Τρίτη 25 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Συνεχίζεται η απεργία πείνας των Παλαιστινίων κρατουμένων

Προετοιμάζεται γενική απεργία αλληλεγγύης

Από χτεσινή διαδήλωση στη Ραμάλα για τους Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους

Copyright 2017 The Associated

Από χτεσινή διαδήλωση στη Ραμάλα για τους Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους
ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Για όγδοη μέρα συνέχισαν χτες πάνω από 1.580 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι την απεργία πείνας που πραγματοποιούν από τις 17 Απρίλη στις ισραηλινές φυλακές, διεκδικώντας πιο ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης, όπως πρόσβαση σε γιατρούς και φάρμακα, συχνότερες επαφές με τους δικηγόρους και τις οικογένειές τους κ.ά.

Μεταξύ των πολλών εκατοντάδων Παλαιστινίων αγωνιστών είναι και το ανώτερο στέλεχος της «Φατάχ», ο 57χρονος Μαρουάν Μπαργούτι, που έχει φυλακιστεί πέντε φορές σε ισόβια κάθειρξη και πραγματοποιεί απεργία πείνας σε συνθήκες απομόνωσης. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Υποθέσεων (Παλαιστίνιων) Κρατουμένων Ισα Κάρακ αναφέρθηκε στην εύθραυστη κατάσταση υγείας του Μ. Μπαργούτι, τονίζοντας ότι μεταξύ άλλων υποφέρει από υπόταση και χαμηλά επίπεδα ζαχάρου και ότι αρνείται επίμονα να πάρει οποιοδήποτε φάρμακο ή να διακόψει την απεργία πείνας. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει τις ισραηλινές κατοχικές αρχές πως υπάρχει κίνδυνος γενικευμένης «έκρηξης» σε περίπτωση που επιδεινωθεί δραματικά η υγεία του Μ. Μπαργούτι.

Σε απεργία και κινητοποιήσεις καλεί η «Φατάχ»

Η «Φατάχ», σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο, απηύθυνε κάλεσμα για γενική απεργία την Πέμπτη 27 Απρίλη, ζητώντας «να νεκρώσει κάθε επιχείρηση και κάθε δημόσια υπηρεσία στη Δυτική Οχθη» καταγγέλλοντας τις οικτρές συνθήκες κράτησης χιλιάδων Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές. Κάλεσε επίσης τον Παλαιστινιακό λαό «να συγκρουστεί με την δύναμη κατοχής σε όλες τις ζώνες», αναγορεύοντας το Ισραήλ «υπεύθυνο για τις ζωές όλων των Παλαιστινίων κρατουμένων αλλά και για οποιαδήποτε αναταραχή στην περιοχή, που θα εκδηλωθεί ως αποτέλεσμα της στενοκεφαλιάς και αδιαφορίας των κατοχικών αρχών στα αιτήματα των κρατουμένων».

Η ίδια οργάνωση απηύθυνε λαϊκό κάλεσμα για συμμετοχή κινητοποιήσεις την ερχόμενη Παρασκευή, χαρακτηρίζοντάς την «μέρα οργής».

Στο μεταξύ, τριμελής αντιπροσωπεία ανώτερων Παλαιστινίων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής και στέλεχος του Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Σαέμπ Ερεκάτ, ο επικεφαλής των παλαιστινιακών μυστικών υπηρεσιών Ματζίντ Φαράτζ μετέβησαν χτες στην Ουάσιγκτον, για να προετοιμάσουν την προγραμματισμένη για τις 3 Μάη συνάντηση του Παλαιστίνιου Προέδρου, Μ. Αμπάς, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, στο Λευκό Οίκο. Η αντιπροσωπεία αναμένεται να επιστρέψει στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης την Πέμπτη, ώστε να ενημερώσει τον Πρόεδρο Αμπάς για τα αποτελέσματα των επαφών τους στην Ουάσιγκτον.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org