Σάββατο 18 Μάη 2019 - Κυριακή 19 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σε μη συμφωνία κατέληξαν οι πολυήμερες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση του Συντηρητικού Κόμματος και της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, και τους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς του σοσιαλδημοκράτη Τζέρεμι Κόρμπιν, καθώς συνεχίζονται αμείωτες οι ενδοαστικές κόντρες γύρω από το ζήτημα της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενημερώνοντας σχετικά τους δημοσιογράφους στο Λονδίνο την Παρασκευή, τόνισε ότι έμειναν αγεφύρωτα τα δύο βασικά ζητήματα, για την τελωνειακή ένωση της ΕΕ και την πιθανότητα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος. Υποστήριξε ότι κατά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις καταγράφηκε «πρόοδος» σε αρκετά ζητήματα, όπως τα δικαιώματα των εργαζομένων στη Βρετανία και στις άλλες χώρες της ΕΕ καθώς και θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Τόνισε, τέλος, ότι παρά την άκαρπη κατάληξή τους οι συζητήσεις ήταν «εποικοδομητικές».

Επίσης την Παρασκευή, η ίδια η Μέι, μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση του Συντηρητικού Κόμματος ενόψει των ευρωεκλογών (που στο Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνουν στις 23 Μάη), υποστήριξε πως οι διαπραγματεύσεις με τους Εργατικούς δεν ήταν χαμένος χρόνος, «γιατί έγιναν για το εθνικό συμφέρον».

Αγνωστο ως εκ τούτου είναι αν τελικά η κυβέρνηση θα επιχειρήσει, την προώθηση ενός νέου σχεδίου συμφωνίας τον Ιούνη, ενώ και η διαδοχή στο Συντηρητικό Κόμμα είναι ανοιχτό ζήτημα, με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον να δηλώνει έτοιμος.

Ο Κόρμπιν, από την άλλη, επέρριψε τις ευθύνες για την κατάρριψη των διαπραγματεύσεων στην κυβέρνηση, τονίζοντας πως ήταν πλέον ανίσχυρη και με «ελάχιστη αυτοπεποίθηση», λόγω της εσωκομματικής κόντρας για τη διαδοχή και την πορεία της χώρας σε σχέση με το Βrexit. Υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις «έφτασαν μέχρι εκεί που ήταν εφικτό» και τις χαρακτήρισε κι αυτός «εποικοδομητικές» και «λεπτομερείς». Διευκρίνισε ακόμα ότι το κόμμα του θα αντιταχθεί στη συμφωνία της Μέι όταν αυτή κατατεθεί και πάλι στο Κοινοβούλιο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ