Τρίτη 29 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέες επαφές Αϊντε και διεργασίες για συνέχιση διαπραγματεύσεων

Η Λευκωσία επισημαίνει την ετοιμότητά της για να ξεκινήσει η συζήτηση και για την Ασφάλεια

Από τη χτεσινή συνάντηση του εκπροσώπου του ΟΗΕ Ε. Μπ. Αϊντε με τον Κύπριο Πρόεδρο

Copyright 2016 The Associated

Από τη χτεσινή συνάντηση του εκπροσώπου του ΟΗΕ Ε. Μπ. Αϊντε με τον Κύπριο Πρόεδρο
ΑΘΗΝΑ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, είχε χτες χωριστές συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο πλευρών στην Κύπρο, στο πλαίσιο των προσπαθειών για ακόμα πιο γοργή προώθηση της νέας διχοτομικής λύσης, αλλά και στο φόντο ισχυρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που αναδεικνύονται όλο και περισσότερο, αλληλεπιδρώντας με τις εξελίξεις συνολικά στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Προσωπικά δεν βλέπω αγεφύρωτα θέματα, αλλά έχει να κάνει πολύ με το πώς τοποθετείς τα πράγματα σε σειρά», είπε ο Αϊντε μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο Πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη, συμπληρώνοντας ωστόσο αργότερα - και αφού είχε μεσολαβήσει και η συνάντηση με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μ. Ακιντζί - πως «εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι καλύτερο υπό τη μορφή μιας διπλωματίας εκ του σύνεγγυς και θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη ιδεών. Αλλά στο τέλος της ημέρας, εξαρτάται από τους ηγέτες να πάρουν την απόφαση να επιστρέψουν στο τραπέζι και να ενορχηστρώσουν τις επόμενες εβδομάδες ώστε να μη χάσουμε το μομέντουμ (σ.σ. την ευκαιρία)». Αρκετά κυπριακά ΜΜΕ μετέδιδαν πως ο Αϊντε είπε και ότι δεν πιστεύει πως θα είναι εύκολο πράγμα η επανέναρξη των συνομιλιών.

Το πόσο πυκνώνουν οι διεργασίες και μεγαλώνει η ετοιμότητα όλων των πλευρών για νέο γύρο παζαρέματος αποτύπωσε και η παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη, που ξεκαθάρισε ότι σχετικά με τη διάσκεψη για την Ασφάλεια «δεν υπάρχει από πλευράς μας, και το ξεκαθαρίζω, καμία είτε δυσκολία είτε απροθυμία για καθορισμό μιας τέτοιας διάσκεψης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ετοιμότητά του», επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει καταρχήν να υπάρξει πρόοδος στο Εδαφικό και υπογραμμίζοντας: «Εμείς και η ελληνική κυβέρνηση είναι που επιδιώκουμε να ξεκινήσει από τώρα ο διάλογος σε ό,τι αφορά στο θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Σας θυμίζω τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία επιδιώκει όπως ξεκινήσει ο διάλογος με την Τουρκία στο θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, έτσι ώστε να δούμε πώς δημιουργούνται προοπτικές θετικής κατάληξης σε μια πολυμερή διάσκεψη. Οφείλουμε να χαιρετίσουμε το γεγονός, σημειώνουμε ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή ανταπόκριση θετική από πλευράς Τουρκίας για να γίνει μια προπαρασκευαστική συνάντηση, σε υψηλό επίπεδο για το θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων το συντομότερο δυνατό, ώστε να έχουμε θετική κατάληξη στο θέμα. Σε αυτό το στάδιο είμαστε: Υπήρξε τελικά ανταπόκριση από πλευράς Τουρκίας και αναμένουμε να καθοριστεί η ημερομηνία (σ.σ. για μια συνάντηση Ελλάδας - Τουρκίας)».

Πολύπλευρες επαφές

Στο μεταξύ, χτες, ο Μ. Ακιντζί επρόκειτο να βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη για επαφές με την τουρκική ηγεσία. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουμλούς, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υποστήριξε πάντως πως «δεν υπάρχει ελπίδα για λύση του Κυπριακού εντός του έτους» και πως η Τουρκία τάσσεται υπέρ της λύσης με προϋπόθεση τη συνέχιση του καθεστώτος εγγυήσεων αλλά και τη διασφάλιση της εκ περιτροπής προεδρίας.

Σήμερα, αναμένονται στην Κύπρο ο ΥΠΕΞ της Μ. Βρετανίας, Μπορίς Τζόνσον, και ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Τζόναθαν Κοέν, δεδομένης και της «ανησυχίας» που σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα υπάρχει στην Ουάσιγκτον για τυχόν καθυστέρηση για «θετικές» εξελίξεις, ενώ πυκνώνουν τα ...σενάρια περί «μέσης λύσης», δηλαδή στην ουσία περαιτέρω υποχωρήσεων από την πλευρά της Κύπρου με την απειλή η Τουρκία να προχωρήσει σε «μονομερείς ενέργειες», δηλαδή προσάρτηση του ψευδοκράτους.

Χτες, βρέθηκε στην Αθήνα ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, που συζήτησε για το Κυπριακό με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, και τον ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά. Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, ο Α. Κυπριανού δήλωσε ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός «θα προβεί σε κινήσεις το επόμενο διάστημα», οι οποίες θα στρέφονται στην κατεύθυνση πραγματοποίησης διεθνούς διάσκεψης.

Στις εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό αναφέρθηκε και ο Ν. Κοτζιάς, που επανέλαβε ότι η ελληνική πλευρά έχει διάθεση για συνάντηση με την Τουρκία προκειμένου να διερευνηθεί «αν υπάρχουν γέφυρες και δυνατότητας για μία συμφωνία», υποστηρίζοντας κατά τ' άλλα πως «η τουρκική πλευρά έδειχνε διατεθειμένη να κουβεντιάσει και επί της ουσίας και να βρει μία συμβιβαστική λύση, μέχρι τη στιγμή που ξέσπασε το πραξικόπημα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ