Τετάρτη 7 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Φορτώνει νέα βάρη στο λαό με πρόσχημα τη φοροδιαφυγή των ομίλων

Με τροπολογία εκμισθώνονται μέχρι και αιγιαλοί σε επιχειρηματικούς ομίλους

Με τη διαδικασία του επείγοντος η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «πέρασε» χτες από την Ολομέλεια της Βουλής ένα ακόμα αντιδραστικό νομοσχέδιο με πλήθος προνομίων για τους επιχειρηματικούς ομίλους και νέα μέτρα σε βάρος του λαού.

Συνοπτικά, το νομοσχέδιο, με πρόσχημα την πάταξη της φοροδιαφυγής των επιχειρηματικών ομίλων, προοιωνίζεται νέα φορολογικά βάρη για τα μόνιμα υποζύγια, τα λαϊκά στρώματα. Χαρίζει, φορτώνοντας στις πλάτες του λαού, φορολογικά χρέη και πρόστιμα της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας και των θυγατρικών της, όπως είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το ΤΑΙΠΕΔ και η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, προκειμένου να διευκολυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις. Βελτιώνει τον μηχανισμό είσπραξης φόρων σε βάρος του λαού, ενώ προωθεί αντιαγροτικές αλλαγές στον κώδικα είσπραξης του ΦΠΑ. Με τροπολογία εκμισθώνει αιγιαλούς στους επιχειρηματικούς ομίλους για εκμετάλλευση ενόψει της τουριστικής περιόδου, ενώ παρατείνει το νόμο για την νομιμοποίηση αδήλωτων κεφαλαίων κ.λπ.

Τα περί πάταξης της φοροδιαφυγής των επιχειρηματικών ομίλων περιέχονται στα άρθρα 1 έως 6 που αφορούν στην κύρωση σχετικής κοινοτικής οδηγίας, η οποία αποτελεί και το βασικό μέρος του νομοσχεδίου, ο τίτλος του οποίου άλλωστε είναι: «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2015/2376 και άλλες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο έδωσε νέα αφορμή για να αναδειχθεί - παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις - η ταύτιση ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και λοιπά αστικά κόμματα σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Η ΝΔ υπερψήφισε, με τον εισηγητή της, Απ. Βεζυρόπουλο, να κατακρίνει την κυβέρνηση για καθυστερήσεις στην προώθηση «διαρθρωτικών αλλαγών» «για την προσέλκυση επενδύσεων». Αντίστοιχη ήταν η κριτική από το ΠΑΣΟΚ, που επίσης υπερψήφισε. Υπέρ ψήφισε το Ποτάμι, ενώ η Ενωση Κεντρώων «παρών». Η Χρυσή Αυγή καταψήφισε, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο... «επιβαρυντικό παράγοντα» για τις «ελληνικές επιχειρήσεις».

Φοροδιαφυγή και καπιταλιστικό κέρδος πάνε μαζί

Το ΚΚΕ καταψήφισε αναδεικνύοντας το αντιλαϊκό χαρακτήρα του νομοσχεδίου. Ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Σάκης Βαρδαλής, ανέφερε για την κοινοτική οδηγία - η οποία προβλέπει κυρίως αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών για τους επιχειρηματικούς ομίλους ανάμεσα στα κράτη-μέλη με τη δημιουργία ενός κεντρικού ευρετηρίου - ότι είναι τουλάχιστον αστείο να γίνεται λόγος για πάταξη της φοροδιαφυγής όταν οι επιχειρηματικοί όμιλοι φοροδιαφεύγουν νόμιμα.

«Δεν μπορείς - σημείωσε - από τη μια να συμφωνείς με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, με τις Συνθήκες της Λισαβόνας και την αναπτυξιακή στρατηγική της ΕΕ "Ευρώπη 2020" και από την άλλη να λες πως θα πατάξεις τη φοροδιαφυγή. Οσο η οικονομία θα λειτουργεί με βάση το καπιταλιστικό κέρδος, ποτέ δεν πρόκειται να παταχθεί η φοροδιαφυγή». Ενώ προειδοποίησε ότι και αυτά τα μέτρα θα οδηγήσουν, «όπως άλλωστε και στο παρελθόν, σε νέα φορολογικά μέτρα ενάντια στα λαϊκά εισοδήματα».

Αναφερόμενος στις υπόλοιπες διατάξεις στάθηκε στις «αλλαγές που κάνετε στον κώδικα ΦΠΑ» για τους αγρότες, λέγοντας ότι «φορτώνετε τα προβλήματα ρευστότητας των παραγγελιοδόχων στους αγρότες και ταυτόχρονα πάτε να μειώσετε την επιστροφή ΦΠΑ από το κράτος. Οι αγρότες θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν το ΦΠΑ, ενώ δεν θα έχουν πληρωθεί από τη σοδειά τους».

Κατήγγειλε τη ρύθμιση για την εκμίσθωση των αιγιαλών, ενώ για τη διάταξη που αφορά την παράταση για τη νομιμοποίηση των αδήλωτων κεφαλαίων, σημείωσε ότι «αποτελεί ξέπλυμα χρήματος με τη βούλα του νόμου».

Ειδική αναφορά έκανε στην τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ, η οποία απορρίφθηκε, για την πληρωμή των γεωτεχνικών των περιφερειών και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, από το 2011 έως σήμερα. Σημείωσε ότι «απασχολούνται εκτός ωραρίου, κάνουν χιλιόμετρα με τα δικά τους αυτοκίνητα, χωρίς να παίρνουν αποζημιώσεις, από το 2011», κάτι που χαρακτήρισε απαράδεκτο.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org