Τρίτη 25 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Σίσι και Σαλμάν επιβεβαίωσαν τις «ισχυρές» διμερείς σχέσεις

ΡΙΑΝΤ.--

Τις «ισχυρές, αδελφικές» σχέσεις Αιγύπτου και Σαουδικής Αραβίας και την προθυμία τους να ενισχύσουν τη μεταξύ τους συνεργασία για την «ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή» επιβεβαίωσαν, προχτές, σε συνάντηση που είχαν στο Ριάντ ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, και ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν.

Σε ανακοίνωση της αιγυπτιακής Προεδρίας αναφέρεται πως οι δύο ηγέτες συζήτησαν εκτενώς «περιφερειακά και διεθνή θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», όπως οι πόλεμοι σε Συρία, Υεμένη, η έκρυθμη κατάσταση στη Λιβύη και «ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας».

Η συνάντηση, που κανονίστηκε πριν ενάμιση μήνα σε συνάντηση Αράβων αξιωματούχων στην Ιορδανία, φάνηκε να αμβλύνει την ένταση που είχε προκληθεί στις σχέσεις των δύο χωρών με αφορμή τον πόλεμο στη Συρία και τις λαϊκές και δικαστικές αντιδράσεις που προκάλεσε πέρσι στην Αίγυπτο η απόφαση του Προέδρου Σίσι να παραχωρήσει στη Σαουδική Αραβία δύο νησιά στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ως σημάδι εκτόνωσης της διμερούς έντασης ερμηνεύτηκε η πριν από λίγες βδομάδες απόφαση της σαουδαραβικής πετρελαϊκής εταιρίας «Aramco» να ξαναρχίσει τις εξαγωγές πετρελαίου στην Αίγυπτο μετά από εξάμηνο εμπάργκο.

Ανασχηματισμός της σαουδαραβικής κυβέρνησης

Ενα 24ωρο πριν από τη συνάντηση Σίσι - Σαλμάν στη Σ. Αραβία είχαν λάβει χώρα ευρύς κυβερνητικός ανασχηματισμός και αντικατάσταση του πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ μέσω της έκδοσης βασιλικών διαταγμάτων.

Ο ευρύς ανασχηματισμός δεν επηρέασε υπουργούς - κλειδιά της κυβέρνησης, όπως ο νεότερος γιος του βασιλιά Σαλμάν, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, που είναι υπουργός Αμυνας και επικεφαλής του οργανισμού για τον στρατηγικό σχεδιασμό της οικονομίας της χώρας και ο υπουργός Εξωτερικών, Αμπντέλ αλ Τζουμπέιρ. Αίσθηση δημιούργησε η αντικατάσταση του υπουργού Πολιτικής Υπηρεσίας, Χαλέντ αλ Αράτζ, που έγινε μετά από καταγγελία πολιτών για ευνοιοκρατία και διορισμό του γιου του σε ανώτερο αξίωμα δίχως να έχει τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.

Στη θέση του πρέσβη της Σ. Αραβίας στις ΗΠΑ διορίστηκε ένας από τους νεότερους γιους του βασιλιά Σαλμάν, ο πρίγκιπας Χαλίντ μπιν Σαλμάν, πρώην πιλότος πολεμικών αεροσκαφών «F15».

  • Οι εκπρόσωποι 54 χωρών - μελών της «Επιτροπής του ΟΗΕ για τη Θέση των Γυναικών» εξέλεξαν στη διάρκεια μυστικής ψηφοφορίας τη Σαουδική Αραβία προκειμένου να συμμετάσχει στην επόμενη σύνθεση της επιτροπής από το 2018 έως το 2022, παρά τη σωρεία των κοινωνικών, πολιτικών και άλλων απαγορεύσεων που ισχύουν σε βάρος των γυναικών στη Σαουδική Αραβία. Η εξέλιξη προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις από οργανώσεις που αγωνίζονται για την ισότητα των δύο φύλων.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επίσκεψη του Σίσι στην Τζέντα(2023-04-04 00:00:00.0)
Σύνοδος Κορυφής με άξονα την αντιμετώπιση των Χούθι(2022-01-28 00:00:00.0)
Διευρύνονται οι έρευνες για την τύχη του Κασόγκι(2018-10-17 00:00:00.0)
Σταμάτησαν «επ' αόριστον» οι εξαγωγές σαουδαραβικού πετρελαίου στην Αίγυπτο(2016-11-08 00:00:00.0)
Προτεραιότητα σε Ενέργεια και διεύρυνση συνεργασίας με τη Σ. Αραβία(2016-01-21 00:00:00.0)
Ρήγμα «δυσαρέσκειας»(2001-10-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ