ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Παρεμβάσεις για τα απανωτά εργατικά «ατυχήματα»

Καλούν τους εργαζόμενους σε πάλη για μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία, ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία

Από κινητοποίηση τον περασμένο Μάρτη στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Από κινητοποίηση τον περασμένο Μάρτη στη Θεσσαλονίκη
Τη βαρβαρότητα η οποία επικρατεί στους χώρους δουλειάς ως αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας και της έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, με τους εργάτες να κινδυνεύουν να χάσουν ακόμα και τη ζωή τους, θυσία στο «βωμό» του επιχειρηματικού κέρδους, καταγγέλλουν με παρεμβάσεις τους ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, με αφορμή μια σειρά από εργατικά «ατυχήματα» τις τελευταίες μέρες.

Δύο νέα «ατυχήματα» καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου ν. Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του τα καθημερινά εργατικά «ατυχήματα», με αφορμή δύο πρόσφατα περιστατικά.

Συγκεκριμένα, στις 30/5 εργαζόμενος στην επιχείρηση «ΠΡΟΜΕΤΑΛ ΜΠΑΚΛΗ» τραυματίστηκε με αποτέλεσμα να χτυπήσει τρία δάχτυλα του χεριού του. «Είναι ακόμα ένα ατύχημα», σημειώνει το Συνδικάτο, «που προστίθεται σε όλα τα προηγούμενα που έχουν συμβεί στο συγκεκριμένο χώρο εργασίας. Πριν περίπου ένα χρόνο είχε σπάσει ένα συρματόσχοινο με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας εργαζόμενος στο χέρι. Ενας συνάδελφος ακόμα είχε χτυπήσει στο χέρι όταν αυτό πιάστηκε σε αυτοσχέδια κατασκευή σε ένα ψαλίδι κατά τη διάρκεια κοπής φύλλων λαμαρίνας. Παλαιότερα έχουν συμβεί και άλλα».

Επίσης, το Συνδικάτο αναφέρεται στο εργατικό «ατύχημα» που συνέβη δύο μέρες μετά, την Πέμπτη 1/6, όταν 42χρονος εργαζόμενος έπεσε από σκαλωσιά 4 μέτρων κατά τη διάρκεια εργασιών στο επιβατηγό - τουριστικό πλοίο «SELΕSΤΙΑL», το οποίο βρίσκεται στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε στο Τζάνειο Νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι έχει υποστεί κατάγματα και συνέχισε να νοσηλεύεται, εκτός κινδύνου.

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να κάνουν δική τους υπόθεση την πάλη «για δουλειά με ασφάλεια, ώστε να εξασφαλίζεται ότι θα γυρίζουμε αρτιμελείς στην οικογένειά μας, στο σπίτι μας. Να μην κάνει κανείς έκπτωση στα δικαιώματά του, στην υγεία του, για να βγει γρήγορα η παραγωγή, ώστε να αυξάνουν τα κέρδη τους οι κεφαλαιοκράτες σε βάρος της δικής μας ζωής. Να δυναμώσουμε την πάλη του Συνδικάτου μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς για σύγχρονες συνθήκες εργασίας, εκλέγοντας επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας από τους εργαζόμενους μέσα σε κάθε χώρο».

Μηχανοκίνητη κινητοποίηση με αφορμή τον τραγικό θάνατο διανομέα

Μηχανοκίνητη κινητοποίηση διοργανώνει σήμερα, Τετάρτη, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, με αφορμή τον πρόσφατο τραγικό θάνατο διανομέα, εργαζόμενο σε γνωστή αλυσίδα καφέ στη Λάρισα. Η κινητοποίηση θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ., μπροστά από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να παλέψουν για να σταματήσει η εργατική τάξη να μετράει διαρκώς νεκρούς εργαζόμενους στους δρόμους και τους χώρους δουλειάς.

Οπως αναφέρει, «κάθε χρόνο στις μεγάλες αλυσίδες και στα ξενοδοχεία, όπου συντελείται η δήθεν "ανάπτυξη" της οικονομίας, εργαζόμενοι χάνουν τη ζωή τους από τις πολλές ώρες δουλειάς και τα ελλιπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Αυτή είναι η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται κυβέρνηση, εργοδοσία και τα τσιράκια τους μέσα στα σωματεία. Από τη μία είναι η δουλειά ήλιο με ήλιο, οι μισθοί πείνας, η ανασφάλιστη εργασία, η εντατικοποίηση της δουλειάς σε βαθμό που πεθαίνουν συνάδελφοί μας, η μηδαμινή προστασία και ασφάλεια στους χώρους που βιώνουμε όλοι στο πετσί μας. Και από την άλλη πλευρά είναι τα εκατομμύρια κέρδη για τους μεγαλοξενοδόχους και τους μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου, η πλήρης ασυδοσία γι' αυτούς που βγάζουν τα κέρδη πάνω στις πλάτες μας, η στήριξή τους από την κυβέρνηση και το κράτος τους με όλους τους τρόπους».

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για: Δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Κλαδικές συμβάσεις στο ύψος των σύγχρονων αναγκών. Λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Για τους διανομείς, τα μηχανάκια, ο εξοπλισμός, η συντήρηση και τα έξοδα κίνησης να είναι πληρωμένα από τους εργοδότες.

Εργατικό «ατύχημα» και στο δήμο Βόλου

Χωρίς τρία από τα δάκτυλά του έμεινε ο Α. Οικονόμου, μαραγκός του δήμου Βόλου, πέφτοντας θύμα εργατικού «ατυχήματος», την ώρα που μοντάριζε τα ξύλα για τις ακτές.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωση - καταγγελία ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ ν. Μαγνησίας, ο τεχνίτης Α. Οικονόμου είναι ο μοναδικός μαραγκός που απέμεινε στο δήμο Βόλου, ο οποίος μαζί με τους άλλους τεχνίτες στο αποψιλωμένο από προσωπικό Τμήμα Συντήρησης της Υπηρεσίας Τεχνικών Εργων του δήμου, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, με εντατικοποίηση της δουλειάς και απαρχαιωμένο τεχνολογικό εξοπλισμό, παλεύουν καθημερινά για να τα βγάλουν πέρα με τις αυξανόμενες ανάγκες.

Ο Σύλλογος επισημαίνει ότι ο συγκεκριμένος τραυματισμός έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των εργατικών «ατυχημάτων» στη συγκεκριμένη υπηρεσία, αλλά και στις άλλες υπηρεσίες του δήμου Βόλου, καθώς και των άλλων δήμων της Μαγνησίας, τονίζοντας ότι αποκαλύπτει τις ευθύνες της τωρινής δημοτικής αρχής αλλά και των προηγούμενων, που εφαρμόζουν όλο το αντεργατικό πακέτο των κυβερνήσεων, με τους εργαζόμενους να δουλεύουν πασπαρτού σε όλες τις ειδικότητες σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα.

Οριακή κατάσταση και στην καθαριότητα της Σκοπέλου

Σε άλλη ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος καταγγέλλει την οικτρή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου Σκοπέλου, καθώς τα περισσότερα απορριμματοφόρα οχήματα είναι εκτός λειτουργίας και τα υπόλοιπα σε οριακή κατάσταση, με αποτέλεσμα η μηχανική αποκομιδή των απορριμμάτων να τείνει να γίνει χειρωνακτική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων και την υπέρμετρη εντατικοποίηση της εργασίας τους, τη στιγμή που ήδη έχει αρχίσει η τουριστική περίοδος.

Επισημαίνοντας τις ευθύνες της δημοτικής αρχής για τη μη δρομολόγηση των διαδικασιών τεχνικού ελέγχου των οχημάτων και τη γενικότερη απαξίωση της Υπηρεσίας, την καλεί να βρει λύση στο ζήτημα των απορριμματοφόρων, τηρώντας όλες τις προβλέψεις της νομοθεσίας για το ωράριο και την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων.

Στην τελική ευθεία η προετοιμασία των συνταξιουχικών συγκεντρώσεων

Από την κινητοποίηση της περασμένης Παρασκευής στη Νέα Ιωνία
Από την κινητοποίηση της περασμένης Παρασκευής στη Νέα Ιωνία
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για τις τρεις πανσυνταξιουχικές συγκεντρώσεις που οργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ και ΠΣ Δικηγόρων.

Συγκεκριμένα, οι συνταξιούχοι όλης της χώρας ετοιμάζονται να διαδηλώσουν:

-- Στις 13 Ιούνη, στη Θεσσαλονίκη, στις 11 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου (συνταξιούχοι Μακεδονίας, Θράκης, Θεσσαλίας και Ηπείρου).

-- Στις 15 Ιούνη, στην Αθήνα, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (συνταξιούχοι Στερεάς Ελλάδας, Αιτωλοακαρνανίας, Πελοποννήσου και Αττικής).

-- Στις 21 Ιούνη, στην Κρήτη, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη στο Ρέθυμνο.

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν: Την απόδοση στο ακέραιο κύριων και επικουρικών συντάξεων, του ΕΚΑΣ, των μερισμάτων, την επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης, τις παροχές στη δημόσια Υγεία, την άμεση έκδοση και καταβολή των συντάξεων που εκκρεμούν. Παλεύουν για την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών, αντιλαϊκών και φορομπηχτικών νόμων, για την ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων.

Κινητοποίηση στη Νέα Ιωνία

Συγκέντρωση στο παλιό ΙΚΑ Νέας Ιωνίας (παροχές) πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή οι συνταξιούχοι της περιοχής, μετά από κάλεσμα του Συνδέσμου Συνταξιούχων Νέας Ιωνίας - Νέου Ηρακλείου. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και οι 20 υπάλληλοι που έχουν απομείνει στο συγκεκριμένο υποκατάστημα, που εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους της Νέας Ιωνίας, της Νέας Φιλαδέλφειας και της Μεταμόρφωσης. Να σημειωθεί ότι το 2010 υπηρετούσαν 75 εργαζόμενοι στο ίδιο υποκατάστημα, το οποίο τότε εξυπηρετούσε μόνο τους ασφαλισμένους της Νέας Ιωνίας... Οι εκπρόσωποι των συνταξιουχικών σωματείων που μίλησαν στους συγκεντρωμένους κάλεσαν στην πανσυνταξιουχική κινητοποίηση στην Αθήνα στις 15 Ιούνη.

Συσκέψεις και συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Μαγνησίας, με στόχο την καλύτερη οργάνωση της συμμετοχής των συνταξιούχων της περιοχής στη συγκέντρωση που θα γίνει στις 13/6 στη Θεσσαλονίκη, οργάνωσαν χτες σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Βόλου. Στη σύσκεψη εγκρίθηκε πρόγραμμα δράσης, με καθημερινές εξορμήσεις, περιοδείες, αφισοκόλληση σε ΚΑΠΗ, καφενεία και στέκια των συνταξιούχων, όπου θα μοιράζεται και το κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα. Η μετάβαση από το Βόλο στη Θεσσαλονίκη θα γίνει δωρεάν, με λεωφορεία που θα ξεκινήσουν στις 7.30 π.μ. από το δημαρχείο. Οι συνταξιούχοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στις αντίστοιχες διοικήσεις των συλλόγων και στα τηλέφωνα: 24210.31307 (ΙΚΑ), 24210.30472 (Δημοσίου), 24210.23789 (ΟΑΕΕ ΤΕΒΕ-ΤΣΑ), 24210.38663 (ΟΑΕΕ ΤΑΕ), 24210.21102 (ΝΑΤ), 24210.33863 (ΑΓΕΤ).

Επιπλέον, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των συνταξιουχικών συγκεντρώσεων διοργανώνονται αύριο Πέμπτη 8/6 οι εξής πρωτοβουλίες:

-- Πανσυνταξιουχική συγκέντρωση στην Καισαριανή από το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ και το παράρτημα Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Δημάρχου Παναγιώτη Μακρή.

-- Η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Ηρακλείου καλεί τα μέλη της σε ανοιχτή σύσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων των συνεργαζόμενων συνταξιουχικών οργανώσεων, στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Θα μιλήσουν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, Παντελής Τάτσης, και ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Μανώλης Ραλλάκης.

-- Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ζακύνθου διοργανώνει συνέλευση - συγκέντρωση στις 8 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, ενόψει της συγκέντρωσης στην Αθήνα στις 15/6.

Ερώτηση στη Βουλή από το ΚΚΕ

Το ζήτημα των εργατικών «ατυχημάτων» αναδεικνύουν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς την υπουργό Εργασίας οι βουλευτές του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, Χρήστος Κατσώτης και Σταύρος Τάσσος.

Με αφορμή το πρόσφατο σοβαρό εργατικό «ατύχημα» σε εργοτάξιο στο κέντρο του Ηρακλείου, με εργαζόμενο να τραυματίζεται στις 26/5, πέφτοντας από μεγάλο ύψος, και να νοσηλεύεται μέχρι και σήμερα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσοκομείου της πόλης, οι βουλευτές του ΚΚΕ υπογραμμίζουν ότι και αυτό το περιστατικό «αποτελεί μια ακόμα τραγική απόδειξη των συνεπειών της πολιτικής που ακολούθησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις και συνεχίζει η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

Οπως επισημαίνουν, «μεγάλος αριθμός οικοδόμων, υπό το φόβο της απόλυσης, αναγκάζεται να δουλεύει στα εργοτάξια, παράνομα, από το πρωί έως το βράδυ, ακόμη και Κυριακές, οδηγούμενοι σε εξόντωση. Ο μεγάλος αριθμός των εργατικών "ατυχημάτων" και τραυματισμών είναι αποτέλεσμα της ικανοποίησης της ανάγκης για μεγαλύτερη κερδοφορία των μεγαλοεργολάβων και κατασκευαστικών εταιρειών, η οποία περνάει μέσα από τη φτηνή εργατική δύναμη και κυρίως μέσα από τα ανύπαρκτα ή υποτυπώδη μέτρα προστασίας, αφού τα θεωρούν κόστος».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ απαιτούν από την κυβέρνηση να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς, τη στελέχωση και εντατικοποίηση των ελέγχων σε οικοδομοτεχνικά έργα από τους κρατικούς μηχανισμούς ελέγχου. Ακόμα απαιτούν να αυξηθούν οι κυρώσεις στους εργοδότες που καταστρατηγούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org