Πέμπτη 1 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ασχετα...

Η συζήτηση που χτες οργάνωσε στη Φρανκφούρτη το Economist, με το ερώτημα αν η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές, ήταν αποκαλυπτική για το τι επιφυλάσσει στο λαό ο κεντρικός αυτός στόχος του κεφαλαίου. Ο Π. Μοσκοβισί είπε πως η Ελλάδα είναι «σε καλή θέση», επειδή «έδειξε μεγάλη υπευθυνότητα πετυχαίνοντας μια πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή» και «έχει ένα σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα καταγράφοντας υπεραπόδοση στόχων». Παρ' όλα αυτά, ξεκαθάρισε ότι «θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις» και «να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη». Μιλάμε, δηλαδή, για αντιλαϊκά μέτρα χωρίς τέλος, που μαζί με την τεράστια απαξίωση της εργατικής δύναμης των προηγούμενων χρόνων, συνιστούν προϋποθέσεις για «έξοδο στις αγορές» και καπιταλιστική ανάκαμψη. Ο Ντ. Κοστέλο πρόσθεσε ότι για να επιστρέψουν οι επενδυτές, σημαντικός παράγοντας είναι η «ιδιοκτησία» του προγράμματος από την κυβέρνηση. Δηλαδή, ενεργή «δέσμευση» του πολιτικού προσωπικού και απαρέγκλιτη εφαρμογή όλων όσα προβλέπονται στο 4ο μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και στα προηγούμενα. Τέλος, ο αξιωματούχος της ΕΚΤ, Μπ. Κερέ είπε ότι υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει και στον τραπεζικό τομέα, ώστε να μπορέσουν «οι πιστώσεις να είναι θετικός παράγοντας και όχι εμπόδιο για την ανάπτυξη», «δείχνοντας» ανάμεσα στα άλλα το ζήτημα της συγκέντρωσης της επιχειρηματικής πίτας, μέσω και της διαχείρισης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων. Τώρα, τι σχέση έχουν όλα αυτά με τα λαϊκά συμφέροντα, μόνο η φαντασία των στελεχών κυβέρνησης και αστικών κομμάτων μπορεί να εξηγήσει...

Αντιπαράθεση με βάθος

Σύμφωνα με ανταποκρίσεις ειδησειογραφικών πρακτορείων, Γερμανία, Γαλλία και άλλα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ επιχειρούν παρασκηνιακά να μπλοκάρουν τη διεξαγωγή της επόμενης Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη, όπως προτείνει ο Τούρκος Πρόεδρος. Ο λόγος που προβάλλεται, τουλάχιστον από την πλευρά της Γερμανίας, είναι ότι από τα μέσα του Μάη, η Αγκυρα έχει απαγορεύσει σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν τη βάση του Ιντσιρλίκ και να συναντηθούν με τα στελέχη των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η απαγόρευση αυτή έρχεται σε συνέχεια της απροθυμίας του Βερολίνου να εκδώσει στην Τουρκία πολίτες και στρατιωτικούς που κατηγορούνται από την κυβέρνηση Ερντογάν ότι εμπλέκονται στην απόπειρα πραξικοπήματος τον περασμένο Ιούλη. Μπορεί η αντιπαράθεση να γίνεται ακόμα σε επίπεδο συμβολισμών, αλλά αυτό σε καμιά περίπτωση δεν αναιρεί την ουσία: Οι τεταμένες σχέσεις Γερμανίας - Τουρκίας είναι αντανάκλαση ευρύτερων αντιθέσεων και ανταγωνισμών που οξύνονται παγκόσμια, είναι σύνθετες και εκφράζονται και στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ, όπως δείχνει και η «ψύχρα» στις σχέσεις ΗΠΑ - Γερμανίας. Το βάθος αυτών των αντιθέσεων τροφοδοτεί διεργασίες στη μια και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, που βρίσκουν έκφραση και στη γειτονιά μας, καθιστώντας επιτακτική ανάγκη να ανέβουν η ετοιμότητα και η εγρήγορση του λαού απέναντι σε όλες τις πιθανές εξελίξεις.

Δική τους υπόθεση

Συνεχίζει η «Εφημερίδα των Συντακτών» την προσπάθεια να επιβληθεί προληπτική σιωπή σε όποιον καταγγέλλει τη δολοφονική πολιτική του κράτους του Ισραήλ, υιοθετώντας την κριτική περί «αντισημιτισμού» που κάνει το Ιδρυμα Χάινριχ Μπελ στο ΚΚΕ και στο ΠΑΜΕ, με αφορμή μια κινητοποίηση συνδικάτων και φορέων το 2006 στη Θεσσαλονίκη, ενάντια στον πόλεμο που είχε εξαπολύσει τότε το Ισραήλ σε βάρος του Λιβάνου, με πολλούς νεκρούς, ανάμεσά τους και παιδιά. Η επιμονή της εφημερίδας να υπερασπίζεται την έκθεση και να αναπαράγει την κατηγορία της «βεβήλωσης» του Μνημείου του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη από τους διαδηλωτές, προκαλεί πολλές απορίες. Μας είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι αυτό που ενόχλησε ήταν η «βεβήλωση» του Μνημείου με τις φωτογραφίες των νεκρών παιδιών του Λιβάνου και όχι αυτό καθαυτό το αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο της κινητοποίησης. Οπως μας προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το πιο πρόσφατο ρεπορτάζ της εφημερίδας περιείχε εικόνες με αγκυλωτούς σταυρούς ζωγραφισμένους πάνω σε τάφους εβραϊκού νεκροταφείου, κάτω από τον τίτλο «Ο αντισημιτισμός στην Ελλάδα και η Αριστερά», θέλοντας προφανώς να δημιουργήσει άθλιους συνειρμούς για την αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση του ΠΑΜΕ. Σε κάθε περίπτωση, δημοσιεύματα όπως το χτεσινό της «ΕφΣυν» ενισχύουν την πεποίθησή μας ότι η εφημερίδα με ιδιαίτερη προθυμία συμμετέχει στο ξέπλυμα της ιμπεριαλιστικής πολιτικής και των εγκλημάτων του κράτους του Ισραήλ. Αλλά αυτό είναι δική τους υπόθεση...

Περί συναίνεσης

Πολλή κουβέντα έγινε για τη δήλωση Παπαδημούλη, που ζήτησε μέχρι και συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για να διαμορφωθεί ενιαία «εθνική» στάση στο ζήτημα της διευθέτησης του χρέους. Ο ίδιος, μάλιστα, έθεσε ως προϋπόθεση να είναι καλά προετοιμασμένη η σύσκεψη, λέγοντας ότι θα ήταν επιτυχία, αν «οδηγούσε σε μια συσπειρωμένη φωνή που να εκφράζει το 100% των Ελλήνων υπέρ μιας λύσης για το χρέος». Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ομολογεί τον απώτερο στόχο όλης αυτής της συζήτησης πάνω στο ζήτημα του χρέους: Να μεταφραστεί σε συναίνεση του 100% (!) του λαού η πολιτική συμφωνία των αστικών κομμάτων πάνω σε μια «εθνική γραμμή». Να αποσπάσουν, δηλαδή, την ανοχή ή και την ενεργό συμπαράταξη του λαού σε αντιλαϊκά μέτρα διαρκείας, σαν αυτά που προϋποθέτει η συμφωνία για το χρέος, στο όνομα της καπιταλιστικής ανάκαμψης, για την οποία πασχίζουν όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις. Τέτοια χάρη δεν θα τους την κάνει ο λαός, όσο κι αν προσπαθούν «λυτοί και δεμένοι»...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1265 Γεννιέται ο Φλωρεντιανός ποιητής Ντάντε Αλιγκιέρι (Δάντης), που θεωρείται από τους σημαντικότερους Ιταλούς ποιητές, καθώς και «πατέρας» της ιταλικής γλώσσας.

1780 Γεννιέται ο Πρώσος στρατιωτικός και θεωρητικός του πολέμου Καρλ Φίλιπ Γκότφριντ φον Κλάουζεβιτς, διάσημος για τη ρήση του «ο πόλεμος είναι η συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα».

1848 Εκδίδεται το πρώτο φύλλο της «Νέας Εφημερίδας του Ρήνου» με αρχισυντάκτη τον Καρλ Μαρξ.

1919 Σε πλατιά σύσκεψη της Πανρωσικής Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής, επικυρώνεται το διάταγμα για την ένωση των Σοβιετικών Δημοκρατιών της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Λευκορωσίας στον αγώνα κατά της ένοπλης ιμπεριαλιστικής επέμβασης.

1931 Εξω από τη Βουλή πραγματοποιούνται εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του νομοσχεδίου «Περί Τύπου», που στρεφόταν κατά του επαναστατικού Τύπου και εκείνη τη μέρα ήταν προς συζήτηση. Η αστυνομία συλλαμβάνει 151 εργάτες. Από αυτούς, οι 26 παραπέμπονται σε δίκη και καταδικάζονται συνολικά σε 161 μήνες φυλάκιση. Ανάλογες εκδηλώσεις έγιναν στον Πειραιά, στη Μυτιλήνη κ.α.

1940 Γεννιέται η ποιήτρια και ηθοποιός Κατερίνα Γώγου.

1943 Τη νύχτα της 1ης προς 2η Ιούνη, τμήμα καταστροφών του ΕΛΑΣ του Αρχηγείου Ρούμελης ανατινάζει τη σιδηροδρομική σήραγγα του Κουρνόβου. Σκοτώνονται περίπου 600 Ιταλοί αξιωματικοί και στρατιώτες, ενώ η συγκοινωνία διακόπτεται για αρκετές μέρες.

1945 Πραγματοποιείται συνεδρίαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με θέμα «Η εσωτερική κατάσταση και εξέλιξη». Στη συνεδρίαση αυτή παίρνει μέρος και ο Νίκος Ζαχαριάδης, πρώτη φορά ύστερα από 9 χρόνια στις φυλακές της 4ης Αυγούστου και στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου.

1955 Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Ευάγγελος Καλαντζής, ανακοινώνει στον Τύπο τη σύλληψη των στελεχών του ΚΚΕ Γιώργη Ερυθριάδη (Πετρή), Ελλης Ερυθριάδου, Κώστα Φιλίνη κ.ά.

1959 Το κιλό αντικαθιστά την οκά ως μονάδα μέτρησης του βάρους (1 οκά = 1.282 γραμμάρια).

1971 Πεθαίνει ο Αμερικανός προτεστάντης θεολόγος Ράινχολντ Νίμπουρ, εμπνευστής του «Χριστιανικού ρεαλισμού». Σφόδρα αντικομμουνιστής, «στρατεύτηκε» ευθύς μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στην πολεμική του ιμπεριαλισμού κατά της ΕΣΣΔ, επέκρινε τον γερουσιαστή Μακάρθι διότι δεν υπήρξε αρκετά «αποτελεσματικός» στο κυνηγητό των κομμουνιστών στις ΗΠΑ, επικρότησε την εκτέλεση στην ηλεκτρική καρέκλα των Τζούλιους και Εθελ Ρόζεμπεργκ (που είχαν κατηγορηθεί για κατασκοπεία υπέρ της ΕΣΣΔ) το 1953 κ.ά.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org