Τρίτη 25 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Ανεβαίνουν οι επιθετικοί τόνοι από τις ΗΠΑ

Το αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Βίνσον», που αποτελεί εφαλτήριο ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων

The U.S. Navy

Το αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Βίνσον», που αποτελεί εφαλτήριο ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων
Η εντολή της κυβέρνησης Τραμπ προς το αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «USS Carl Vinson» και τη συνοδεία του να λάβουν έως το τέλος του μήνα θέση στα ανοιχτά της Κορεατικής Χερσονήσου, αλλά και οι κοινές ασκήσεις που προγραμματίζονται με τη Ν. Κορέα, ανεβάζουν και πάλι στο κόκκινο το θερμόμετρο στην περιοχή, που αποτελεί ένα ακόμα πεδίο όπου εκδηλώνεται ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός, ενώ το κύριο πρόσχημα είναι το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας. Και τις προηγούμενες μέρες συνεχίστηκαν οι εμπρηστικές δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων, που εμφανίζουν τη ΛΔ Κορέας ως «απειλή για τη σταθερότητα και την ειρήνη», ενώ οι πυραυλικές ασκήσεις της Ν. Κορέας και η συγκέντρωση μεγάλης δύναμης πυρός, ή οι αμερικανικές πυρηνικές δοκιμές, δήθεν τις ...εξασφαλίζουν.

Αμεση ήταν η απάντηση της ΛΔ Κορέας για την παρουσία της αμερικανικής αρμάδας, που προειδοποίησε τις ΗΠΑ για την ικανότητά της να βυθίσει το αεροπλανοφόρο τους.

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει γνωστοποιήσει την ακριβή θέση του αεροπλανοφόρου, καθώς πλησιάζει στην περιοχή, ενώ έγινε γνωστό ότι η αμερικανική ναυτική αρμάδα συνοδεύεται από δύο αντιτορπιλικά της Ιαπωνίας, στο πλαίσιο διεξαγωγής ναυτικών ασκήσεων. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, δήλωσε το Σάββατο ότι ο σχηματισμός των πλοίων υπό το αεροπλανοφόρο θα βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή εντός των επόμενων ημερών, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Από την Καμπέρα όπου βρέθηκε, κατά τη συνάντησή του με τον Αυστραλό πρωθυπουργό, Μάλκολμ Τέρνμπουλ, εκτόξευσε νέες απειλές λέγοντας ότι «και η στρατιωτική επιλογή κατά της ΛΔ Κορέας είναι στο τραπέζι». Εκθειάζοντας την πολυετή συμμαχία με την Αυστραλία μίλησε για διεύρυνσή της και επανέλαβε την οριστική αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Διειρηνική Συμφωνία Εμπορίου (ΤPP), ωστόσο έμφαση έδωσε στην αντιμετώπιση των «διεθνών απειλών».

Επικοινωνία Τραμπ με τους ηγέτες Ιαπωνίας και Κίνας

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Σίνζο Αμπε, αλλά και τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, μιλώντας χτες στους δημοσιογράφους, έδωσε έμφαση στη συνέχιση της στενής επικοινωνίας μεταξύ του Τόκιο και της Ουάσιγκτον για την αντιμετώπιση της απειλής από τη Βόρεια Κορέα, ενώ σχολίασε θετικά την αποφασιστικότητα του Τραμπ, που δηλώνει ότι όλα τα ενδεχόμενα για την αντιμετώπιση της κατάστασης παραμένουν ανοιχτά.

Ο Κινέζος Πρόεδρος συνέστησε αυτοσυγκράτηση σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του σε ενέργειες που καταπατούν το πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στην Αθήνα, μετά τη συνάντησή του με τον Ελληνα ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά, ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, μίλησε για τη δέσμευση της χώρας του να προχωρήσει «η αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου και να διατηρηθούν η σταθερότητα και η ειρήνη στην περιοχή», προσθέτοντας: «Η Κίνα θα συνεχίσει τον διάλογο με τις διάφορες πλευρές και θα συνεχίσει να παίζει εποικοδομητικό ρόλο στην επίλυση του πυρηνικού ζητήματος στη Χερσόνησο».

Ο Λευκός Οίκος προγραμματίζει για αύριο ενημέρωση των γερουσιαστών με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών, σύμφωνα με πηγή του. Στην ενημέρωση αυτή θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο ο υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, ο υπουργός Αμυνας, Τζιμ Μάτις, ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Νταν Κόατς, και ο επικεφαλής του Σώματος Πεζοναυτών, στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, διοικητής του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ.

Η Νότια Κορέα, από την πλευρά της, έχει θέσει τις στρατιωτικές δυνάμεις της σε ύψιστη επιφυλακή, ενώ σήμερα η ΛΔ Κορέας θα τιμήσει την 85η επέτειο ίδρυσης των Ενόπλων της Δυνάμεων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ