Τρίτη 25 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟ ΤΖΙΜΠΟΥΤΙ
Στήνονται νέα προσχήματα επεμβάσεων

ΤΖΙΜΠΟΥΤΙ.--

Τις επόμενες φάσεις των σχεδιασμών του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στη Σομαλία και την ευρύτερη περιοχή με πρόσχημα τους τζιχαντιστές και τους πειρατές εξέτασε την Κυριακή, μεταβαίνοντας στο Τζιμπουτί της ανατολικής Αφρικής, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, ολοκληρώνοντας περιοδεία που ξεκίνησε την περασμένη βδομάδα σε χώρες της περιοχής.

Ο Μάτις συναντήθηκε με τον διοικητή της AFRICOM στρατηγό Τόμας Βαλντχάουζερ, διαπιστώνοντας την επανεμφάνιση πειρατών έξω από τις ακτές της Σομαλίας τις τελευταίες βδομάδες, μετά από έξι επιθέσεις σε ξένα πλοία που πραγματοποίησαν το τελευταίο δίμηνο. Εξήρε την κυβέρνηση του Τζιμπουτί για τη στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ και την άμεση πρόσβαση που έδωσε στις αμερικανικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που δρουν στην ευρύτερη περιοχή (με πρόσχημα ένοπλους φανατικούς ισλαμιστές), παραχωρώντας το πρώην γαλλικό στρατόπεδο Λεμονιέ αμέσως μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη 2001. Χαρακτήρισε το Τζιμπουτί, που βρίσκεται στα στρατηγικά στενά Μπαμπ ελ Μαντέμπ (μεταξύ Ερυθράς Θάλασσας και Κόλπου του Αντεν), «σημαντικό γεωγραφικό σταυροδρόμι».

Ως γνωστόν, η δράση πειρατών ανοικτά της Σομαλίας έχει αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως εδώ και αρκετά χρόνια, όχι μόνο από τις ΗΠΑ και την ΕΕ αλλά και αναδυόμενες δυνάμεις όπως η Κίνα, η Ινδία, που έχουν αναπτύξει δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού, σε μία προσπάθεια να έχουν «παρουσία» σε μία από τις πιο νευραλγικές περιοχές της διεθνούς ναυτιλίας.

Ο διοικητής της AFRICOM στρατηγός Τ. Βαλντχάουζερ, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στα σχέδια του Πενταγώνου για την εξαπόλυση (νέων) επιθέσεων κατά των Σομαλών τζιχαντιστών της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ», ότι προς το παρόν συλλέγονται πληροφορίες και καθορίζονται «στόχοι» που θα χτυπηθούν σε χρόνο που θα κριθεί σκόπιμο. Ισχυρίστηκε πως οι επιχειρήσεις προετοιμάζονται ώστε να αποφευχθούν τάχα θύματα μεταξύ αμάχων, γιατί, όπως τόνισε, καταγράφεται κίνηση μεγάλου αριθμού ανθρώπων στην περιοχή λόγω της καταστροφικής ξηρασίας και του λιμού που πλήττει περιοχές της ανατολικής Σομαλίας, στις οποίες δρα και η οργάνωση «Σαμπάμπ».

Το Τζιμπουτί προκαλεί τα τελευταία χρόνια το έντονο ενδιαφέρον ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που με διάφορα προσχήματα φτιάχνουν στρατιωτικές βάσεις, σε μία προσπάθεια να έχουν λόγο σε μία από τις πιο νευραλγικές οδούς της διεθνούς ναυτιλίας. Μεταξύ άλλων στρατιωτικές βάσεις στο Τζιμπουτί έχουν χώρες όπως η Ιαπωνία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η ΕΕ (ως οργανισμός), ενώ η Κίνα αυτό το διάστημα εντείνει τις εργασίες κατασκευής μεγάλης ναυτικής βάσης. Ο Μάτις έκανε έμμεση αναφορά στην Κίνα, που φτιάχνει ως γνωστόν τη ναυτική της βάση σε μικρή απόσταση από την αμερικανική βάση στο στρατόπεδο Λεμονιέ, καλώντας «χώρες που έχουν κάνει πρόσφατα» την εμφάνισή τους στην περιοχή «να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο σε διεθνή χωρικά ύδατα». «Το διεθνές δίκαιο είναι κρίσιμο στη διατήρηση ανοικτών θαλάσσιων δρόμων και είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε τον ίδιο βαθμό συνεργασίας και στο μέλλον, καθώς έρχονται και άλλες χώρες στην περιοχή», τόνισε ο Μάτις...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ