Πέμπτη 1 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να βρουν το λαό απέναντι

Σε Κρήτη και Αλεξανδρούπολη αντήχησε τις προηγούμενες μέρες το σύνθημα «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», δίνοντας ηχηρή απάντηση στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή, με την ενεργό συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία, για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, σπρώχνει το λαό σε επικίνδυνες ατραπούς.

Η μαζική παγκρήτια κινητοποίηση στη βάση της Σούδας, οι κινητοποιήσεις στον Εβρο, ενάντια στη διέλευση ΝΑΤΟικών δυνάμεων που συμμετέχουν σε άσκηση στη Ρουμανία, οι διαμαρτυρίες Ελλήνων φαντάρων για τις διευκολύνσεις που παρέχει η κυβέρνηση σε ΝΑΤΟικά στρατεύματα, η οργάνωση από το ΠΑΜΕ αντιιμπεριαλιστικών εκδηλώσεων στις 24 και 25 Ιούνη στη Θεσσαλονίκη, είναι πρωτοβουλίες που εκφράζουν την εναντίωση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων σε σχεδιασμούς εχθρικούς προς τα συμφέροντά τους.

Αναδεικνύουν ταυτόχρονα την ανάγκη να δυναμώσει η εργατική - λαϊκή πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της Ελλάδας.

Οι ίδιες οι εξελίξεις καθιστούν αυτή την ανάγκη επιτακτική, καθώς ο αέρας «μυρίζει μπαρούτι» από την Ουκρανία, τη Μαύρη Θάλασσα, τα Βαλκάνια και το Αιγαίο έως την Ανατολική Μεσόγειο, την Εγγύς και Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, διαγράφοντας ένα τεράστιο πεδίο εκδήλωσης σφοδρών ανταγωνισμών ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα και κράτη, με επίκεντρο τους δρόμους της Ενέργειας και του παγκόσμιου εμπορίου.

Η κυβέρνηση, υπηρετώντας το στόχο ανάκαμψης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, επιδιώκει τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας στην ευρύτερη περιοχή, ανταγωνιστικά προς άλλα κράτη και ιδιαίτερα προς την Τουρκία, ιδιαίτερα στα Βαλκάνια και στη νοτιοανατολική πτέρυγα δράσης του ΝΑΤΟ. Μ' αυτόν το στόχο διαπραγματεύεται την επέκταση του ρόλου της βάσης της Σούδας και ταυτόχρονα παρέχει διευκολύνσεις στη δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ, όπως τώρα, με τη διέλευση στρατιωτικών δυνάμεων που συμμετέχουν σε άσκηση στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Είχε προηγηθεί η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού στην πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εκπληρώνει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και ότι πρόθεσή της είναι να εμπλακεί ακόμα πιο ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή.

Στην ίδια ομιλία, ο Αλ. Τσίπρας χαιρέτισε το ΝΑΤΟικό δόγμα της «συλλογικής άμυνας και αποτροπής» απέναντι στη Ρωσία, που σε συνδυασμό με την ενεργότερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη Συρία αυξάνει τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς και τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας, δημιουργώντας υπόστρωμα για νέες εντάσεις.

Απέναντι σ' αυτούς τους σχεδιασμούς, ο ελληνικός λαός χρειάζεται να αντιτάξει την αλληλεγγύη με τους άλλους λαούς της περιοχής. Να δυναμώσει η πάλη για άμεση απεμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από όλες τις επιχειρήσεις έξω από τα σύνορα, να κλείσουν όλες οι βάσεις και οι ξένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια, καμιά συμμετοχή σε στρατιωτικοπολιτική συμμαχία των καπιταλιστών.

Τα αντιλαϊκά μέτρα που τσακίζουν το λαό και η εμπλοκή σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς είναι οι δύο όψεις της βαρβαρότητας του κεφαλαίου, που δεν διορθώνεται, δεν μερεμετίζεται, αλλά πρέπει να ανατραπεί, για να απαλλαγούν οι λαοί από εκμετάλλευση, φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org