Πέμπτη 8 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΑΓΚΑΗΣ
Σύνοδος Κορυφής σήμερα στην Αστάνα

Αναμένεται η επίσημη ένταξη Ινδίας - Πακιστάν

ΑΣΤΑΝΑ.--

Ξεκινούν σήμερα στην Αστάνα του Καζακστάν οι εργασίες της 17ης Συνόδου Κορυφής της «Οργάνωσης για τη Συνεργασία της Σαγκάης» (Sanghai Cooperation Organization - SCΟ). Στη φετινή συνάντηση αναμένεται και επίσημα η ένταξη στην SCO της Ινδίας και του Πακιστάν.

Μέχρι σήμερα, μέλη της SCO ήταν οι Ρωσία, Κίνα, Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν, Κιργιστάν και Τατζικιστάν. Εκτός από την Ινδία και το Πακιστάν, σχέση «παρατηρητή» ή «εταίρου» είχαν με την Οργάνωση και οι Τουρκία, Μογγολία, Αφγανιστάν, Ιράν και Σρι Λάνκα.

Η διεύρυνση της SCO επιβεβαιώνει ευρύτερες προσπάθειες και κόντρες για ανακατατάξεις στο διεθνή γεωπολιτικό συσχετισμό δύναμης, στο φόντο ισχυρών ενδοϊμπεριαλιστικών δυνάμεων που απλώνουν «εστίες» ανάφλεξης σε όλο τον πλανήτη. Είναι ενδεικτικό ότι αν και η SCO ξεκίνησε με βασικό πεδίο δράσης ζητήματα ασφάλειας, πλέον τα μέλη της επεκτείνουν τη συνεργασία τους και σε πολλούς τομείς της οικονομίας, στην αντιπαράθεσή τους με αντίπαλα μονοπωλιακά και γεωπολιτικά συμφέροντα.

Χτες, έγινε η συνάντηση του Επιχειρηματικού Συμβουλίου της Οργάνωσης (Business Council), όπου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της SCO, αναδείχτηκε η «αναζήτηση νέων προσεγγίσεων για την αναζωογόνηση περιφερειακών οικονομιών και της διεθνούς οικονομίας».

Σημειώνουμε ότι με αφορμή και τη συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής, ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ ξεκινά επίσημη πολυήμερη επίσκεψη στο Καζακστάν, όπου ιεραρχούνται διάφορες συνεργασίες στο πλαίσιο και του σχεδίου «Μία ζώνη, ένας δρόμος» (OBOR), δεδομένης και της κρίσιμης θέσης που έχει η κεντρική Ασία για τη διάνοιξη νέων ενεργειακών και εμπορικών διαύλων μεταξύ Ανατολής και Δύσης.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org