Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Ιούνη 2017 - αριθ. φύλλου: 12742

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Οποια συμφωνία κι αν γίνει, ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει για την αποπληρωμή του χρέους

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε ραδιοφωνικό σταθμό


ΣΕΛ.  6   -   7
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Για τα οξυμένα περιβαλλοντικά προβλήματα ευθύνεται το καπιταλιστικό κέρδος

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος


ΣΕΛ.  10

«Μπλόκο» στα ΝΑΤΟικά σχέδια και στην εμπλοκή της Ελλάδας

Δυναμική κινητοποίηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στον Πολύμυλο Κοζάνης μπλόκαρε τη διέλευση ΝΑΤΟικής φάλαγγας του αλβανικού στρατού, που τελικά αποχώρησε

  • Με σύνθημα «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με μια ανθρώπινη αλυσίδα, έκλεισαν αιφνιδιαστικά το δρόμο σε ΝΑΤΟική φάλαγγα του αλβανικού στρατού, το απόγευμα της Παρασκευής, στην Εγνατία Οδό, στα διόδια του Πολύμυλου Κοζάνης.
  • Η φάλαγγα ήταν τμήμα των στρατευμάτων που διέρχονται από την Ελλάδα με προορισμό τη Ρουμανία, όπου θα διεξαχθεί η ΝΑΤΟική άσκηση «Noble Jump». Κάτω από την αποφασιστικότητα των διαδηλωτών, η στρατιωτική φάλαγγα αποχώρησε.
  • Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στρατευμένων για την εμπλοκή της χώρας στη ΝΑΤΟική άσκηση.
  • Διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να εξυπηρετήσει «με τον καλύτερο τρόπο το ΝΑΤΟ» έδωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, από το συνέδριο του ΚΕΝΑΠ στη Σούδα.
  • Την αντιιμπεριαλιστική του δράση εντείνει το εργατικό - λαϊκό κίνημα, με κορύφωση την πανελλαδική κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο της Θεσσαλονίκης, στις 24 Ιούνη.

ΣΕΛ.  4  -  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πολλά σενάρια, όλα αντιλαϊκά

Τα διάφορα σενάρια για τη «διευθέτηση» του χρέους, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ενόψει Γιούρογκρουπ, έχουν πολλές μεταβλητές, αλλά μόνο μια σταθερά: Τη συμφωνία κυβέρνησης - κουαρτέτου ότι οποιοσδήποτε συμβιβασμός για το χρέος, τώρα ή αργότερα, προϋποθέτει την εφαρμογή όλων των ψηφισμένων αντιλαϊκών μέτρων και όσων ακόμα απαιτηθούν στο μέλλον.

Σ' αυτή την απαρέγκλιτη αρχή συμφωνούν και τα άλλα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, ανεξάρτητα από τις διαφωνίες τους με την κυβέρνηση για τους ρυθμούς και το εύρος των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων. Αυτό είναι το πραγματικό περιεχόμενο του «εθνικού στόχου» που υπερασπίζονται όλοι μαζί. Θεωρούν αναγκαίο και πέρα από κάθε αμφισβήτηση να υποστεί ο λαός κάθε θυσία στο όνομα της ανάκαμψης, για την οποία το κεφάλαιο κρίνει απαραίτητη και τη «διευθέτηση» του χρέους.

Απ' αυτή τη σκοπιά, οι αλληλοκατηγορίες κυβέρνησης και ΝΔ για το ποιος επιδιώκει με μεγαλύτερη ειλικρίνεια τη συναίνεση και ποιος την εμποδίζει, είναι κακοπαιγμένο έργο και δεν πρέπει να παρασύρει το λαό.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται να ζητάει μια «καθαρή λύση» για το χρέος, που θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για έξοδο στις αγορές. «Καθαρή λύση», όμως, ήταν και οι προηγούμενες συμφωνίες με την ΕΕ και το ΔΝΤ, όπως το τρίτο μνημόνιο που ψήφισαν από κοινού ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Ηταν συμφωνίες που προέβλεπαν δανειοδότηση με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ψήφισης και εφαρμογής αντιλαϊκών μέτρων και αναδιαρθρώσεων.

Τα μέτρα ήταν και είναι το βέβαιο συνακόλουθο κάθε τέτοιας «καθαρής λύσης», που είναι από χέρι αντιλαϊκή. Το ίδιο θα συμβεί και με τη διευθέτηση του χρέους, όποτε αποφασιστεί, όποια μορφή κι αν πάρει.

Η κυβέρνηση λεονταρίζει, επίσης, ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμβιβασμός που να εγγυάται τη βιωσιμότητα του χρέους, δεν θα εφαρμόσει τα μέτρα που ψήφισε πριν από λίγες μέρες με το τέταρτο μνημόνιο. Διακινεί, μάλιστα, το σενάριο ότι αν το ΔΝΤ καταλήξει να μη συμμετέχει στο πρόγραμμα, δεν θα προχωρήσει σε νέες περικοπές στις συντάξεις από το 2019.

Προσπαθεί επίμονα να αποσπάσει την ανοχή του λαού στην αντιλαϊκή της πολιτική, να τον κάνει να ταυτιστεί με τους στόχους του κεφαλαίου. Καλλιεργεί ταυτόχρονα προσδοκίες και αυταπάτες ότι η αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, άρα και η διαχείριση του χρέους αποκλειστικά από τους «θεσμούς» της Ευρωζώνης, θα σηματοδοτήσει θετικές εξελίξεις για το λαό.

Τίποτα τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Δεν περνάει, μάλιστα, απαρατήρητο ότι στο φόντο της συζήτησης για τυχόν αποχώρηση του ΔΝΤ, ανανεώνονται τα σενάρια για μετατροπή του ESM σε «Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο», που θα αναλάβει τη δανειοδότηση κρατών - μελών της Ευρωζώνης με όρους αντίστοιχους αυτών του ΔΝΤ.

Με δεδομένο ότι σήμερα μιλάμε για την αναδιάρθρωση δανείων που δόθηκαν στην Ελλάδα από κράτη - μέλη της Ευρωζώνης (τους «μετόχους» δηλαδή του ESM) και τον ίδιο τον ESM, αντιλαμβάνεται κανείς ότι οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία δεν πρόκειται να γίνει αναίμακτα για το λαό, με ή χωρίς μνημόνια.

Επομένως, απ' όπου κι αν το «πιάσει» κανείς, καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα. Οτι καμιά λύση δεν μπορεί να υπάρξει για το χρέος προς όφελος του λαού, μέσα στο πλαίσιο που διαμορφώνει η καπιταλιστική εξουσία στην Ελλάδα και η συμμετοχή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και τους οργανισμούς.

Μόνη φιλολαϊκή διέξοδος είναι η μονομερής διαγραφή του χρέους, που μόνο ένα κράτος της εργατικής εξουσίας μπορεί να πετύχει, παίρνοντας στα χέρια του τα κλειδιά της οικονομίας, αποδεσμεύοντας οριστικά τη χώρα απ' όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Σ' αυτόν το δρόμο, αξίζει ο λαός να καταθέσει κάθε θυσία.


ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ»
Στις 12 Ιούνη η εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 10 χρόνια λειτουργίας

Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του Κόμματος. Θα γίνουν επίσης παρεμβάσεις για την αξιοποίηση του αρχειακού υλικού του Κέντρου.


ΣΕΛ.  3


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Μήνυμα της ΚΝΕ σε μαθητές και μαθήτριες

ΣΕΛ.  15
ΚΑΤΑΡ
Ισχυρά συμφέροντα και αντιθέσεις κρύβει η νέα ένταση

ΣΕΛ.  17
ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Νέα πολύνεκρη επίθεση λίγο πριν τις εκλογές

ΣΕΛ.  19
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Στην τελική ευθεία η προετοιμασία των συγκεντρώσεων

ΣΕΛ.  12


Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org