Σάββατο 18 Μάη 2019 - Κυριακή 19 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Νέες «διαβουλεύσεις» Χάφταρ σε Ρώμη και Παρίσι

ΡΩΜΗ.--

Διάλογο με τις ιμπεριαλιστικές ευρωπαϊκές δυνάμεις συνεχίζουν οι βασικοί πρωταγωνιστές των εξελίξεων στην Τρίπολη της Λιβύης, ένα μήνα μετά την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Λίβυου στρατηγού ε.α. Χαλίφα Χάφταρ, προκειμένου να καταλάβει την πρωτεύουσα της χώρας από οργανώσεις φανατικών ισλαμιστών που έχουν συσπειρωθεί γύρω από τον δοτό Λίβυο πρωθυπουργό Σαγέτζ Φάρατζ.

Ετσι, λίγες μέρες μετά την περιοδεία του δοτού πρωθυπουργού σε Ρώμη, Παρίσι, Βρυξέλλες και Λονδίνο, μετέβη στην πρωτεύουσα της Ιταλίας και ο Χάφταρ, πραγματοποιώντας αργά το βράδυ της περασμένης Πέμπτης συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε. Στη συνάντηση αυτή, ο Κόντε επέμεινε στην πρότασή του για τερματισμό των συγκρούσεων και την εφαρμογή μίας συμφωνίας «εκεχειρίας», τονίζοντας ότι του εξέφρασε «την ανησυχία της Ιταλίας και της κυβέρνησης για την τρέχουσα κατάσταση».

Αποφεύγοντας να απαντήσει εάν ο Χάφταρ απάντησε θετικά ή απέρριψε την πρόταση για εκεχειρία, ο Ιταλός πρωθυπουργός περιορίστηκε σε μία αποτίμηση της δίωρης συνάντησης, λέγοντας ότι στη διάρκειά της έγινε μία «εκτεταμένη ανταλλαγή πληροφοριών». Ο Χάφταρ την επόμενη βδομάδα θα μεταβεί και στο Παρίσι.

Οι εξελίξεις στη Λιβύη, μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση του 2011, αντανακλούν σε έναν βαθμό τις ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες για το ξαναμοίρασμα αγορών, οδών και πηγών Ενέργειας σε μία χώρα με άφθονο ορυκτό πλούτο. Ιταλία και Γαλλία φαίνεται να έχουν διαλέξει «στρατόπεδα». Η πρώτη είναι πιο κοντά στον Σάρατζ και η δεύτερη στον Χάφταρ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org