Πέμπτη 12 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Αλισβερίσι και στη Μόσχα για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας

Με τον Σ. Λαβρόφ συναντήθηκε ο Ν. Κοτζιάς, μια μέρα μετά το ταξίδι στο Βερολίνο και πριν από τις σχεδιαζόμενες επαφές σε Παρίσι και Κίεβο

Από τις δηλώσεις Κοτζιά - Λαβρόφ μετά τη χτεσινή τους συνάντηση

Associated Press

Από τις δηλώσεις Κοτζιά - Λαβρόφ μετά τη χτεσινή τους συνάντηση
Στη Μόσχα βρέθηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, για επαφές με τον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ. Προηγήθηκε, μια μέρα νωρίτερα, το ταξίδι του στο Βερολίνο, ενώ το προσεχές διάστημα σχεδιάζεται να μεταβεί, επίσης, σε Παρίσι και Κίεβο.

Η ατζέντα των συζητήσεων

Οι Λαβρόφ και Κοτζιάς συζήτησαν για:

-- Την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας. Οπως σημείωσε μετά τη συνάντηση ο Σ. Λαβρόφ, «συζητήσαμε για τη διμερή συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη το ενδιαφέρον που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση προς τα σχέδια κατασκευής ενός αγωγού φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Τουρκία και τα ελληνικά σύνορα (σ.σ. αναφέρεται στον σχεδιαζόμενο ρωσοτουρκικό αγωγό "Turkish Stream"). Πιστεύουμε ότι το σχέδιο αυτό έχει πολύ καλές προοπτικές».

-- Την «ανάπτυξη» της στρατιωτικής - τεχνικής συνεργασίας των δύο χωρών, καθώς η Ελλάδα έχει αγοράσει σημαντικά οπλικά συστήματα από τη Ρωσία και θέλει να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη συντήρηση και λειτουργία τους. Η ρωσική πλευρά δείχνει να αναζητά στρατιωτική συνεργασία και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Οπως είπε ο Λαβρόφ, «ενδιαφερόμαστε για μία τέτοια αλληλεπίδραση, η οποία μας βοηθά να συνεργαστούμε σε μία σειρά από πολύ σημαντικά ζητήματα, που απαιτούν τη συμμετοχή Ενόπλων Δυνάμεων, όπως η πειρατεία, οι καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης και πολλά άλλα».

-- Συζήτηση έγινε και για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, με τους Ρώσους να εμφανίζονται πρόθυμοι να «εξετάσουν» ένα αίτημα παροχής οικονομικής βοήθειας. «Εμείς», δήλωσε ο Λαβρόφ, «αντιμετωπίζουμε επίσης μια δύσκολη κατάσταση λόγω της μονομερούς και παράνομης πολιτικής των δυτικών εταίρων μας. Αλλά εάν μια αίτηση από την ελληνική κυβέρνηση έλθει, εμείς θα εξετάσουμε σίγουρα ένα τέτοιο θέμα».

Αποτελεί ερώτημα, βέβαια, αν όντως η ελληνική κυβέρνηση υπολογίζει σε μια τέτοια βοήθεια ως «εναλλακτική», ως «Plan B», στα παζάρια με τους πιστωτές ΕΕ και ΔΝΤ για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, όπως την παρουσίασε σε συνέντευξή του τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εταίρος, πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, πριν σπεύσει να αρνηθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Σακελλαρίδης.

Παράλληλα, ερώτημα αποτελεί και από την πλευρά της Ρωσίας, κατά πόσο, δηλαδή, η Μόσχα κάνει απλά μια εξαγγελία ή θα μπορούσε και να προχωρήσει σε παροχή ρευστού σε μια χώρα της Ευρωζώνης, δεδομένων μάλιστα και των πληγμάτων που έχει δεχθεί η ρωσική καπιταλιστική οικονομία όχι μόνο από τις κυρώσεις που της επέβαλε ο ευρωατλαντικός άξονας με αφορμή το Ουκρανικό, αλλά και από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου.

Κατά τα λοιπά, οι δύο υπουργοί συζήτησαν για το Ουκρανικό, με τον Ν. Κοτζιά να υποστηρίζει λύση με «διπλωματικά μέσα», όταν ο ίδιος υπερψήφισε πριν από μερικές μέρες, μαζί με τους ΥΠΕΞ των άλλων κρατών - μελών της ΕΕ, την εξάμηνη παράταση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, ενώ εξετάζεται και επέκτασή τους. Κοτζιάς και Λαβρόφ εστίασαν επίσης στην αντιμετώπιση της «τρομοκρατικής απειλής», που προέρχεται κατά κύριο λόγο από το «Ισλαμικό Κράτος», τους λεγόμενους τζιχαντιστές.

Τέλος, οι δύο ΥΠΕΞ εξέτασαν τις δυνατότητες επανέναρξης των διακοινοτικών συνομιλιών στο Κυπριακό, στη βάση του σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου, των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Κοινής Δήλωσης των ηγετών των δύο κοινοτήτων της Κύπρου στις 11 Φλεβάρη 2014, η οποία ανοίγει δρόμο για μια διχοτομική λύση τύπου «σχεδίου Ανάν».

«Συχνά στις ελληνορωσικές σχέσεις δίνονται πολλές υποσχέσεις...»

Η υλοποίηση όλων αυτών των σχεδίων και των εξαγγελιών, βέβαια, σε πρώτη ανάγνωση τουλάχιστον, προσκρούει στις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η ελληνική αστική τάξη έναντι ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Εξ ου και ο Ν. Κοτζιάς δεν μπόρεσε παρά να παραδεχτεί ότι: «Οσον αφορά την οικονομική συνεργασία, προετοιμάστηκε μία συζήτηση σήμερα με πάρα πολλές σοβαρές προτάσεις, με εξέταση πάρα πολλών πρακτικών, όπως μία σειρά από πρωτόκολλα και σχέδια δράσης, αλλά επειδή στις ελληνορωσικές σχέσεις συχνά, ιδιαίτερα από την πλευρά της Αθήνας, δίνονται πολλές υποσχέσεις ή έχουμε πολλά οράματα για συνεργασία, θα προτιμούσα, αντί να σας κάνω έναν κατάλογο αυτής της συνεργασίας, αύριο (σ.σ.: σήμερα) κιόλας που πηγαίνω στις Βρυξέλλες, σε συνεννόηση με τον υπουργό Οικονομικών που θα είναι στη Σύνοδο Κορυφής και με τον πρωθυπουργό, να βάλουμε εμπρός την εφαρμογή αυτών των σκέψεων και των συνεννοήσεων».

Προηγήθηκαν διαβεβαιώσεις στην ΕΕ

Σημειωτέον, λίγες ώρες πριν βρεθεί στη Μόσχα, ο Ν. Κοτζιάς έσπευδε να δώσει διαβεβαιώσεις στη γερμανική αστική τάξη ότι δεν απομακρύνεται από την ευρωενωσιακή γραμμή απέναντι στη Ρωσία, όπως αυτή συμφωνήθηκε μέσα και από τις εντός ΕΕ - και εντός κάθε κράτους-μέλους χωριστά - κόντρες για το πώς ακριβώς πρέπει να προχωρήσουν οι σχέσεις με το Κρεμλίνο.

Χαρακτηριστικά, σε συνέντευξή του στην «Deutsche Welle», εξηγώντας τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ, όπου αποφασίστηκε παράταση των μέτρων κατά της Ρωσίας, αναφέρει: «Η Ελλάδα δεν είναι ένα περίεργο ζώο που είπε κάποια περίεργα πράγματα για την Ρωσία (...) Μάλιστα θα έλεγα ότι οι τρεις προτάσεις που έκανα έγιναν στο τέλος της διαπραγμάτευσης αποδεκτές (...) Δεν καταλαβαίνω γιατί μας χρεώνουν εμάς διαφοροποίηση, όταν η συμφωνία (σ.σ.: για παράταση των κυρώσεων) υπήρξε στη βάση των προτάσεών μας».

Κάνοντας μάλιστα λόγο για τις «ιδιαίτερες» διαμεσολαβητικές δυνατότητες, ο Ν. Κοτζιάς πρόσθεσε: «Η Ελλάδα δεν πάει στην Ρωσία για να βγει από την ευρωπαϊκή οικογένεια αλλά πάει ως μια χώρα που έχει ιδιαίτερες δυνατότητες να παίξει το ρόλο γέφυρας. Μάλιστα, εγώ προσωπικά έχω κάνει στην ουκρανική κυβέρνηση προτάσεις πως θα μπορούσαμε να διαμεσολαβήσουμε και να βοηθήσουμε στις συζητήσεις και συνεννοήσεις ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ