Τετάρτη 31 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ο αντιστράτηγος Στιούαρτ βλέπει «ανεξάρτητο Κουρδικό κράτος»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τις επικείμενες ευρύτερες γεωπολιτικές, ακόμη και συνοριακές ανακατατάξεις στον ευρύτερο χάρτη της Μέσης Ανατολής, με φόντο τον έντονο ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό που φαίνεται και στους πολέμους σε Συρία και Ιράκ, επανέφερε στο προσκήνιο ο Αμερικανός αντιστράτηγος Βίνσεντ Στιούαρτ. Καταθέτοντας προ ημερών στην Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας με την ιδιότητα του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του αμερικανικού στρατού (DIA), ο αντιστράτηγος Στιούαρτ εκτίμησε ότι είναι πλέον θέμα χρόνου η δημιουργία ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους στο βόρειο Ιράκ, με ό,τι βεβαίως αυτό συνεπάγεται για το ευρύτερο κουρδικό ζήτημα και τις «ανακατατάξεις» σε σύνορα γειτονικών χωρών όπως η Τουρκία, η Συρία, το Ιράν κ.ά.

Η τοποθέτηση του Αμερικανού αντιστράτηγου, αν μη τι άλλο, συνδυάζεται με τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης Τραμπ να εξοπλίσει με βαρύ εξοπλισμό τους Κούρδους μαχητές των δυνάμεων YPG της Συρίας με πρόσχημα τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» και να τους αναθέσει την «πρωτοκαθεδρία» στις επιχειρήσεις για την πλήρη ανακατάληψη της βόρειας συριακής πόλης Ράκα, που θεωρείται «πρωτεύουσα» του «χαλιφάτου» των τζιχαντιστών, παρά τις εντονότατες αντιρρήσεις του Τούρκου ηγέτη Ρ. Τ. Ερντογάν και τις πιέσεις του για το ρόλο του τουρκικού στρατού στη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Σε κάθε περίπτωση, ο επικεφαλής της DIA ξεκαθάρισε, μιλώντας στη γερουσία, ότι «δεν είναι ζήτημα εάν αλλά πότε» θα πιέσει για την ανεξαρτησία του το ιρακινό Κουρδιστάν από την κεντρική ιρακινή κυβέρνηση. Ο ίδιος θύμισε πως τον περασμένο Απρίλη τα μεγαλύτερα αστικά κόμματα του αυτόνομου Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ γνωστοποίησαν το σχέδιό τους να πραγματοποιήσουν δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, τον ερχόμενο Οκτώβρη. Τόνισε ότι η ικανότητα των Κούρδων του βόρειου Ιράκ να επιτύχουν «συναινετικό» διαζύγιο από τη σιιτική κεντρική ιρακινή κυβέρνηση, «θα είναι απαραίτητη για την αποτροπή ανάφλεξης της ένοπλης σύγκρουσης στην περιοχή».

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», ο αντιστράτηγος Στιούαρτ τόνισε ότι μόλις ηττηθεί το «Ισλαμικό Κράτος» από τη Μοσούλη, «η μεγαλύτερη πρόκληση για την ιρακινή κυβέρνηση θα είναι η συμφιλίωση των διαφορών μεταξύ των Σιιτών που κυριαρχούν στην κυβέρνηση, των Σουνιτών που επικρατούν στα δυτικά και των Κούρδων στο βορρά». Και επισήμανε: Η επίλυση των ζητημάτων που αφορούν τα πετρέλαια και τα πετρελαϊκά έσοδα στο Κιρκούκ καθώς και η επίλυση του διοικητικού καθεστώτος της πόλης «θα είναι σημαντικές πολιτικές προκλήσεις για την ιρακινή κυβέρνηση». Προειδοποίησε ακόμη για τις «τρομερές συνέπειες» που θα μπορούσε να προκαλέσει τυχόν ανικανότητα ή απροθυμία της Βαγδάτης να φτάσει σε κάποιου είδους συνεννόηση με τους Κούρδους ή τους Σουνίτες, τονίζοντας: «Τυχόν αποτυχία αντιμετώπισης αυτών των προκλήσεων με επίτευξη πολιτικής λύσης θα οδηγήσει τελικά σε σύγκρουση όλων των πλευρών και σε πιθανό εμφύλιο πόλεμο στο Ιράκ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ