Τρίτη 25 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ευρωσκεπτικιστική «εναλλακτική» του κεφαλαίου

Πρόγραμμα αμφισβήτησης του ευρώ και της ΕΕ, ενάντια σε μετανάστες και πρόσφυγες, υιοθέτησε η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» στο συνέδριό της

H Φράουκε Πέτρι, πρώην επικεφαλής της «Εναλλακτικής», που επιδίωξε αλλά δεν πέτυχε «αλλαγή στο προφίλ» του κόμματος, το οποίο εκφράζει την ευρωσκεπτικιστική μερίδα της αστικής τάξης

Copyright 2017 The Associated

H Φράουκε Πέτρι, πρώην επικεφαλής της «Εναλλακτικής», που επιδίωξε αλλά δεν πέτυχε «αλλαγή στο προφίλ» του κόμματος, το οποίο εκφράζει την ευρωσκεπτικιστική μερίδα της αστικής τάξης
Την ενίσχυση του αντιμεταναστευτικού, ρατσιστικού και ευρωσκεπτικιστικού του χαρακτήρα, ως κόμματος που εκφράζει το τμήμα εκείνο του κεφαλαίου που βλέπει διαφορετικά τη θέση της Γερμανίας και τις συμμαχίες της, αποφάσισε το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του στην Κολωνία, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Το 68% των 600 συνέδρων όρισε επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του AfD για τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτέμβρη τον 76χρονο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, που ανήκει στους «ακραίους» του κόμματος, και την 38χρονη οικονομολόγο Αλίς Βάιντελ. Η μέχρι πρότινος πρόεδρος του κόμματος, Φράουκε Πέτρι, είχε παραιτηθεί λίγες μέρες πριν από το συνέδριο κάνοντας λόγο για εσωκομματικές διαφωνίες αναφορικά με τον βασικό προσανατολισμό του κόμματος.

Ωστόσο, οι σύνεδροι απέρριψαν έντονα ακόμη και το να θέσει σε συζήτηση την πρότασή της για άμβλυνση της ακροδεξιάς εικόνας του AfD, υιοθέτηση μιας πιο «μετριοπαθούς» γραμμής και απόρριψη «ακραίων» ρατσιστικών και «λαϊκιστικών» εκφράσεων, κάτι που ενδεχομένως θα διεύρυνε την εκλογική του βάση. Φιλοδοξία αυτής της πρότασης είναι μέχρι τις μεθεπόμενες γερμανικές εκλογές, το 2021, η AfD να έχει μετατραπεί σε μια «αξιόπιστη» «κυβερνητική δύναμη». Σήμερα εκπροσωπείται σε 11 από τα 16 τοπικά Κοινοβούλια της Γερμανίας.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι εξελίξεις στην AfD εντάσσονται σε συνολικότερες πολιτικές διεργασίες, που αφορούν τόσο την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού στη Γερμανία, όσο και τις εξελίξεις σε όλη την Ευρώπη, με το αστικό ρεύμα του ευρωσκεπτικισμού να βρίσκεται σε άνοδο, ως μια επιλογή τμημάτων του κεφαλαίου.

Ετσι, το συνέδριο κατέληξε σε προεκλογικό πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίο η AfD απαιτεί έξοδο από το ευρώ, δραστικό περιορισμό της μετανάστευσης, παρεμπόδιση της οικογενειακής επανένωσης για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στη Γερμανία, αφαίρεση της γερμανικής υπηκοότητας από τους μετανάστες που είναι ένοχοι για σημαντικά εγκλήματα και να ανακηρυχθεί το ισλάμ ασύμβατο με τη γερμανική κουλτούρα.

Στην εξωτερική πολιτική, το πρόγραμμα καλεί για μια επανεθνικοποίηση της πολιτικής και για τη μετατροπή της ΕΕ σε μια ένωση κυρίαρχων κρατών. Αν μεταξύ τους τα κράτη - μέλη δεν «τα βρίσκουν», η Γερμανία θα πρέπει να αποχωρήσει. Τα στελέχη του κόμματος μίλησαν με έντονα αντισημιτικό λόγο, αλλά και εναντίον των υπέρμαχων της παγκοσμιοποίησης και της «εκφυλισμένης ολιγαρχίας». Πάντως, όπως παρατήρησε και μερίδα του γερμανικού Τύπου, το συνέδριο απέφυγε να πάρει θέση σε «δύσκολα» θέματα για τα οποία δεν υπάρχουν «λύσεις», όπως οι συντάξεις, οι κοινωνικές ανισότητες, οι μισθοί και η φορολογία.

Ο Αλ. Γκάουλαντ θεωρείται ότι είναι «άνθρωπος» του επικεφαλής του κόμματος στη Θουριγγία, Μπγερν Χέκε, ο οποίος εκφέρει συχνά ρατσιστικό και αντισημιτικό λόγο. Ο ίδιος ο Γκάουλαντ το 2014 είχε χαρακτηρίσει το ξενοφοβικό ρατσιστικό «κίνημα» Pegida έναν «φυσικό σύμμαχο» της AfD και πέρυσι είχε κάνει ρατσιστικές και προσβλητικές δηλώσεις για τον μαύρο ποδοσφαιριστή της Εθνικής ομάδας της Γερμανίας, Ζερόμ Μπόατενγκ. Στο συνέδριο κάλεσε «να σταματήσουν τώρα οι αντιπαραθέσεις μέσα στο κόμμα» και στο τέλος είπε: «Θέλουμε να διατηρήσουμε τη χώρα που μας κληροδότησαν οι γονείς μας. Την ταυτότητά μας! Είμαστε περήφανοι που είμαστε Γερμανοί και ενάντια στο ξεπούλημα σε ξένα συμφέροντα».

Η Αλίς Βάιντελ ανήκει στη φιλελεύθερη οικονομική πτέρυγα της AfD και από το βήμα του συνεδρίου συνέστησε στους Τούρκους της Γερμανίας, που ψήφισαν υπέρ του Ερντογάν, να αναχωρήσουν από τη χώρα, προσθέτοντας: «Η πολιτική ορθότητα ανήκει στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας».

  • Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στην Κολωνία διαμαρτυρόμενοι για το συνέδριο και την πολιτική της ΑfD. Η αστυνομία ανακοίνωσε πως δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν και ένα περιπολικό πυρπολήθηκε. Τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες μερικών δεκάδων ανθρώπων να συγκρούονται με έφιππους αστυνομικούς, ενώ σύμφωνα με ανταποκρίσεις η αστυνομία χρησιμοποίησε σπρέι πιπεριού εναντίον μερικών διαδηλωτών.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ