Τετάρτη 7 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΥΜΥΛΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
«Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών»

Μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έστησαν την περασμένη Παρασκευή φραγμό στην αλβανική φάλαγγα που κατευθυνόταν μέσω Ελλάδας στη ΝΑΤΟική άσκηση «Noble Jump», αναγκάζοντάς την να υποχωρήσει

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση
Μπλόκο στη ΝΑΤΟική δύναμη από την Αλβανία που διερχόταν από τη χώρα μας για να ενταχθεί στις δυνάμεις που θα πάρουν μέρος στη ΝΑΤΟική άσκηση «Noble Jump» στη Ρουμανία, έστησαν μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, την Παρασκευή 2 Ιούνη, στην Εγνατία Οδό, στο ύψος των διοδίων στον Πολύμυλο Κοζάνης.

Λίγο πριν τις 2.30 μ.μ., με μια αιφνιδιαστική κίνηση, μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ από τους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας, την Ημαθία και τη Θεσσαλονίκη, παραταγμένοι σε ανθρώπινη αλυσίδα, έστησαν φραγμό στη ΝΑΤΟική δύναμη από την Αλβανία, που αποτελούνταν από 149 στελέχη και μεταφέρονταν με δύο λεωφορεία και 20 στρατιωτικά τροχοφόρα οχήματα.

Η αλβανική δύναμη μπήκε στη χώρα μας από το τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, στην Καστοριά, και κατευθυνόταν προς τον Προμαχώνα στις Σέρρες, από όπου θα περνούσε στη Βουλγαρία για να συνεχίσει το δρομολόγιό της μέχρι τη Ρουμανία, όπου διεξάγεται από χτες η ΝΑΤΟική άσκηση «Noble Jump 2017», με στόχο τη δοκιμασία των ΝΑΤΟικών δυνάμεων, στο πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά μπορούν να συγκεντρώσουν πρόσθετες δυνάμεις στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», «NATO killers go home», «Οι ιμπεριαλιστές τη Γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», οι κομμουνιστές και κομμουνίστριες παρέμειναν επί πέντε ώρες στο σημείο απαιτώντας η ΝΑΤΟική δύναμη να γυρίσει πίσω από όπου ξεκίνησε, δηλαδή στην Αλβανία.

Η μπλοκαρισμένη ΝΑΤΟική φάλαγγα
Η μπλοκαρισμένη ΝΑΤΟική φάλαγγα
Παράλληλα, σ' όλο αυτό το χρονικό διάστημα, κρατούσαν ανοιχτές τις μπάρες των διοδίων στις υπόλοιπες λωρίδες κυκλοφορίας, προκειμένου να διέρχεται ο απλός λαός χωρίς να πληρώνει το χαράτσι των διοδίων.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος και ο βουλευτής του Κόμματος Σάκης Βαρδαλής.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο Σ. Ζαριανόπουλος σημείωσε ότι η ΝΑΤΟική άσκηση εντάσσεται στα όσα αποφασίστηκαν στην τελευταία Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες που προσυπέγραψε και η ελληνική κυβέρνηση, εμπλέκοντας τη χώρα μας και το λαό μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς.

Κάλεσε το λαό σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση. Να παλέψει για να φύγει η χώρα από το ΝΑΤΟ, να απεμπλακεί από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, να κλείσουν όλες οι ΝΑΤΟικές βάσεις, να επιστρέψουν τα ελληνικά στρατεύματα από αποστολές εκτός συνόρων. Να απαιτήσει «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών».

Προκειμένου να μη διαταραχθεί η μεγάλης κλίμακας άσκηση της λυκοσυμμαχίας, εξαιτίας της πολύωρης καθυστέρησης του μπλοκαρισμένου τμήματος, κινητοποιήθηκαν ισχυρή αστυνομική δύναμη και η εισαγγελέας Πρωτοδικών Κοζάνης, που προσπαθούσαν να βάλουν πρόωρο τέλος στην κινητοποίηση με πιέσεις και απειλές για πιθανή επέμβαση των ΜΑΤ και ενδεχόμενες ποινικές διώξεις.

Παρά τις απειλές, οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες παρέμεναν ανυποχώρητοι, απαιτώντας να επιστρέψει πίσω η φάλαγγα. Τελικά, λίγο μετά τις 7 μ.μ., η ΝΑΤΟική φάλαγγα οπισθοχώρησε.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org