Τρίτη 29 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τρέχει εντός και εκτός για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Από τη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Π. Μοσκοβισί
Από τη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Π. Μοσκοβισί
Με ανοιχτή ολόκληρη την ατζέντα του κεφαλαίου, από τα ζητήματα της οικονομίας έως τα λεγόμενα «εθνικά θέματα», συνεδρίασε χτες το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε για την πορεία του Κυπριακού, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, για την πορεία της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης». Αργότερα, ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον Ευρωπαίο επίτροπο για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί.

Οι κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για το ότι «βρισκόμαστε κοντά στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης», τόνιζαν πως «και οι δύο πλευρές είναι σύμφωνες ότι έκλεισαν το δημοσιονομικό, τα ενεργειακά και τα Εργασιακά» και πως «από κει και πέρα προχωρά η νομοθέτηση των συμφωνηθέντων, σε μια διαδικασία παρόμοια με αυτή που ακολουθήθηκε τον περασμένο Μάη», ενώ σημείωναν ότι είναι εφικτός ο στόχος για επίτευξη «πολιτικής συμφωνίας» έως το Γιούρογκρουπ της 5ης Δεκέμβρη. Ακόμη, μιλούσαν για έναρξη της συζήτησης για την «απομείωση» του ελληνικού χρέους στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ της 5ης Δεκέμβρη.

Παράλληλα, επιχειρώντας να «διασκεδάσουν τις εντυπώσεις» των αντιλαϊκών μέτρων που αποτελούν «προαπαιτούμενο» των τωρινών αλλά και των επόμενων συμφωνιών που έχουν ήδη δρομολογηθεί, με στόχο την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου, έκαναν λόγο για το ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος.

Για το Κυπριακό επαναλάμβαναν την επιθυμία της κυβέρνησης για επανέναρξη των συνομιλιών, αναφέροντας ότι παρά τις διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για το θέμα των εγγυήσεων, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη λύση του Κυπριακού, στη βάση του γνωστού βεβαίως διχοτομικού σχεδίου και με στόχο να ανοίξουν οι μπίζνες για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

«Βαρύ» πρόγραμμα για τα ζητούμενα του κεφαλαίου

Στο μεταξύ, με στόχο την προώθηση των επιδιώξεων της εγχώριας αστικής τάξης για αναβάθμιση του ρόλου της στην περιοχή, στόχος με άμεση αντανάκλαση στην ανάκαμψη της κερδοφορίας της, ο πρωθυπουργός «ετοιμάζει βαλίτσες». Σύμφωνα με το πρόγραμμα:

-- Από τις 2 έως τις 4 Δεκέμβρη θα βρίσκεται στο Αμπου Ντάμπι, με αφορμή τη Διάσκεψη για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, την οποία συνδιοργανώνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Γαλλία. Στο περιθώριο των εργασιών της Διάσκεψης, θα πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, καθώς και με τον διάδοχο του θρόνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζάγεντ αλ Νάχιαν.

-- Στις 8 Δεκέμβρη θα μεταβεί στην Ιερουσαλήμ για να συμμετάσχει στην τριμερή διάσκεψη Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ.

-- Στις 14 και 15 Δεκέμβρη μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σε Λιβύη και Βαρσοβία ο Ν. Κοτζιάς

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, μεταβαίνει σήμερα στη Βαρσοβία προκειμένου να συμμετάσχει στην κοινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ομάδας Βίσεγκραντ (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία) με τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων, από κοινού με τους ομολόγους του των Βουλγαρίας, Κροατίας, Ρουμανίας, Ιταλίας και Σλοβενίας. Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται θέματα ασφάλειας, το Προσφυγικό, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Οι υπουργοί Εξωτερικών θα εξετάσουν επίσης «πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της οικονομίας της περιοχής».

Χτες, ο Ν. Κοτζιάς ήταν στη Λιβύη, όπου πραγματοποίησε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA), Φαγέζ αλ Σαράτζ, και τον υπουργό Εξωτερικών, Μοχάμεντ Τάχα Σιάλα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις, στις συνομιλίες εξετάστηκαν τρόποι βελτίωσης της συνεργασίας της Λιβύης με την ΕΕ και μορφές συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, ανάμεσα στα οποία το Μεταναστευτικό, όπου ο ΥΠΕΞ μίλησε για ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης της Λιβύης από την ΕΕ για την εφαρμογή προγράμματος ελέγχου της μετανάστευσης, η συνεργασία για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», όπου ο ΥΠΕΞ υπογράμμισε τη διάθεση της κυβέρνησής του να παίξει το ρόλο «διαμεσολαβητή», η εκπαίδευση της λιβυκής ακτοφυλακής και της προεδρικής φρουράς της Λιβύης από την Ελλάδα.

Σχετικά με το αν υπάρχει προοπτική για τριμερή και με τη Λιβύη, ο Ν. Κοτζιάς επισήμανε ότι «η ελληνική κυβέρνηση θέλει» αλλά πρέπει να ξεπεραστούν μια σειρά από «προβλήματα» που αφορούν στη Λιβύη, ενώ για τον καθορισμό ΑΟΖ δήλωσε ότι «δεν είναι της στιγμής». Τέλος, ο Ν. Κοτζιάς προανήγγειλε επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στη Λιβύη στις αρχές του επόμενου χρόνου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ