Πέμπτη 1 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΡΟΑΤΙΑΣ
Αναζήτηση «σταθερότητας» για τα επιχειρηματικά σχέδια

Με τον υπουργό Εξωτερικών της Κροατίας D. I. Stier συναντήθηκε χτες στην Αθήνα ο Ελληνας ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς, εστιάζοντας κυρίως στα επιχειρηματικά σχέδια που μπορεί να αναπτυχθούν μεταξύ κεφαλαίων των 2 χωρών.

«Είδαμε τα ζητήματα συνεργασίας στην οικονομία, ιδιαίτερα σε θέματα τουρισμού, όπως είναι οι κοινές κρουαζιέρες στην περιοχή μας, σε θέματα Ενέργειας, όπως είναι η σύνδεση του ΤΑΠ με τη γραμμή Ιόνιο - Αδριατική, δηλαδή τον ΙΑΡ και πώς θα συμπεριλάβουμε και άλλες χώρες σε αυτό το σχέδιο», είπε ο Κοτζιάς. Σε άλλον ένα τομέα που ενδιαφέρει το κεφάλαιο, ο Ν. Κοτζιάς πρόσθεσε: «Συμφωνήσαμε να έχουμε μια ειδική συνεργασία ανάμεσα στα δυο υπουργεία μας, αλλά και ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις, όσον αφορά τις θαλάσσιες ζώνες. Ενα θέμα όπου έχουμε εμπειρία, ειδικούς, αλλά και μεγάλο ενδιαφέρον για τη συνεργασία των λιμανιών μας».

«Γενικά εξετάσαμε τη συνεργασία μας με τη Νοτιοανατολική Ευρώπη», συνέχισε, βάζοντάς τα όλα υπό το πρίσμα της «ασφάλειας», απαραίτητης συνθήκης για να τρέξουν τα επιχειρηματικά πλάνα. «Ανταλλάξαμε γνώμες και ιδέες για την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και για το πώς θα μπορέσουμε καλύτερα να συμβάλουμε στην ειρήνη, στη σταθερότητα και στην ασφάλεια αυτής της σημαντικής για τις δυο χώρες μας - αλλά και για την Ευρώπη - περιοχής. Ακόμη, κάναμε και μια ειδική συζήτηση για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, για την οποία θα χρειαστεί να υπάρξουν κοινές πρωτοβουλίες (...) ώστε να διασφαλιστεί ακόμα καλύτερα η σταθερότητα αυτής της χώρας, αλλά και της πορείας της προς την ΕΕ».

Τέλος, στην προσπάθεια συντονισμού τους προκειμένου να παίξουν έναν πιο ενισχυμένο ρόλο στα παζάρια εντός ΕΕ, ο Ελληνας ΥΠΕΞ είπε ότι συζήτησαν και για τη «συνεργασία» των 4 βαλκανικών κρατών - μελών της ΕΕ (Κροατία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ελλάδα), «που έχουν κοινά συμφέροντα και ενδιαφέροντα για την πορεία των Δυτικών Βαλκανίων προς την ΕΕ». Σε αντίστοιχη προσπάθεια συντονισμού με τα κράτη της «ομάδας Βίσεγκραντ» (Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία), ανήγγειλε ότι κανονίζουν συνάντηση των 8 κρατών «για να κουβεντιάσουμε τις σκέψεις μας για το μέλλον της ΕΕ, την αντιμετώπιση του Brexit, αλλά και για την τελωνειακή ένωση με την Τουρκία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επαφές στη Σμύρνη με «αγκάθια» και ευρωενωσιακές «γέφυρες»(2018-09-05 00:00:00.0)
Στο φόντο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε όλη τη Ν/Α Μεσόγειο(2018-05-08 00:00:00.0)
Τρέχει εντός και εκτός για τα συμφέροντα του κεφαλαίου(2016-11-29 00:00:00.0)
Σειρά επαφών για τα προτάγματα του κεφαλαίου(2015-09-29 00:00:00.0)
«Ντελάλης» του ΝΑΤΟ και στη Βοσνία(2015-07-17 00:00:00.0)
Αλισβερίσι και στη Μόσχα για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας(2015-02-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ