Πέμπτη 8 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ψίχουλα υπόσχεται στους συνταξιούχους

Μια «σύνταξη αλληλεγγύης» επιφυλάσσει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας για τους «ανθρώπους που έχουν δουλέψει μια ολόκληρη ζωή και στα γεράματα αναγκάζονται να ζουν στη φτώχεια», σύμφωνα με τον πρόεδρο του κόμματος και υποψήφιο καγκελάριο, Μάρτιν Σουλτς. Ο Μ. Σουλτς έδωσε χτες τους βασικούς άξονες του προεκλογικού προγράμματος σχετικά με το συνταξιοδοτικό, ένα ζήτημα που απασχολεί πολλούς Γερμανούς, καθώς το 16% των συνταξιούχων ζει σε συνθήκες φτώχειας και πολλοί δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα με τις συντάξεις που παίρνουν, ακόμη και μετά από 40 χρόνια δουλειάς.

Επίσης οι Σοσιαλδημοκράτες υποσχέθηκαν «να σταματήσει η μείωση των συντάξεων» (!) και ότι δεν θα υπάρξει αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Πάντως στην «Ατζέντα 2010», δηλαδή στα αντεργατικά μέτρα που εισήγαγε το 2003 η κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών - Πρασίνων με καγκελάριο τον Γκέρχαρντ Σρέντερ για την ανταγωνιστικότητα των γερμανικών μονοπωλίων, προβλεπόταν η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 που είναι σήμερα στα 67 χρόνια έως το 2029. Γενικότερα, το πρόγραμμα των Σοσιαλδημοκρατών είναι ένας «ύμνος» στις επενδύσεις, με φοροαπαλλαγές και άλλα κίνητρα στους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά και κρατικές επενδύσεις σε υποδομές που θα διευκολύνουν το γερμανικό κεφάλαιο.

Στο μεταξύ, μεγαλώνει το προβάδισμα των Χριστιανοδημοκρατών της Αγκελα Μέρκελ (CDU/CSU), με 39%, έναντι των Σοσιαλδημοκρατών του Μ. Σουλτς (SPD), με 24%, σε χτεσινή δημοσκόπηση της «Forsa» για τις εθνικές εκλογές στις 24 Σεπτέμβρη. Στην τρίτη θέση βρίσκονται το φιλελεύθερο Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP), οι Πράσινοι και το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Αριστερά» με 8%, και ακολουθεί το ακροδεξιό - ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) με 7%. Η ίδια δημοσκόπηση δείχνει τη συμμετοχή στις εκλογές να ξεπερνά το 80%.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ