Τετάρτη 7 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο ΥΠΕΞ χτες ο Πάιατ

Τον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, υποδέχτηκε χτες στο γραφείο του ο Ελληνας ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς. «Ενόψει του επικείμενου ταξιδιού του κ. Πάιατ στις ΗΠΑ, οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην πορεία των διμερών σχέσεων των δύο χωρών», λέγεται επισήμως από το υπουργείο. Κατά άλλες πηγές, συζητήθηκαν Σκοπιανό και Κυπριακό.

Η ελληνική πλευρά φέρεται να έδωσε μήνυμα «να μην προχωρήσει η Ουάσιγκτον σε μονομερείς πιέσεις για μονομερείς υποχωρήσεις, καθότι αυτές δεν βοηθούν στην επίλυση των ζητημάτων», π.χ. στο Σκοπιανό, για λύση στο όνομα και ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Σημειωτέον, ο Ν. Κοτζιάς αναμένεται να δει το επόμενο διάστημα τον νέο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Ν. Διμιτρόφ, που προηγουμένως ήταν πρέσβης της γειτονικής χώρας στις ΗΠΑ, θεωρείται ότι έχει τις «ευλογίες» των Αμερικανών και εμφανίζεται ως «διαλλακτικός», με πιθανό σενάριο να κάνει και κάποια «εποικοδομητική» πρόταση για το όνομα.

Για το Κυπριακό και μπροστά στα νέα παζάρια στη Γενεύη, από την Αθήνα βγαίνει μια εκτίμηση ότι «δεν έχει προετοιμαστεί καλά στα ζητήματα των Εγγυήσεων και Ασφάλειας» - με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη στάση της στις διαπραγματεύσεις (βλ. και σχετικό θέμα σελ. 16).

Εξάλλου, ο Ν. Κοτζιάς είχε τη Δευτέρα και χτες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, E. Μπ. Αϊντε. Συζητήθηκαν η επόμενη συνάντησή τους, οι προϋποθέσεις και οι προετοιμασίες πραγματοποίησης της Διάσκεψης της Γενεύης.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org