Πέμπτη 1 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Τα αντιλαϊκά μέτρα χωρίς τέλος, προϋπόθεση για την «επιστροφή στις χρηματαγορές»

Τη συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών, ότι τα όποια μέτρα ελάφρυνσης για το χρέος θα βασίζονται πάνω στα μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα, επιβεβαίωσαν οι χτεσινές τοποθετήσεις σε συνέδριο του «Economist»

Copyright 2017 The Associated

Τη συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών, ότι τα όποια μέτρα ελάφρυνσης για το χρέος θα βασίζονται πάνω στα μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα, επιβεβαίωσαν οι χτεσινές τοποθετήσεις σε συνέδριο του «Economist»
Με «κοινό παρονομαστή» την κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων και των αναδιαρθρώσεων που κρίνονται αναγκαίες, στην προοπτική ανάκαμψης της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, συνεχίζονται τα παζάρια γύρω από την υπόθεση της «βιώσιμης» διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους.

Χαρακτηριστικές είναι οι τοποθετήσεις των ευρωπαϊκών «θεσμών», στο πλαίσιο συνεδρίου που διοργάνωσε χτες ο «Economist» στη Φρανκφούρτη με τίτλο «Ελλάδα: επιστροφή στις αγορές;».

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο κουαρτέτο, Ντ. Κοστέλο, ανέφερε ότι περίπου 120 προαπαιτούμενα από τα 140 της «αξιολόγησης» ήδη έχουν νομοθετηθεί, ενώ πρόσθεσε πως τα υπόλοιπα 20 αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες 10 μέρες προκειμένου να λάβει η Ελλάδα την επόμενη δόση. Πρόκειται δηλαδή για «εκκρεμότητες» που θα «τρέξει» η συγκυβέρνηση τις επόμενες μέρες, προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης στο πλαίσιο του επόμενου Γιούρογκρουπ. Σύμφωνα με τον Ντ. Κοστέλο, η ουσιαστική εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων θα φανεί το επόμενο διάστημα, ενώ σημείωσε ότι σημαντικός παράγοντας για την επιστροφή των επενδύσεων είναι η «ιδιοκτησία» του προγράμματος από την ελληνική κυβέρνηση και κυρίως του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις», με προτεραιότητα την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και τις «ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης», ζητήματα για τα οποία, όπως είπε, «θα υποστηρίξουμε την Ελλάδα με κάθε τρόπο». Βέβαια, όπως τόνισε, «η Ελλάδα από την πλευρά της θα πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Είναι ο μόνος τρόπος να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη».

Αναφορικά με τις διεργασίες για την παραπέρα εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ) στην Ευρωζώνη, ο Π. Μοσκοβισί υπογράμμισε: «Η ελληνική οικονομική κρίση (...) έδειξε με τον πιο έντονο τρόπο ότι η αποκοπή της σύνδεσης μεταξύ κρατικού χρέους και τραπεζών, η διαχείριση της κληρονομιάς των κόκκινων δανείων, ο εξορθολογισμός του τραπεζικού συστήματος και η τροφοδότηση με ρευστότητα της οικονομίας από τις αγορές χρήματος πρέπει να είναι στις βασικές προτεραιότητες τόσο στην ΕΕ, όσο και στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια».

Ο επικεφαλής του κλιμακίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Ν. Τζιαμαρόλι, υπογράμμισε ότι η υπερβολική εστίαση στην ελάφρυνση χρέους αποσπά την προσοχή από αυτό που χρειάζεται να γίνει. Οπως τόνισε, «θα ήταν καλύτερα εάν η συζήτηση αφορούσε το τι κάνει η Ελλάδα για να εφαρμόσει το πρόγραμμα του ESM. Η Ελλάδα χρειάζεται να επαινεθεί για τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες έως τώρα, οι οποίες επέτρεψαν προσφάτως στους πιστωτές να καταλήξουν σε μια προκαταρκτική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος». Τόνισε, ακόμη, ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα συμφωνήθηκαν πριν από ένα χρόνο και θα μπορούσαν να εφαρμοστούν εάν αποδειχθεί ότι το κρατικό χρέος ακόμη δεν είναι βιώσιμο και εφόσον εκπληρωθούν όλες οι μεταρρυθμιστικές υποχρεώσεις στο πλαίσιο του προγράμματος.

Απαρέγκλιτη εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων για τη «θωράκιση» της καπιταλιστικής κερδοφορίας

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM, Ρολφ Στράουχ, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ, επισήμανε πως «τα οφέλη των οικονομικών μεταρρυθμίσεων για την ελληνική οικονομία και η ιδιοκτησία του προγράμματος αποτελούν αυτή τη στιγμή υψηλότερες προτεραιότητες σε σχέση με την ελάφρυνση χρέους». «Από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε το βάρος χρέους, διότι βιώσιμες συνθήκες χρηματοδότησης είναι απαραίτητες ώστε η Ελλάδα να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών», ανέφερε, ενώ τέλος έκανε αναφορά στην τρέχουσα κατάσταση των διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται εκταμίευση της δόσης για να καλύψει τις υποχρεώσεις του Ιούλη χωρίς να δημιουργήσει νέα ελλείμματα.

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπ. Κερέ, υπογράμμισε ότι «οι ελληνικές Αρχές πρέπει να συνεχίσουν να δείχνουν σοβαρή δέσμευση στους στόχους που έχουν τεθεί και στα μέτρα που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος», καθώς, όπως είπε, «μόνο με μία τέτοια δέσμευση μπορούν όλοι οι εμπλεκόμενοι να είναι βέβαιοι ότι οι μεταρρυθμίσεις θα ενισχυθούν και δεν θα αναστραφούν μετά το πρόγραμμα». Αναφερόμενος στη διαχείριση του κρατικού χρέους, είπε ότι οι πιστωτές της Ελλάδας πρέπει να κάνουν αυτό που τους αναλογεί, για να δημιουργήσουν τις συνθήκες που θα επιτρέψουν τελικά στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα να ανακάμψει πλήρως και να επιτρέψουν στη χώρα να επανέλθει στις αγορές. Σύμφωνα με τον ίδιο, η «σαφήνεια» των αποφάσεων για το κρατικό χρέος είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ένταξη ελληνικών ομολόγων στα προγράμματα «ποσοτικής χαλάρωσης» της ΕΚΤ, ενώ «η όποια απόφαση του ευρωσυστήματος θα ληφθεί ανεξάρτητα και αυτόνομα».

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, σε γραπτό μήνυμα που απέστειλε στο συνέδριο, επισημαίνει: «Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί είναι ο καλύτερος δρόμος για να μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί ξανά στα πόδια της, όπως συνέβη με τις άλλες χώρες που έλαβαν βοήθεια. Οι μεταρρυθμίσεις θέτουν τα θεμέλια, ώστε το κράτος να γίνει πιο αποτελεσματικό, ενώ δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για ιδιωτικές επενδύσεις, οικονομική ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, ανοίγοντας προοπτικές για το μέλλον».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ