Πέμπτη 8 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Παροτρύνσεις ΗΠΑ και άλλων για «ευελιξία»

Καθώς ετοιμάζεται η συνέχιση της Διάσκεψης στη Γενεύη έχουν «πάρει φωτιά» οι ζυμώσεις στα επιτελεία των ιμπεριαλιστών

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Το έντονο ενδιαφέρον ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων για τις ισορροπίες σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο αναδεικνύεται καθαρά καθώς ετοιμάζεται η συνέχιση της Διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, καλωσόρισε τις εξελίξεις σημειώνοντας ότι «ο πρόεδρος Γιούνκερ και η Κομισιόν επαναβεβαιώνουν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν να είναι σε θέση να υποβοηθούν τη διαδικασία».

Στις ΗΠΑ, όπου ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, συνεχίζει τις επαφές του, ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας, Τζόναθαν Κοέν, μιλώντας στο συνέδριο της ελληνοκυπριακής οργάνωσης ΠΣΕΚΑ, σημείωσε ότι «τα όποια έσοδα από τους υδρογονάνθρακες θα πρέπει να διανεμηθούν ακριβοδίκαια μεταξύ όλων των ανθρώπων στο νησί. Το άλλο πράγμα είναι ότι ενθαρρύνουμε σθεναρά όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στη ρητορική και οπωσδήποτε σε οποιαδήποτε αντίδραση στις κυπριακές έρευνες».

Αλλά και η αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας την πεποίθηση ότι πρόκειται για την «καλύτερη ευκαιρία εδώ και δεκαετίες» για την επίτευξη «διαρκούς και περιεκτικής λύσης» και καλώντας «όλες τις πλευρές, και τις εγγυήτριες δυνάμεις, να επιδείξουν την απαραίτητη ευελιξία και δημιουργικότητα για να φτάσουν σε συμφωνία που θα ωφελεί όλους τους Κύπριους».

Η Τουρκία και ο Ακιντζί

Ανακοίνωση εξέδωσε και το τουρκικό ΥΠΕΞ, το οποίο αφού ισχυρίζεται ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «διαστρέβλωσε» τις ανακοινώσεις του γγ του ΟΗΕ (σ.σ. επειδή η κυπριακή κυβέρνηση εμφανίζει τον προγραμματισμό νέων επαφών ως δικαίωση των δικών της προσπαθειών) σημειώνει πως «όλοι οι συμμετέχοντες (στη Διάσκεψη της Γενεύης) πρέπει να υιοθετήσουν την εποικοδομητική στάση που η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά επιδεικνύουν, δείχνοντας ειλικρινή βούληση για διευθέτηση».

Από τη μεριά του, ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, κατηγόρησε κι αυτός την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι επιχειρεί να «διαβάσει» τη συμφωνία όπως εκείνη επιθυμεί, ενώ - σύμφωνα με τα ελληνοκυπριακά ΜΜΕ - είπε ότι δεν αναμένονται άλλες συναντήσεις στην Κύπρο, εκτός κι αν ζητήσει επαφές ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ Εσπαν Μπαρθ Αϊντε. Επέμεινε ακόμα στη σημασία να εξεταστούν παράλληλα όλα τα κεφάλαια στη Γενεύη και ότι ο χάρτης (για το εδαφικό) θα έρθει στο τραπέζι των συνομιλιών «μόνο στο τελικό στάδιο».

Κι ενώ οι ζυμώσεις εντείνονται ολόπλευρα, ελληνοκυπριακά ΜΜΕ μετέδωσαν χτες ότι Τουρκία και ψευδοκράτος εξέδωσαν νέες παράνομες ΝΟΤΑΜ και NAVTEX για στρατιωτικές ασκήσεις που περιλαμβάνουν και τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ.

Οσον αφορά τις επαφές Αναστασιάδη στις ΗΠΑ, ο Κύπριος ηγέτης συζήτησε προχτές με στελέχη της «ExxonMobil» την πορεία υλοποίησης της πρόσφατης συμφωνίας που υπογράφτηκε με τον αμερικανικό κολοσσό, αλλά και ζητήματα που συνδέονται με τις περιφερειακές ενεργειακές εξελίξεις. Επίσης, ο Κύπριος Πρόεδρος συνάντησε τον υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας του Ισραήλ, Γκίλαρντ Ερνταν, συζητώντας για τις διμερείς σχέσεις, τις εξελίξεις σε όλη την περιφέρεια αλλά και την επικείμενη νέα τριμερή συνάντηση Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ. Σήμερα, ο Κύπριος Πρόεδρος αναμένεται να συναντήσει τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικλ Πενς.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org