Πέμπτη 8 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Την Κυριακή οι βουλευτικές εκλογές

Ενώ η κυβέρνηση Μακρόν - Φιλίπ ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα των νέων αντεργατικών μεταρρυθμίσεων

Οι υποψήφιοι της αστικής διαχείρισης έχουν βγει στο ...μεϊντάνι για τις εκλογές τις Κυριακής

Copyright 2017 The Associated

Οι υποψήφιοι της αστικής διαχείρισης έχουν βγει στο ...μεϊντάνι για τις εκλογές τις Κυριακής
ΠΑΡΙΣΙ.--

Τρία μόλις 24ωρα έχουν απομείνει μέχρι την Κυριακή 11 Ιούνη και τον α' γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, ενώ η χώρα διανύει περίοδο έντονων ενδοαστικών διεργασιών, όπως φάνηκε και στις προεδρικές εκλογές που έγιναν μόλις τον περασμένο μήνα.

Σε νέα δημοσκόπηση που έκανε προχτές για λογαριασμό των δικτύων «Φρανς Τελεβιζιόν» και «Ραντιό Φρανς» η εταιρεία «Ipsos-Sopra Steria», το κόμμα του Προέδρου της χώρας Εμανουέλ Μακρόν REM («Republique en Marche!») συγκεντρώνει 29,5% στην πρόθεση ψήφου (μαζί με το κεντρώο κόμμα MoDem με το οποίο θεωρείται ότι συνεργάζεται στενά), οι Ρεπουμπλικάνοι (μαζί με τον κεντρώο συνεργάτη τους, UDI) 23%, το ευρωσκεπτιστικό Εθνικό Μέτωπο 17%. Ακόμα, η ρεφορμιστική «Ανυπότακτη Γαλλία», που διεκδικεί ρόλο στην αναμόρφωση της σοσιαλδημοκρατίας, 12,5%, και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), που κυβερνούσε την προηγούμενη πενταετία, μόλις 8,5%.

Πάντως, η κυβέρνηση Μακρόν - Φιλίπ επιταχύνει ακάθεκτη το έργο της προς όφελος του γαλλικού κεφαλαίου. Προχτές, ο πρωθυπουργός Εντουάρντ Φιλίπ και η υπουργός Εργασίας Μουριέλ Πενικό ανακοίνωσαν ότι άμεσα ξεκινούν οι επίσημες διαπραγματεύσεις με τους «κοινωνικούς εταίρους», προκειμένου μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού να έχει περάσει ο βασικός όγκος της νέας εργασιακής «μεταρρύθμισης». «Δεν θα συμφωνήσουμε σε όλα, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε» εξήγησε η Πενικό, ενώ ήδη στα αστικά ΜΜΕ αναλύσεις για τα νέα μέτρα μιλούν για «μείωση των μέτρων προστασίας» (εργαζομένων, συνταξιούχων κτλ.), ώστε «να οξυνθεί η ανταγωνιστικότητα».

Οι νέες ανατροπές στοχοποιούν ουσιαστικά κρίσιμα κεφάλαια, από το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και την προστασία των ανέργων, μέχρι τη διαπραγμάτευση των ωραρίων και των αμοιβών των μισθωτών και το σύστημα επαγγελματικής κατάρτισης.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε και επίσημα τη δημιουργία ενός «εθνικού κέντρου αντιτρομοκρατίας», το οποίο θα υπάγεται άμεσα στον Πρόεδρο της χώρας. Μέσα από αυτό θα δυναμώσει ο συντονισμός των διαφορετικών υπηρεσιών που αφορούν την «υπεράσπιση (της χώρας) ενάντια στη μεγάλη και διαρκή τρομοκρατική απειλή με την οποία είναι αντιμέτωπη η Γαλλία».

Στο μεταξύ, ο δράστης της προχτεσινής επίθεσης που έγινε εναντίον αστυνομικού έξω από την Παναγία των Παρισίων φέρεται να έχει δηλώσει πίστη στο «Ισλαμικό Κράτος», σύμφωνα με βίντεο που εντοπίστηκε στο σπίτι του. Ο 40χρονος άντρας πλησίασε μια περίπολο έξω από το ναό και άρχισε να χτυπά με σφυρί έναν από τους αστυνομικούς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ