Τετάρτη 7 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Σε εξέλιξη τα παζάρια με το βλέμμα στην «επόμενη μέρα» του εγχώριου κεφαλαίου

Με επόμενο βήμα την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων αντιλαϊκών μέτρων της δεύτερης «αξιολόγησης» εξελίσσονται οι διεργασίες για το κλείσιμό της, ενόψει της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ στις 15 Ιούνη. Την ίδια ώρα, η πλευρά του ΔΝΤ δείχνει στην κατεύθυνση ενός πρόσκαιρου συμβιβασμού με τη γερμανική κυβέρνηση, σε μια εξέλιξη που επιβεβαιώνει τη μετάθεση της συζήτησης γύρω από τη «βιωσιμότητα» του κρατικού χρέους σε επόμενη φάση.

Σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, «εάν οι πιστωτές της Ελλάδας δεν είναι ακόμη έτοιμοι να αποδεχθούν τις εκτιμήσεις μας, εάν χρειάζονται περισσότερο χρόνο, τότε μπορεί να τους δοθεί περισσότερος χρόνος. Μπορεί λοιπόν να υπάρξει ένα πρόγραμμα όπου η εκταμίευση χρημάτων θα γίνει μόνον όταν οι πιστωτές σκιαγραφήσουν με σαφήνεια τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους».

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η εκταμίευση της δόσης από την πλευρά του ΔΝΤ, στην οποία αναφέρεται η Κρ. Λαγκάρντ, συζητείται για μετά την τυπική λήξη του τρέχοντος μνημονίου (Αύγουστος 2018), βάζοντας έτσι και τυπικά τη «βούλα» στα μνημόνια της επόμενης μέρας. Σε αυτό το φόντο, το προσεχές Γιούρογκρουπ αναμένεται να επισφραγίσει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% για την περίοδο μέχρι και το 2022, ενώ παράλληλα αναζητούνται οι διατυπώσεις σε ό,τι αφορά το κρατικό χρέος, στη βάση των αποφάσεων του Γιούρογκρουπ το Μάη του 2016, δηλαδή προς τη λήξη του «προγράμματος» και εφόσον κριθεί αναγκαίο προκειμένου να καταστεί και να παραμείνει σε τροχιά «βιωσιμότητας».

Στην κατεύθυνση αυτή δείχνει ανοιχτά πλέον και η πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο εκπρόσωπος της οποίας, Μ. Σχοινάς, σε χτεσινές δηλώσεις του υπογράμμισε πως οι εργασίες θα συνεχιστούν στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μαΐου του 2016, με την προοπτική να υπάρξει μια κατάληξη στο επόμενο Γιούρογκρουπ. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η δεύτερη αξιολόγηση είναι πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή της και καλούμε όλες τις πλευρές να κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο για ένα επιτυχές αποτέλεσμα».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», κάλεσε τα εμπλεκόμενα μέρη «να φροντίσουν ώστε να υπάρξει τώρα σαφήνεια αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους, προκειμένου να δοθεί ένα ξεκάθαρο σημάδι στις χρηματαγορές ότι κανένας επενδυτής δεν θα πρέπει να φοβάται να επενδύσει χρήματα στην Ελλάδα». Ταυτόχρονα, ο Ευ. Τσακαλώτος επαναφέρει το ζήτημα της ένταξης ελληνικών ομολόγων στα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επισημαίνοντας ότι «η απόφαση σχετικά με το κατά πόσο η ΕΚΤ θα δεχτεί ελληνικά κρατικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγορών της, ανήκει στη δική της κρίση και μόνον», στο βαθμό βέβαια που θα ξεκαθαρίσει το πεδίο των αποφάσεων σχετικά με το κρατικό χρέος, από την πλευρά της Ευρωζώνης.

Σε κάθε περίπτωση, η ανάκτηση της πιστοληπτικής αξιοπιστίας του ελληνικού κράτους και η πρόσβασή του για νέα δάνεια στις διεθνείς χρηματαγορές είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένες με την πορεία κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής.

Διεργασίες για το «αναπτυξιακό πρότυπο»

Την ίδια ώρα, πυκνώνουν οι παρεμβάσεις από την πλευρά του εγχώριου κεφαλαίου γύρω από την τελική διαμόρφωση του λεγόμενου νέου «αναπτυξιακού προτύπου», του νέου κύκλου καπιταλιστικής «ανάπτυξης».

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΙΟΒΕ σε συνεργασία με την «Ελληνική Παραγωγή - Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη», σε έκθεση με τίτλο «Ο τομέας μεταποίησης στην Ελλάδα, τάσεις και προοπτικές», υπογραμμίζουν ότι «η εγχώρια μεταποίηση δεν μπορεί παρά να αποτελεί το βασικό κινητήριο μοχλό της εγχώριας οικονομίας».

Στην ίδια ρότα με αυτή του ΣΕΒ, εστιάζουν στην άρση «εμποδίων» και στην παροχή νέων ελαφρύνσεων και διευκολύνσεων προς τους εγχώριους βιομηχάνους με έμφαση «την υψηλή φορολογία και το απρόβλεπτο φορολογικό καθεστώς, το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών, την έντονη γραφειοκρατία, το σημαντικό ενεργειακό κόστος, το ασαφές και δυσλειτουργικό χωροταξικό πλαίσιο κ.ά.».

Προσβλέποντας στη μεγαλύτερη συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών, τονίζουν πως ο τομέας της μεταποίησης «πρέπει να υπερκεράσει τα προβλήματα που δημιουργεί το μικρό μέσο μέγεθος και με δράσεις δικτύωσης και συνεργειών να βελτιώσει τις σχετικές οικονομίες κλίμακας».

Η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων

Στα 105,1 δισ. ευρώ εμφανίζονται, στο τέλος Μάρτη του 2017, τα «κόκκινα» δάνεια («μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα») στις εγχώριες τράπεζες και διαμορφώνονται στο 45,2% επί της συνολικής μάζας του τραπεζικού δανεισμού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για τους «επιχειρησιακούς στόχους» των τραπεζών:

-- Παρά την οριακή απομείωση 1,1% στη διάρκεια του α' τριμήνου, οι τράπεζες ανέφεραν σημαντική άνοδο της μάζας των νέων προβληματικών στεγαστικών δανείων, ιδιαίτερα από δανειολήπτες που έχουν κάνει αίτηση για υπαγωγή σε καθεστώς δικαστικής προστασίας. Σύμφωνα με την έκθεση, ο κυριότερος παράγοντας απομείωσής του είναι οι διαγραφές προβληματικών δανείων, ιδιαίτερα στα επιχειρηματικά και τα καταναλωτικά.

-- Τα ποσοστά των επισφαλειών διαμορφώνονται στο 42,2% στα στεγαστικά, στο 45,2% στα επιχειρηματικά και στο 54,2% στα καταναλωτικά δάνεια.

-- Σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια, «ιδιαίτερα χαμηλή ποιότητα», σύμφωνα με την έκθεση, παρουσιάζει η κατηγορία των «ελεύθερων επαγγελματιών και πολύ μικρών επιχειρήσεων», όπου τα «κόκκινα» δάνεια φτάνουν στο 68,3% του δανεισμού τους, έναντι 60,7% που εμφανίζεται στο χαρτοφυλάκιο των «μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων».

Σε αντιδιαστολή με τα τα προηγούμενα, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στις «μεγάλες επιχειρήσεις» με 25,9% και στα ναυτιλιακά δάνεια με 35,4%.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ