωβίσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους με το μέρος τους, με δεδομένη τη μικρή μεταξύ τους διαφορά, που φάνηκε να κυμαίνεται σχεδόν στα όρια στατιστικού λάθους, αφότου ανατράπηκε θεαματικά το αρχικό προβάδισμα άνω των 20 ποσοστιαίων μονάδων που είχε η πρωθυπουργός.

Η Τερέζα Μέι χτες ξεκίνησε την τελευταία της προεκλογική εμφάνιση από τη μεγαλύτερη κρεαταγορά του Λονδίνου, Σμίθφιλντ, όπου και αποδοκιμάστηκε από την πλειονότητα των χασάπηδων που φώναξαν συνθήματα υπέρ των Εργατικών. Στη συνέχεια μετέβη σε προεκλογικά κέντρα των Συντηρητικών διαβεβαιώνοντας ότι εάν κερδίσει τις εκλογές θα πατάξει «την τρομοκρατία ακόμη και αν χρειαστεί να θιχτούν νόμοι περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων»!

Ο σοσιαλδημοκράτης Τζέρεμι Κόρμπιν τάζει διάφορα σε λαϊκά στρώματα που έχουν υποστεί τις συνέπειες της κρίσης πλασάροντας ένα διαφορετικό μείγμα και αυταπάτες περί «πιο ανθρώπινου καπιταλισμού». Η επιδείνωση των συνθηκών ζωής, του δημόσιου συστήματος Υγείας αξιοποιείται για να προβάλει φιλολαϊκό προφίλ, που ενισχύεται και από τις αυταπάτες που δημιουργούν τα ΚΚ Βρετανίας και Νέο ΚΚ Βρετανίας, τα οποία καλούν σε στήριξή του, στο όνομα της «ήττας της δεξιάς» και μιας «αριστερόστροφης κυβέρνησης», που δήθεν θα δώσει φιλολαϊκές λύσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα για τον τελικό νικητή των σημερινών εκλογών ήταν θολή έως την τελευταία ώρα, εξαιτίας των αντιφάσεων από αρκετές δημοσκοπήσεις. Η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας «YouGov» προέβλεπε πως το Συντηρητικό Κόμμα θα εξασφαλίσει 42% των ψήφων και θα κερδίσει 302 έδρες από το σύνολο των 650 της Βουλής των Κοινοτήτων. Ακολουθούν οι Εργατικοί με 38% και 269 έδρες.

Εξελίξεις για τις επιθέσεις στο Λονδίνο

Οι εκλογές έριξαν χτες σε δεύτερη μοίρα τις ειδήσεις από το μέτωπο ερευνών για τις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο. Ο αριθμός των θυμάτων ανέβηκε σε 8 από 7 μετά τον εντοπισμό της σορού 45χρονου Γάλλου στα νερά του ποταμού Τάμεση. Ανακοινώθηκε επίσης η σύλληψη ενός 30χρονου υπόπτου στο Λονδίνο και επιβεβαιώθηκε πως κρατούνται τουλάχιστον δύο ύποπτοι δίχως απαγγελία κατηγοριών στο πλαίσιο του «αντιτρομοκρατικού» νόμου. Χτες επίσης η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε δύο ελεγχόμενες εκρήξεις στο Λονδίνο μετά από ειδοποίηση για δύο αυτοκίνητα τα οποία βρίσκονταν κοντά στις εγκαταστάσεις της νέας αμερικανικής πρεσβείας. Πυροτεχνουργοί βρίσκονταν στο σημείο, όπως και ασθενοφόρα, ενώ η περιοχή είχε αποκλειστεί.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ