Τετάρτη 31 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Κόντρες Μέι - Κόρμπιν με φόντο Brexit και τρομοκρατία

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ανεβαίνουν οι τόνοι της προεκλογικής εκστρατείας στη Βρετανία λίγες μέρες πριν στηθούν οι κάλπες για την ανάδειξη των μελών της Βουλής, στις 8 Ιούνη. Η πρωθυπουργός και αρχηγός των Συντηρητικών, Τερέζα Μέι, σε παράλληλη τηλεοπτική της εμφάνιση με τον ηγέτη των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, στο δίκτυο «Sky/Channel 4 TV» (και οι δύο δέχονταν ερωτήσεις του κοινού χωρίς να συναντηθούν) κατηγόρησε τον αντίπαλό της πως εάν νικήσει στις εκλογές «θα κατέβει γυμνός στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης» με τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης όταν θα ξεκινήσουν τα παζάρια για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Τον κατηγόρησε επίσης ότι είναι ανέτοιμος να χρησιμοποιήσει «πυρηνική αποτρεπτική δύναμη αν χρειαστεί», να αναλάβει «αντιτρομοκρατική» δράση και να ενισχύσει τις εξουσίες της αστυνομίας. Επιπλέον, η Μέι ισχυρίστηκε ότι θέλει να διατηρήσει μια «βαθιά και ιδιαίτερη» σύμπραξη με την ΕΕ, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς σε πρόσφατη δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, ότι η ΕΕ δεν μπορεί πλέον να βασίζεται πλήρως σε συμμάχους της όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία. «Βροχή» σκληρότερων ερωτήσεων δέχθηκε η πρωθυπουργός όχι από τον δημοσιογράφο - παρουσιαστή της εκπομπής, Πάξτον, αλλά από το κοινό που την «βομβάρδισε» επικρίνοντας τα σχέδια για περικοπές κονδυλίων για την αστυνομία και την Εκπαίδευση, την ανεπαρκή χρηματοδότηση του εθνικού συστήματος Υγείας και το νέο τσεκούρι στις υπηρεσίες κοινωνικής Πρόνοιας και στις συντάξεις.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, από την πλευρά του, απέφυγε να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις σε σχέση με το Brexit και τη μετανάστευση και υπερασπίστηκε το προεκλογικό οικονομικό πρόγραμμα του κόμματός του λέγοντας πως θα συμβάλει στην «πιο δίκαιη κατανομή φόρων και βαρών», προωθώντας το σοσιαλδημοκρατικό του διαχειριστικό μείγμα. Ερωτηθείς για τις σχέσεις και θέσεις του στο παρελθόν αναφορικά με οργανώσεις, όπως ο ιρλανδικός ΙΡΑ και η παλαιστινιακή ισλαμική οργάνωση «Χαμάς», ο Κόρμπιν είπε πως ήταν «ανέκαθεν υπέρ του διαλόγου».

Ερευνες

Με φόντο την προεκλογική εκστρατεία, η βρετανική αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες σε σχέση με την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ, με την Αμερικανίδα ποπ τραγουδίστρια Αριάνα Γκράντε να ανακοινώνει ότι θα δώσει την Κυριακή, 4 Ιούνη, «φιλανθρωπική» συναυλία στο Μάντσεστερ, στη μνήμη των θυμάτων της πολύνεκρης επίθεσης, έχοντας στο πλευρό της και άλλους ποπ καλλιτέχνες, όπως η Κέιτι Πέρι και η Μάιλι Σάιρους. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τη συναυλία θα δοθούν σε έκτακτο ταμείο που συγκροτήθηκε για να παρασχεθεί βοήθεια στους συγγενείς των θυμάτων της επίθεσης, η οποία έγινε στις 22 Μάη στο τέλος της συναυλίας της Αριάνα Γκράντε στο «Μάντσεστερ Αρένα», με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 22 άνθρωποι και να τραυματιστούν συνολικά 116.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προεκλογική εκστρατεία με «αντιτρομοκρατικό» φόντο(2019-12-03 00:00:00.0)
Παζάρια έως την έκτακτη Σύνοδο της ΕΕ(2019-04-06 00:00:00.0)
Παράταση στη διαπραγμάτευση του Brexit(2019-02-08 00:00:00.0)
Νίκη Μέι με φόντο σκληρά παζάρια με την ΕΕ(2017-06-11 00:00:00.0)
Το «σκληρό» παζάρι ξεκινά σιγά σιγά(2017-04-21 00:00:00.0)
Στην Τερέζα Μέι η «σκυτάλη» της εξουσίας...(2016-07-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ