Τρίτη 25 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση

Νέες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν τις περασμένες μέρες και χτες από την αντιπολίτευση που συγκροτούν αστικές δυνάμεις και στηρίζονται από τις ΗΠΑ ενάντια στη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, με αίτημα τη διενέργεια εκλογών, την αναγνώριση της Βουλής, όπου η αντιπολίτευση ελέγχει κατά τα 2/3 (και το ανώτατο δικαστήριο θέλησε να ακυρώσει, γιατί θέτει εμπόδια στην άσκηση της εξουσίας από τον Πρόεδρο) και την απελευθέρωση των λεγόμενων «πολιτικών κρατούμενων». Χτες έγιναν μπλόκα στους δρόμους, αξιοποιώντας και τους 20 νεκρούς από τις αρχές του Απρίλη, που καταγράφονται στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, παρόλο που βεβαίως ένα μέρος τους συνδέεται και με προβοκατόρικες ενέργειες δυνάμεων της αντιπολίτευσης (π.χ. λεηλασίες καταστημάτων, δράση ενόπλων ομάδων κ.λπ.).

Στη χώρα βρίσκεται σε εξέλιξη καπιταλιστική οικονομική κρίση που δεν μπόρεσε να αντιμετωπιστεί από τη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση των κυβερνήσεων Τσάβες και Μαδούρο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, κατέρρευσαν ουσιαστικά τα όποια δίκτυα προστασίας από τη φτώχεια είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια και αφορούσαν σημαντικά τμήματα του πληθυσμού. Το γεγονός αυτό δημιουργεί δυσαρέσκεια σε ευρύτερα εργατικά - λαϊκά στρώματα, η κατάσταση των οποίων επιδεινώνεται και από κινήσεις τμημάτων του κεφαλαίου που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τροφίμων και του εμπορίου, είτε για να κερδοσκοπήσουν είτε για να πλήξουν πολιτικά την κυβέρνηση.

Αποδεικνύεται δηλαδή ότι στο πλαίσιο μιας αστικής διαχείρισης, ακόμα και ορισμένα θετικά μέτρα που μπορούν να παρθούν προς όφελος εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, είναι φτερό στον άνεμο στο βαθμό που δεν συνδέονται με την ανατροπή της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και της αστικής εξουσίας. Αποδεικνύεται επίσης ότι ο κύκλος της καπιταλιστικής οικονομίας φορτώνει τα βάρη στην εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, ανεξάρτητα από τη διαχείριση που ακολουθείται.

Θυμίζουμε ότι το προηγούμενο διάστημα κινήθηκαν διαδικασίες με στόχο την απαγόρευση του ΚΚ Βενεζουέλας από το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο και, όπως σημείωνε το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του, «η κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας που στηρίζουν ή ανέχονται μια τέτοια επίθεση αναλαμβάνουν μεγάλες ευθύνες». Το ΚΚ Βενεζουέλας σε σχέση με τις εξελίξεις επισημαίνει ότι η κατάσταση που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα είναι αποτέλεσμα «της όξυνσης της πάλης των τάξεων στην πολιτική έκφραση, δηλαδή το ξεκαθάρισμα της πάλης για την εξουσία».

Καταγγέλλει την παρέμβαση των ΗΠΑ στην εσωτερική κατάσταση της χώρας, ενώ καλεί σε ένα «πατριωτικό, αντιιμπεριαλιστικό σχέδιο» για να «νικηθούν οι δυνάμεις της αντίδρασης» και τονίζει πως «απέναντι στις ταλαντεύσεις και τις ασυνέπειες των μικροαστών που ασκούν την εξουσία, καλούμε τους πιο συνειδητούς και μαχητικούς τομείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος, της αγροτιάς, των μεσαίων στρωμάτων και της επαναστατικής διανόησης και των πατριωτικών στρατιωτικών να σφυρηλατήσουμε ένα μπλοκ δυνάμεων που θα μπει επικεφαλής της πλατιάς πατριωτικής και αντιιμπεριαλιστικής συμμαχίας για να ματαιώσει τα στασιαστικά σχέδια της φιλοαμερικανικής δεξιάς, αλλά επίσης για να απομακρύνουν τις ρεφορμιστικές - ηττοπαθείς τάσεις που από κυβερνητικές θέσεις τείνουν να ευνοήσουν τα τμήματα της υψηλής αστικής τάξης και να έρθουν σε συμφωνία με τη σοσιαλδημοκρατία».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ