Τρίτη 29 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ζωή δοσμένη στον επαναστατικό αγώνα

Οι πιο σημαντικές στιγμές της ζωής του «Κομαντάντε»

Τον Απρίλη του 1961 στον Κόλπο των Χοίρων
Τον Απρίλη του 1961 στον Κόλπο των Χοίρων
Γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου του 1926 στο Μπιράν, παλιά επαρχία στην Ανατολική Κούβα, από γονείς με καταγωγή από την Ισπανία.

Από το 1945 συμμετείχε ενεργά στους φοιτητικούς πολιτικούς αγώνες στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας, όπου σπούδασε Νομική.

Το 1947 έλαβε μέρος στην εκστρατεία εναντίον της τυραννίας του δικτάτορα Τρουχίγιο στη Δομινικανή Δημοκρατία.

Συμμετείχε μαζί με τον κολομβιανό λαό στη λαϊκή εξέγερση του Απριλίου του 1948 στην Μπογκοτά.

Το 1950 έγινε Διδάκτωρ Αστικού Δικαίου και πήρε πτυχίο στο Διπλωματικό Δίκαιο, ενώ άσκησε τη δικηγορία προς το συμφέρον των φτωχών. Υπήρξε μέλος του Κόμματος του Κουβανικού Λαού (Ορθόδοξοι).

Στις 26 Ιούλη του 1953, επικεφαλής ομάδας επαναστατών επιτέθηκε στους στρατώνες της Μονκάδα, με σκοπό να ξεσηκώσει το λαό του Νησιού ενάντια στη δικτατορία. Η απόπειρα αποτυγχάνει και ο ίδιος μαζί με συντρόφους του συλλαμβάνεται. Ομως, η 26η του Ιούλη σηματοδοτεί την απαρχή της μεγάλης λαϊκής εξέγερσης κατά του δικτατορικού καθεστώτος του Φουλχένσιο Μπατίστα.

«Η Ιστορία θα με δικαιώσει»

Στις 16 Οκτώβρη 1953, κατά τη διάρκεια της δίκης για την επίθεση στο φρούριο Μονκάδα της πόλης Σαντιάγο ντε Κούβα, σημείωνε ανάμεσα σε άλλα: «Οταν μιλάμε για τον λαό, δεν εννοούμε τους βολεμένους, τα συντηρητικά στοιχεία του έθνους, που τους βολεύει κάθε καταπιεστικό καθεστώς, κάθε δικτατορία, κάθε δεσποτισμός, που προσκυνούν τον αφέντη μέχρι να χτυπήσει το μέτωπό τους στο πάτωμα. Οταν μιλάμε για πάλη, εννοούμε με τη λέξη λαός τις μεγάλες αλύτρωτες μάζες, προς τις οποίες όλοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και όλοι εξαπατούν και προδίδουν, αυτές που ποθούν μια καλύτερη πατρίδα, πιο αξιοπρεπή και πιο δίκαιη... Σ' αυτό τον λαό, που οι δρόμοι του είναι στρωμένοι με πέτρες άγχους, εξαπάτησης και ψεύτικων υποσχέσεων, εμείς δεν θα τους πούμε: "θα σου δώσουμε", αλλά: "Ορίστε, αγωνίσου τώρα με όλες σου τις δυνάμεις, για να γίνει δική σου η λευτεριά και η ευτυχία! Οσο για μένα, ξέρω πως η φυλακή θα 'ναι σκληρή όσο δεν ήτανε ποτέ για κανέναν, πως θα βρω μπροστά μου απειλές, παγίδες και άτιμες βιαιότητες. Μα δεν τις φοβούμαι, όπως δεν τρέμω τη μανία του άθλιου τυράννου που πήρε τη ζωή εβδομήντα αδελφών μου. Καταδικάστε με, δεν πειράζει, η Ιστορία θα με δικαιώσει».

Ο Φιντέλ στη δίκη του 1953

Fernando Garcia - Oscar Sola

Ο Φιντέλ στη δίκη του 1953
Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε 15 χρόνια φυλάκιση. Φυλακίστηκε για 22 μήνες, απελευθερώθηκε χάρη της λαϊκής πίεσης και ίδρυσε το Κίνημα της 26ης Ιουλίου. Στις 15 του Μάη 1955 αποφυλακίστηκε και στις αρχές Ιούλη αναχώρησε για το Μεξικό, όπου οργάνωσε και εκπαίδευσε στρατιωτικά μια ομάδα επαναστατών, ανάμεσά τους ο Αργεντινός γιατρός Ερνέστο Γκεβάρα ντε λα Σέρνα (Τσε), που γνωρίστηκε εκεί με τον Φιντέλ και μπήκε στην ομάδα.

Η αποστολή του «Γκράνμα»

Στις 2 Δεκέμβρη 1956, έπειτα από ένα δραματικό ταξίδι, το πλοιάριο «Γκράνμα» (σήμερα βρίσκεται στο Μουσείο της Επανάστασης στην Αβάνα), που ξεκίνησε από το Μεξικό, έφτασε στην παραλία του Νίκερο, ένα μικρό χωριό στην πλαγιά της Σιέρα Μαέστρα της Κούβας. Από τους 82 αποφασισμένους αγωνιστές που αποβιβάστηκαν στη στεριά, κατάφεραν να σωθούν από τα πυρά του στρατού και της αεροπορίας της δικτατορίας του Φουλχένσιο Μπατίστα μόνο 12. Ανάμεσά τους ο αρχηγός των ανταρτών, Φιντέλ Κάστρο, ο αδελφός του Ραούλ, ο Τσε, ο Καμίλο Σιενφουέγος, ο Χουάν Αλμέιδα.

Στη συνέχεια, συγκροτήθηκε ο επαναστατικός στρατός, που στηρίχτηκε στη συστηματική πολιτικοστρατιωτική προετοιμασία που είχε ξεκινήσει το Κίνημα της 26ης Ιούλη, με επικεφαλής τον Φ. Πάις, το Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα Κούβας, όπως είχε ονομαστεί το ΚΚ Κούβας, και το Επαναστατικό Διευθυντήριο που απαρτιζόταν από επαναστάτες φοιτητές.

Την 1η Γενάρη 1959, ο λαϊκός αντάρτικος στρατός της Κούβας μπαίνει θριαμβευτικά στην Αβάνα, μετά από ένα μακρόχρονο αγώνα του λαού της Κούβας ενάντια στη δικτατορία του Μπατίστα, τον οποίο στήριζαν οι ΗΠΑ. Στις 9 Γενάρη φτάνει στην Αβάνα και ο Φιντέλ. Η Κουβανική Επανάσταση απέδειξε ότι ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος και βρήκε αμέσως την αμέριστη στήριξη της Σοβιετικής Ενωσης και των τότε σοσιαλιστικών χωρών.

8 Γενάρη του 1959, ο Φ. Κάστρο και ο Κ. Σιενφουέγος μπαίνουν στην Αβάνα, που έχει παραλύσει από τη γενική απεργία

Fernando Garcia - Oscar Sola

8 Γενάρη του 1959, ο Φ. Κάστρο και ο Κ. Σιενφουέγος μπαίνουν στην Αβάνα, που έχει παραλύσει από τη γενική απεργία
Στη μεγάλη διαδήλωση της 16ης του Απρίλη του 1961, στις κηδείες των σκοτωμένων από τις αεροπορικές επιδρομές (λίγο πριν την απόβαση των 1.400 μισθοφόρων της CIA στον Κόλπο των Χοίρων που ηττήθηκαν σε 72 ώρες), ο Φιντέλ Κάστρο ανακηρύσσει για πρώτη φορά το σοσιαλιστικό χαρακτήρα της Επανάστασης.

Τον Οκτώβρη του 1962, ξεπέρασε τη λεγόμενη Κρίση των πυραύλων, που η Σοβιετική Ενωση θα εγκαθιστούσε στην Κούβα. Τελικά υπήρξε συμφωνία ΗΠΑ - ΕΣΣΔ και αποσύρθηκαν.

Υπήρξε Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Επαναστατικών Οργανώσεων και του Ηνωμένου Κόμματος της Σοσιαλιστικής Επανάστασης της Κούβας. Από την επανασύσταση του ΚΚ Κούβας, της Κεντρικής Επιτροπής του, τον Οκτώβρη του 1965, ανέλαβε τη θέση του Πρώτου Γραμματέα και επανεκλέχτηκε στη θέση αυτή για τέσσερα Συνέδρια του Κόμματος έως το 2008.

Εξελέγη βουλευτής της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας σε όλες τις περιόδους συνεδριάσεων από την ίδρυσή της το 1976 και από τότε η Συνέλευση (το Συμβούλιο) τον διόρισε Πρόεδρο του Κρατικού Συμβουλίου και του Υπουργικού Συμβουλίου.

Διεύθυνε επίσημες κουβανικές αποστολές σε περισσότερες από πενήντα χώρες, στις Ιβηροαμερικάνικες Συνόδους, σε αυτές του Κινήματος των Αδεσμεύτων, στον ΟΗΕ. Ταυτόχρονα, υπολογίζεται ότι αντιμετώπισε πάνω από 600 απόπειρες δολοφονίας με τους πιο ευφάνταστους τρόπους.

Για δεκαετίες, ο Φιντέλ Κάστρο, από τη θέση του Προέδρου της Κούβας και ως επικεφαλής του ΚΚ Κούβας, καθοδήγησε την πάλη του λαού της χώρας για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, στις δύσκολες συνθήκες της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και περικύκλωσης και ιδιαίτερα μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές στη Σοβιετική Ενωση και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες το 1989 - 1991.


Με τον Τσε κρατούμενοι στη φυλακή Μιγέλ Σουλτς στο Μεξικό το 1956

Fernando Garcia - Oscar Sola

Με τον Τσε κρατούμενοι στη φυλακή Μιγέλ Σουλτς στο Μεξικό το 1956

Ο Φιντέλ στην Πλατεία της Επανάστασης ανακηρύσσει το σοσιαλιστικό χαρακτήρα της Επανάστασης

Fernando Garcia - Oscar Sola

Ο Φιντέλ στην Πλατεία της Επανάστασης ανακηρύσσει το σοσιαλιστικό χαρακτήρα της Επανάστασης

Μέσα στο λαό
Μέσα στο λαό

Ο Φιντέλ στη Σιέρα Μαέστρα
Ο Φιντέλ στη Σιέρα Μαέστρα
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το παράδειγμά του θα φωτίζει την πάλη για το σοσιαλισμό(2017-11-25 00:00:00.0)
Σύσσωμος ο κουβανικός λαός αποχαιρέτησε τον ηγέτη του(2016-12-04 00:00:00.0)
Γιορτάστηκαν τα 89α γενέθλια του ηγέτη της Κούβας(2015-08-14 00:00:00.0)
Συμπληρώνει σήμερα τα 88 του χρόνια(2014-08-13 00:00:00.0)
Η σπίθα που «άναψε» την Επανάσταση στην Κούβα(2009-07-26 00:00:00.0)
Ενα εκατομμύριο φωνές: «Τερματισμός του εμπάργκο τώρα!»(2000-07-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ