Τετάρτη 3 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Στη Βόρεια Ελλάδα

Στις Σέρρες
Στις Σέρρες
Με επιτυχία και με μαζική συμμετοχή των μαθητών πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ σε Θέρμη και Ανω Τούμπα Θεσσαλονίκης, Σέρρες και Ξάνθη. Το περιεχόμενο των εκδηλώσεων συνοψίζεται στο φετινό σύνθημα των Φεστιβάλ, που αναδείχθηκε και μέσα από τα ειδικά αφιερώματα που παρουσιάστηκαν παντού, με απαγγελίες ποιημάτων, παρουσίαση τραγουδιών από τους ίδιους τους μαθητές Γυμνασίων των περιοχών και ανάγνωση αποσπασμάτων από την απολογία του Ν. Μπελογιάννη.

Στην Τούμπα, το πρόγραμμα ξεκίνησε με επίδειξη Judo από το τμήμα Judo του Γυμναστικού Συλλόγου «Ηρακλής». Στο επίκεντρο βρέθηκε και η συζήτηση με θέμα «Τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα», όπου αναδείχθηκε η πρόταση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για το Ενιαίο 12χρονο Σχολείο Σύγχρονης Γενικής Παιδείας.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ αποδόθηκαν βραβεία στην ομάδα Botsari City που ήρθε πρώτη στο τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5 και στην ομάδα από το 2ο Γυμνάσιο Ανω Τούμπας για το τουρνουά βόλεϊ.

Το Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με συναυλία από μαθητικά και φοιτητικά συγκροτήματα και χορευτική επίδειξη swing.

Στο χώρο υπήρχε ειδική διαμορφωμένη γωνιά για τις μικρότερες ηλικίες, όπου τα παιδιά ζωγράφιζαν με θέμα τον πόλεμο και την ειρήνη.

Στην Τούμπα
Στην Τούμπα
Στη Θέρμη, οι μαθητές και οι μαθήτριες είδαν τα ταμπλό που είχαν ετοιμάσει τα μέλη της ΚΝΕ, συμπλήρωσαν τα ερωτηματολόγια «Πες μας τη γνώμη σου!», συμμετείχαν στο γκράφιτι με θέμα «Οχι στον πόλεμο! Αλληλεγγύη στα προσφυγόπουλα!», στο επιτραπέζιο παιχνίδι ενάντια στον πόλεμο, αλλά και στην πλούσια συζήτηση σε σχέση με το Προσφυγικό.

Στις Σέρρες, οι μαθητές στάθηκαν στα ταμπλό των εκθέσεων που είχαν ετοιμάσει τα μέλη της ΚΝΕ για το σχολείο των σύγχρονων αναγκών, για τον πόλεμο και το Προσφυγικό. Συμμετείχαν σε γκράφιτι ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό, αλλά και στο επιτραπέζιο παιχνίδι για τον πόλεμο. Μικροί μαθητές ζωγράφισαν για την ειρήνη και έφτιαξαν περιστέρια της ειρήνης, γράφοντας ευχές για τα μικρά προσφυγόπουλα που φοιτούν στα σχολεία των Σερρών. Το πρόγραμμα έκλεισε με συναυλία από μαθητές του Μουσικού Σχολείου.

Στην Ξάνθη, οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με επίδειξη πολεμικών τεχνών από σύλλογο της πόλης. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε το κεντρικό σύνθημα του Φεστιβάλ, με τους μαθητές να βάζουν ερωτήματα «γιατί υπάρχει σήμερα αδικία στον κόσμο», «γιατί γίνονται πόλεμοι», «τι πρέπει να κάνουμε για να αλλάξουμε τον κόσμο» κ.ά. Συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο της ΚΝΕ που περιλάμβανε και άλλες ερωτήσεις, για το αν έχει υπάρξει κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, αν γνωρίζουν για την Οχτωβριανή Επανάσταση κ.λπ. Επαιξαν ένα παιχνίδι ερωτήσεων με θέμα «Καπιταλισμός VS Σοσιαλισμός». Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε βίντεο με θέμα το Προσφυγικό και τον πόλεμο. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ έκλεισε σε hip hop ρυθμούς με τον Vento.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org