Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Μάη 2017 - αριθ. φύλλου: 12716

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Κατάργηση των αντιλαϊκών - αντεργατικών νόμων σημαίνει σύγκρουση με αυτούς που έχουν την πραγματική εξουσία

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε ραδιοφωνικό σταθμό


ΣΕΛ.  4  -  5
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Επικίνδυνα σχέδια στην Ανατ. Μεσόγειο για την «ασφάλεια» επιχειρηματικών σχεδίων

Αναβάθμιση του ρόλου της στον «ευρωατλαντικό χώρο» επιδιώκει η κυβέρνηση


ΣΕΛ.  8   -   9

Μέτρα και «αντίμετρα» στην υπηρεσία του κεφαλαίου

Πανηγυρίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι για τις προϋποθέσεις ανάκαμψης της κερδοφορίας τους που δημιουργεί η αντιλαϊκή συμφωνία

  • Η ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας και η «αλλαγή σελίδας» της ελληνικής οικονομίας, για την οποία μιλάει η κυβέρνηση, περνάνε μέσα από το τσάκισμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων και το άνοιγμα νέων κερδοφόρων πεδίων δράσης για τα μονοπώλια, όπως απέδειξε η αντιλαϊκή συμφωνία.
  • Αυτόν το στόχο υπηρετούν οι ιδιωτικοποιήσεις και η παραπέρα απελευθέρωση κλάδων και τομέων της οικονομίας, το ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας, οι ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια, η διατήρηση και επέκταση του αντεργατικού πλαισίου, αλλά και η μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις, η επιδότηση της εργοδοσίας από το κράτος για την εκμετάλλευση τζάμπα εργασίας και άλλα, που περιλαμβάνονται στα λεγόμενα «αντίμετρα».
  • Παράλληλα με αυτά, η «δημοσιονομική προσαρμογή», με νέα μείωση των συντάξεων και αύξηση της φοροληστείας του λαού, είναι το «διαβατήριο» για τη ρύθμιση του κρατικού χρέους και την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, για την άντληση φτηνότερου χρήματος από τους επιχειρηματικούς ομίλους.

ΣΕΛ.  7

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στα Βαλκάνια μυρίζει και πάλι μπαρούτι...

Μπαρουταποθήκη πριν από την έκρηξη θυμίζουν τα Βαλκάνια, που ήταν ανέκαθεν πεδίο σφοδρών ανταγωνισμών ανάμεσα σε ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, αρκεί να θυμηθούμε παλιότερα γεγονότα στην Ιστορία αλλά και πιο πρόσφατα, με τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και την ιμπεριαλιστική επέμβαση του ΝΑΤΟ το 1999. Στο επίκεντρο των εξελίξεων βρίσκεται η ΠΓΔΜ, όπου εξελίσσεται έντονη ενδοαστική αντιπαράθεση ανάμεσα στους σοσιαλδημοκράτες και τα 3 μεγαλύτερα αλβανικά κόμματα, που έχουν την ανοιχτή στήριξη των ΗΠΑ, της ΕΕ, και στο εθνικιστικό VMRO, που φαίνεται να στηρίζεται από τη Ρωσία, τη Σερβία και τη Βουλγαρία.

Οι εξελίξεις στην ΠΓΔΜ είναι μέρος του συνολικού «βαλκανικού παζλ», όπου «συναντιούνται» σημαντικά ανταγωνιστικά σχέδια σε μια σειρά τομείς, όπως η Ενέργεια και οι αγωγοί μεταφοράς της (π.χ. ανταγωνιστικά σχέδια Ρωσίας και ΗΠΑ), οι δρόμοι μεταφοράς εμπορευμάτων (π.χ. νέος κινεζικός «δρόμος του μεταξιού») κ.ά. Επίσης, διασταυρώνονται αντιτιθέμενες επιδιώξεις αστικών τάξεων, όπως της τουρκικής και της ελληνικής, επιδιώκοντας αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή.

Η ελληνική αστική τάξη έπαιζε και παίζει ιδιαίτερο ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της περιοχής. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν πρωτοστάτησε στην ανατροπή της σοσιαλιστικής εξουσίας στις βαλκανικές χώρες και στήριξε τα σχέδια διάλυσης της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, το 1999 όταν διευκόλυνε τη ΝΑΤΟική στρατιωτική επέμβαση, μέχρι σήμερα. Αλλωστε, στην περιοχή υπάρχουν ζωτικά συμφέροντα για τα ελληνικά μονοπώλια, επενδύσεις κ.λπ. Η ελληνική αστική τάξη και οι κυβερνήσεις της στηρίζουν τα σχέδια των ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Θυμίζουμε ότι μία από τις πρώτες κινήσεις της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ήταν στην κατεύθυνση αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου ως κράτους, καθώς επίσης και οι διάφορες πρωτοβουλίες για τα Δυτικά Βαλκάνια. Τις επικίνδυνες εξελίξεις στα Βαλκάνια για άλλη μια φορά, όπως και στο παρελθόν, η ελληνική αστική τάξη τις βλέπει ως ευκαιρία. Οχι τυχαία, το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι αναφορές και οι παροτρύνσεις σε αστικά ΜΜΕ η Ελλάδα (δηλαδή η αστική τάξη) να μπει δυναμικά στη διεκδίκηση ρόλου στο ξαναμοίραμα της «πίτας» στην περιοχή. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ορισμένες κινήσεις γεννούν αντικειμενικά ερωτήματα και ανησυχία. Για παράδειγμα, οι σχεδιαζόμενες επαφές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τον αναπληρωτή βοηθό ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μπράιαν Γι, που έσπευσε αμέσως στα Σκόπια για να στηρίξει τη «δημοκρατική διαδικασία», με την εκλογή του προέδρου της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, και να απαιτήσει σχηματισμό κυβέρνησης από τους Σοσιαλδημοκράτες, που είναι πιο κοντά στις ΗΠΑ. Επίσης, το αντικείμενο των συζητήσεων στην πρωτοβουλία της για τη «Σύνοδο για την Ασφάλεια» στη Μεσόγειο, στις 21 - 22 Μάη στη Ρόδο. Ούτε να περάσει απαρατήρητη η κινητικότητα υπηρεσιών και υπουργείων σε συνεργασία με μηχανισμούς της ΕΕ και άλλων κρατών της περιοχής, με πρόσχημα την ασφάλεια και τη θωράκιση των συνόρων.

Αυτό που πρέπει να είναι καθαρό είναι ότι κάθε διαδικασία αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια θα σημάνει ντόμινο εξελίξεων στην περιοχή, θα προκαλέσει μια δίνη ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, που θα πληρώσουν πολύ ακριβά οι λαοί. Οι στόχοι της ελληνικής αστικής τάξης για γεωστρατηγική αναβάθμισή της στην περιοχή, η ανάδειξη της χώρας σε βασικό πυλώνα του ΝΑΤΟ και των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, είναι επικίνδυνα για το λαό και τους λαούς της περιοχής. Δεν προλαβαίνει η κυβέρνηση να δέχεται τα συχαρίκια από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ για το ρόλο της στη στήριξη των πολεμικών τους σχεδίων. Στις σημερινές συνθήκες, λοιπόν, είναι απαραίτητο να δυναμώσει η εργατική - λαϊκή πάλη ενάντια στα ιμπεριαλιστικά πολεμικά σχέδια, στα σενάρια αλλαγής συνόρων, σε κάθε εμπλοκή της χώρας σε αυτά τα σχέδια. Τα βήματα που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, η δραστηριότητα που αναπτύχθηκε, προετοιμάζοντας τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, πρέπει να συνεχιστούν και να δυναμώσουν, βάζοντας στο στόχαστρο συνολικά το σύστημα που γεννά τους πολέμους, την εκμετάλλευση και την προσφυγιά.


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Δεν θα χαρίσουμε στα μονοπώλια καμία Κυριακή!
  • Με ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις του κλάδου να πάρουν στα χέρια τους την οργάνωση της απεργίας στο Εμπόριο την Κυριακή 7 Μάη και να δώσουν μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους τη μάχη ενάντια στο ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας, που προβλέπει η συμφωνία κυβέρνησης - κουαρτέτου.
  • Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση στην οποία καλεί ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, θα γίνει στις 10 π.μ., στην πλατεία στο Μοναστηράκι.

ΣΕΛ.  10


ΠΑΤΡΑ
Σήμερα η εκδήλωση για τα 50 χρόνια από τη δικτατορία

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας


ΣΕΛ.  3
ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πλήθος εκδηλώσεων τις επόμενες μέρες

ΣΕΛ.  21
ΠΑΜΕ
Η δράση για την Πρωτομαγιά εφόδιο στη μάχη της νέας γενικής απεργίας

ΣΕΛ.  12  -  13
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥΤΙΝ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Συριακό και οικονομία στην ατζέντα

ΣΕΛ.  15
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Με επιτυχία έγινε η Σύνοδος του Τμήματος Ευρώπης

ΣΕΛ.  16


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org