Τρίτη 29 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Σφοδρή αντιλαϊκή κλιμάκωση «εντός» και «εκτός» μνημονίων

Ο Π. Μοσκοβισί από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου επιβεβαίωσε ότι η αντιλαϊκή επίθεση είναι «προαπαιτούμενο» της καπιταλιστικής ανάκαμψης

Eurokinissi

Ο Π. Μοσκοβισί από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου επιβεβαίωσε ότι η αντιλαϊκή επίθεση είναι «προαπαιτούμενο» της καπιταλιστικής ανάκαμψης
Μόνιμα και «επαναλαμβανόμενης απόδοσης» αντιλαϊκά μέτρα ύψους πάνω από 600 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση από το 2018 και για την επόμενη περίοδο «κλειδώνουν» τις μέρες αυτές, στο πλαίσιο της δεύτερης «αξιολόγησης» του μνημονίου. Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φέρνει στο αντιλαϊκό τραπέζι «νέα» πρόταση σχετικά με τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2019, ομολογώντας ουσιαστικά ότι η όποια μείωση θα αποδοθεί στη συνέχεια για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων ομίλων, μέσω παρεμβάσεων που θα αφορούν τη μείωση της φορολογίας επί των επιχειρηματικών κερδών.

Χαρακτηριστική είναι χτεσινή τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, ο οποίος από το βήμα του συνεδρίου που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Αθήνα, εστίασε στα παρακάτω ζητήματα:

-- Προέταξε τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2019 στο 2,5% του ΑΕΠ (από 3,5% σήμερα), ομολογώντας ανοιχτά ότι τα παζάρια με το κουαρτέτο περιστρέφονται και για την περίοδο μετά την προγραμματισμένη τυπική λήξη του τρέχοντος μνημονίου, το έτος 2018.

Η μείωση του στόχου κατά μία εκατοστιαία μονάδα του ΑΕΠ διαμορφώνεται σε περίπου 1,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ποσό το οποίο σύμφωνα με την πρόταση του υπουργού Οικονομικών, θα δαπανηθεί αποκλειστικά και μόνο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, μέσω της ελάφρυνσης της φορολογίας και των εισφορών των επιχειρήσεων. Μάλιστα, όπως είπε, «μπορεί μετά από συζήτηση με τους θεσμούς να το εξειδικεύσουμε και περισσότερο να είναι σε συγκεκριμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανά κλάδο, π.χ. σε αυτές που έχουν νέες τεχνολογίες».

Να σημειωθεί ότι με βάση τους επίσημους ορισμούς, ως «μικρομεσαίες» ορίζονται οι επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 250 εργαζόμενους.

-- Επιπλέον, τόνισε ότι κάνει τη συγκεκριμένη πρόταση απευθυνόμενος σε κυβερνήσεις που ισχυρίζονται ότι «πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η ανταγωνιστικότητα και όχι το χρέος», ενώ όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «εάν δεν μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο συμβιβασμός μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων θα είναι στην πλάτη μας και θα πει το Γιούρογκρουπ νομοθετείστε τώρα περισσότερα μέτρα. Αυτό δεν είναι ούτε τίμιο, ούτε έχει οικονομική λογική. Εχουμε εφαρμόσει κατά γράμμα το πρόγραμμα»...

-- Αποδίδοντας στην «αξιολόγηση» το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, υποστήριξε πως «ο επόμενος μήνας είναι ο πιο κρίσιμος μετά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2015». Αφήνοντας να πλανάται το ενδεχόμενο «αστοχιών» σε ό,τι αφορά την πορεία του 3ου μνημονίου, τόνισε ότι χωρίς να κλείσει η δεύτερη «αξιολόγηση» δεν θα υπάρξει λύση για το χρέος «και χωρίς λύση για το χρέος δεν θα μπορέσει να ακολουθήσει η ποσοτική χαλάρωση και η χώρα να βγει στις αγορές στα τέλη του 2017 ή το πολύ στις αρχές του 2018».

-- Σχετικά με τα πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα που θα εφαρμόζονται από το 2018, υπογράμμισε πως «η απόσταση καλύφθηκε διαδοχικά και πλέον δεν είναι πάνω από το 0,1% του ΑΕΠ», ομολογώντας, ουσιαστικά, ότι τα μέτρα αυτά θα ξεπεράσουν τα 600 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

-- Σχετικά με τα επόμενα χτυπήματα στα Εργασιακά, ο Ευ. Τσακαλώτος σημείωσε πως «η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται ακριβώς εντός του μνημονίου που υπογράψαμε το 2015» και ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση «θα νομοθετήσει με βάση τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ».

Π. Μοσκοβισί: «Χρειαζόμαστε το ΔΝΤ» με συνολική συμφωνία

«Χρειαζόμαστε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Παράλληλα χρειαζόμαστε μια συνολική συμφωνία συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων, της αξιολόγησης και της διευθέτησης του χρέους έως το τέλος του έτους», τόνισε ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε χτες με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, και με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ο Μοσκοβισί σημείωσε πως οι «θεσμοί εργάζονται όλοι μαζί και από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση και αυτό το συζήτησα με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο».

Στο πλαίσιο της ομιλίας του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι «η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή σε μη βιώσιμες πρακτικές που εφαρμόστηκαν προ κρίσης», «δείχνοντας» την αντιλαϊκή επέλαση ως προϋπόθεση για την ανάκαμψη.

Αναφερόμενος στους άξονες πολιτικής, που στοχεύουν στην επίτευξη ρυθμών ανάκαμψης, τόνισε χαρακτηριστικά πως «οι εργασιακοί νόμοι πρέπει να διευκολύνουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ολοι πρέπει να συνεισφέρουν στο να βρεθεί συμφωνία». Οπως είπε, χρειάζεται μια αναπτυξιακή ατζέντα με προοπτική πέρα από τη ζωή του προγράμματος. Αυτό, με τη σειρά του, «προϋποθέτει σταθερότητα», λέγοντας ότι «δεν ψηφίζω τη μια ή την άλλη κυβέρνηση, έχω δουλέψει με αρκετές (...), αλλά η σταθερότητα είναι άλλο θέμα».

ΣΕΒ: «Τα χρειαζόμαστε όλα»

«Στην κατάσταση που είμαστε σήμερα τα χρειαζόμαστε όλα: και ελάφρυνση του χρέους και το QE (σ.σ. νομισματική χαλάρωση) και τα αυξημένα κρατικά έσοδα και τη μείωση δαπανών του κράτους και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Ενόψει της ομοβροντίας με τα αντιλαϊκά μέτρα, που έρχονται προκειμένου να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα του εγχώριου κεφαλαίου, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, και επιχειρώντας να τσουβαλιάσει τους θύτες και τα θύματα της εφαρμοζόμενης πολιτικής, ισχυρίστηκε ότι «χρειάζεται νέα κοινωνική συμφωνία, που δεν θα αναφέρεται καθόλου στο παρελθόν αλλά στο μέλλον». Σε αυτό το πλαίσιο, ο επικεφαλής του εγχώριου βιομηχανικού συνδέσμου σημείωσε πως «δεν χρειαζόμαστε άλλες αναφορές στον εμφύλιο, στα λάθη και τις παραλείψεις της μιας ή της άλλης πλευράς». Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, «το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η δημιουργία πλούτου και όχι η διανομή του, το ζητούμενο της δίκαιης ανάπτυξης έπεται»...

Αντιλαϊκά μέτρα χωρίς τέλος

«Η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους δεν αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση προκειμένου τα ελληνικά ομόλογα να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», τόνισε από την πλευρά του το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι «οι σημαντικές προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με τη σταθερή εφαρμογή των πολιτικών που έχουν συμφωνηθεί και με ισχυρή πολιτική βούληση απ' όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς».

Δίνοντας έμφαση στο ζήτημα της διαχείρισης και απομείωσης των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων, επισήμανε πως ο υπό διαμόρφωση «εξωδικαστικός συμβιβασμός ρύθμισης οφειλών» θα πρέπει να συνδυάζεται με τη σύντμηση του χρονικού διαστήματος που απαιτείται για την έκδοση δικαστικών αποφάσεων σε περίπτωση πτωχεύσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιλαϊκή κλιμάκωση ανεξάρτητα από δανειακές συμβάσεις(15/8/2018)
«Σαφήνεια για τους επενδυτές» με «ατού» την αντιλαϊκή πολιτική(1/6/2017)
Νέα αντιλαϊκά πακέτα στις Συμπληγάδες του «χρέους» και των «πλεονασμάτων»(21/4/2017)
«Γυροφέρνουν» στο κρατικό χρέος με το «βλέμμα» στην επιτάχυνση της αντιλαϊκής πολιτικής(7/10/2016)
Αντιλαϊκή κλιμάκωση με φόντο τις «αβεβαιότητες» και τους μονοπωλιακούς ανταγωνισμούς(24/7/2016)
Κοινός στόχος η επιτάχυση του αντιλαϊκού έργου(16/7/2016)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org