Τετάρτη 31 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
«Προσεκτικές» δηλώσεις Τσαβούσογλου για το Ιντσιρλίκ

Διεργασίες συνολικά για τις σχέσεις με την ΕΕ

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Γερό» αλισβερίσι μαίνεται μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ γενικά, αλλά και ειδικότερα δυνάμεων όπως η Γερμανία, καθώς είναι ενδεικτική η εναλλαγή στις εκατέρωθεν δηλώσεις για τις διμερείς σχέσεις και μια προσπάθεια να διατηρηθεί «ισορροπία» ώστε παρά τις βαθιές αντιθέσεις να μη διαρραγούν (ακόμα;) οι δίαυλοι συνεργασίας.

Χτες, ο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε ότι «παρατηρούμε ότι η Γερμανία στηρίζει οτιδήποτε είναι ενάντια στην Τουρκία... Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν είναι δυνατόν για εμάς να επιτρέψουμε τώρα σε Γερμανούς κοινοβουλευτικούς να επισκεφτούν τη βάση Ιντσιρλίκ». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «αν προχωρήσουν σε θετικά βήματα στο μέλλον, μπορεί να επανεξετάσουμε το θέμα», ενώ δήλωσε και ότι το θέμα θα συζητηθεί στην επίσκεψη που θα κάνει στην Αγκυρα στις 5 Ιούνη ο Γερμανός ομόλογός του, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Ενδεικτικές για το κλίμα στις σχέσεις Αγκυρας - Βρυξελλών ήταν και οι προχτεσινές δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς, πως «η Τουρκία επιθυμεί να αφήσει πίσω της τις εντάσεις με την ΕΕ» και πως «δεν έχουμε εγκαταλείψει την ευρωπαϊκή προοπτική επειδή είχαμε άλλα θέματα στην ατζέντα μας». Στο μεταξύ, τουρκικά δημοσιεύματα υπενθύμιζαν προχτές ότι μετά τις πρόσφατες επαφές του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν και των Ευρωπαίων αξιωματούχων στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς έκανε λόγο για «μια νέα περίοδο» που «έχει αρχίσει», κάνοντας αναφορά και στα «κοινά συμφέροντα» των δύο πλευρών.

Στο μεταξύ, η συζήτηση για τις προτεραιότητες της Τουρκίας στις διεθνείς της συμμαχίες μαίνεται στο εσωτερικό του τουρκικού κεφαλαίου. Ετσι, ο ηγέτης του εθνικιστικού MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, περιέγραψε ως «απαράδεκτη υποκρισία» την άρνηση των συμμάχων - μελών του ΝΑΤΟ η επιχείρηση για την ανακατάληψη της Ράκα (Συρία) να μην περιλαμβάνει και δυνάμεις των κουρδικών οργανώσεων PKK/PYD/YPG, εκτιμώντας ότι η συμμετοχή του ΝΑΤΟ θα οδηγήσει σε (πλήρη) στήριξη των οργανώσεων αυτών, αλλιώς σε «παράβλεψη» των ενεργειών και στόχων τους. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι η Τουρκία πρέπει να διατηρήσει την «προσεκτική αισιοδοξία» της απέναντι στην ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ