Τετάρτη 7 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Παζαρεύουν «καθαρή λύση» για το κεφάλαιο με βαρύ αντίτιμο για το λαό

Eurokinissi

Το «δηλητηριώδες» κάλεσμα στο λαό να στηρίξει την «εθνική προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους», όπως και στις «πολιτικές δυνάμεις του τόπου να τοποθετηθούν με σαφήνεια για τη ρύθμιση του χρέους», επανέλαβε χτες η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνεδρίασή της, παρουσία του Αλ. Τσίπρα και του Ευ. Τσακαλώτου.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, που βεβαίως ήταν το βασικό θέμα της συνεδρίασης, στην ανακοίνωση εκφράζεται η έγνοια να μη χαθεί «η ευκαιρία που δημιουργείται από το θετικό μομέντουμ της ελληνικής οικονομίας για οριστική υπέρβαση της κρίσης», προς όφελος φυσικά του εγχώριου κεφαλαίου.

Προς τούτο διατυπώνονται διαβεβαιώσεις προς το κεφάλαιο ότι η κυβέρνηση τήρησε όσα συμφωνήθηκαν, ενώ αναμένεται «να ολοκληρώσει και τυπικά εντός των επόμενων ημερών το σύνολο των προαπαιτούμενων δράσεων» και καλούνται οι δανειστές «να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις», που «θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για εμπέδωση της σταθερότητας, δυναμική και μη αντιστρέψιμη ανάκαμψη και για έξοδο στις αγορές, το συντομότερο δυνατό».

Στη διελκυστίνδα ΕΕ - ΔΝΤ, που αντανακλά οξυμένες αντιθέσεις για τον επιμερισμό της χασούρας, η ΠΓ τοποθετείται αφενός εγκαλώντας το ΔΝΤ ότι «οι πρόσφατες δηλώσεις που επιχειρούν να προεξοφλήσουν τη μετάθεση των αποφάσεων, τόσο για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, όσο και για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, δεν συνιστούν θετική συνεισφορά στην κατεύθυνση εξεύρεσης μιας έντιμης και κοινά αποδεκτής λύσης», ενώ σε ό,τι αφορά την ΕΕ, καλεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση της Γερμανίας να δώσει «διέξοδο καθαρής λύσης για το χρέος, που θα το καθιστά βιώσιμο».

Στο φόντο, εξάλλου, και των διάφορων σεναρίων που πυροδότησε η δήλωση Λαγκάρντ αλλά και διακινήθηκαν το Σαββατοκύριακο, η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως «στο βαθμό που το ΔΝΤ αναβάλλει την απόφασή του για συμμετοχή και χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος και εν τέλει δεν αποφασίσει τη συμμετοχή του, η κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει το μείγμα πολιτικής που το Ταμείο απαίτησε κατά την τελευταία διαπραγμάτευση».

Στο μεταξύ, σήμερα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα.

«Ισχυρή εντολή» για καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις ζητά η ΝΔ

«Η οικονομία είναι βαλτωμένη και στο θέμα του χρέους, δεν διαφαίνεται κάποια αισιόδοξη προοπτική. Γιατί ούτε σε αυτό άκουσε ο κ. Τσίπρας τις συγκεκριμένες προτάσεις της ΝΔ, εδώ και ένα χρόνο», αναφέρουν από την αξιωματική αντιπολίτευση σε ανακοίνωσή τους, συντηρώντας τη δικομματική κοκορομαχία πάνω σε ζητούμενα του κεφαλαίου. Παρακάτω, κατηγορούν τον πρωθυπουργό ότι «εγκλώβισε τη χώρα με τις καθυστερήσεις και την ανικανότητά του και τώρα, ζητά δήθεν συναίνεση. Στην πραγματικότητα ψάχνει συνενόχους στην αποτυχία του». Αντιτείνουν ότι «αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μια νέα κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή, αποφασισμένη να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μνημόνια διαρκείας με άξονα τη «βιωσιμότητα» του χρέους(28/5/2017)
Θα συνεχίσει την ταξική πολιτική υπέρ του κεφαλαίου «με όποιο κόστος»(22/4/2017)
Αντιλαϊκά παζάρια με «σημαδεμένα χαρτιά»(27/11/2016)
Προς τι η έκπληξη;(5/5/2015)
Προβάλλει αστική διαχείριση(12/10/2012)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org